Altijd moe en diabetes

Hoort vermoeidheid bij diabetes

Diabetes_moe_zijn_leerwikiVeel mensen met diabetes klagen van moe zijn. Dat hoeft niet zo te zijn. Diabeten moeten zich even fit voelen als hun leeftijdsgenoten. Waar komt die vermoeidheid dan vandaan? Meer dan waarschijnlijk is het een gevolg van schommelende waarden in het bloed.

Abnormale moeheid

Dan is er ergens iets aan de hand. Daar mag je van uit gaan. Voor diabetici is het van het hoogste belang dat hun bloedsuikerspiegel min of meer stabiel is. Daarom moet er regelmatig geprikt worden. De suikerspiegel zo constant mogelijk houden is echter niet eenvoudig. Maar het is wel de beste preventie voor verdere ongemakken.

Bovendien kampt niet elke suikerpatiënt met vermoeidheid.

De bloedsuikerspiegel

diabetes_vermoeidheid_leerwikiHet moe zijn kan dus een gevolg zijn van een ontregelde suikerspiegel. Het maakt hierbij niet uit of je diabetes type 1 of 2 hebt.

1. Te laag

  • Kenmerkend aan een lage suikerspiegel is dat je ’s morgens niet uitgerust wakker wordt. Zoals je weet, veroorzaakt een te lage suikerspiegel ‘hypo’s’. Typisch voor een hypo is een plotse zweetaanval. Vooral nachtelijke hypo’s veroorzaken vermoeidheid. Je lichaamscellen krijgen tijdens een hypo te weinig suiker. Ze functioneren dan niet meer goed. Het gevolg is dat je niet goed geslapen hebt. Dus ben je ’s morgens niet echt uitgerust.
  • Is het zo erg dat je midden in de nacht op moet staan als gevolg van een hypo om suiker in te nemen, dan is je slaap onderbroken. In het ergste geval raak je nadien niet meer snel in slaap. Dat betekent slaaptekort en logischerwijs vermoeidheid.

2. Te hoog

diabetes_suikerziekteMerk je bij jezelf dat je in slaap dreigt te vallen na het eten? Ervaar je weinig of geen energie na een maaltijd? Tot zelfs echt in slaap vallen? Dan is je suikerspiegel te hoog! De uitleg hiervoor: in ons eten zitten veel suikers. Die komen in het bloed. Maar als er onvoldoende insuline in je bloed zit om die suikers te verwerken, dan stapelen de suikers zich op. En het lichaam weet er geen raad mee.

Gevolgen

Verwikkelingen als gevolg van diabetes beschadigen de organen. Die verwikkelingen treden pas op als je jarenlang diabetes hebt en je suikerspiegel gedurende een lange tijd niet altijd goed geregeld was.

Suikerziekte is niet altijd de oorzaak

diabeet_vermoeidheid_leerwikiTot slot nog een belangrijke opmerking. Diabetes KAN een oorzaak zijn van overdreven of abnormale vermoeidheid. Dat hoeft niet altijd de oorzaak te zijn! De helft van de mensheid kampt met vermoeidheid zonder suikerziek te zijn. Met andere woorden: vermoeidheid heeft vele oorzaken. Het kan gaan om een chronische ziekte, depressie, stress en nog veel meer.

Enkele signalen die je moet kennen: moedeloos zijn maar niet moe, overdag in bed gaan liggen, nergens zin in hebben, dingen die je vroeger graag deed maar nu helemaal niet meer, je opsluiten, contact met andere mensen vermijden en tenslotte: anderen (familie, vrienden) die zeggen dat je ‘veranderd’ bent.

Raadpleeg een arts en leg je situatie uit.

Gratis meedoen?