Hoe zelf je bloedsuiker meten

Inleiding

Samen met overgewicht en hoge bloeddruk is diabetes dé ziekte van de 21 ste eeuw. Steeds meer Nederlanders en Belgen kampen met diabetes. Het meest verontrustend is ongetwijfeld de vaststelling dat diabetici steeds jonger worden. Steeds meer kinderen kampen nu zelfs met diabetes. Velen weten zelfs niet eens dat ze suikerziek zijn. Om een sluitende diagnose te kunnen stellen heb je de beschikking over de suikerziekte test of de glucosetest. Met zo een test ben je zelf in staat te controleren of je bloedsuikerspiegel te hoog is of te laag is. Diabetici moeten enkele keren per dag hun bloedsuikerwaarden meten. Dat doen ze met een suikerziekte test of met een glucosemeter. Op wat moet je letten om de juiste glucosemeter te kiezen?

Bloedsuiker

Glucose of bloedsuiker is onmisbaar voor je gezondheid. Het zorgt immers voor de broodnodige energie. Glucose ontstaat bij de vertering van koolhydraten uit je voeding en komt uiteindelijk in je bloed terecht, vandaar bloedsuikerspiegel. Via je bloed dit suiker naar je lichaamscellen. Wordt diabetes vastgesteld, dan zal je enkele keren per dag je bloedsuikerwaarden moeten meten met een suikerziekte test of een glucosemeter.

De belangrijkste symptomen van diabetes zijn: grotere dorst, meer eetlust, snel gewichtsverlies, vermoeidheid en zwakte, dikwijls plassen en ketonen in je urine

Vanaf je veertigste loop je een groter risico op diabetes. Maar liefst tien procent van alle Nederlanders en Belgen lijden aan diabetes. 

Suikerdieet

Is je glucosegehalte enige tijd te hoog? Dan wijst dit op suikerziekte of diabetes. In zijn beginstadium hou je dit met een aangepast en suikervrij dieet onder controle. Worden veel te hoge bloedsuikerwaarden gemeten, dan zal je dagelijks enkele keren bloed moeten prikken. Om je bloedsuikerspiegel verder te normaliseren, zal zal je uiteindelijk extra insuline moeten inspuiten.

  • Een suikervrij dieet: is arm aan suiker, vet en koolhydraten, maar des te rijker aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en voedingsvezels

Hoge of lage bloeddrukwaarden

Dé vraag bij dit alles is uiteraard wanneer je bloedsuikerwaarden best worden gemeten. Dat gebeurt niet alleen als er hoge bloedsuikerwaarden worden vastgesteld. Je bloedsuiker zal ook worden gecontroleerd bij te lage bloedsuikerwaarden. Bloedsuiker wordt meestal ook gemeten tijdens de zwangerschap, en bij ieder urineonderzoek.

Bloed prikken

Bij een suikerziekte test wordt bloed geprikt. Een eerste glucosetest wordt meestal uitgevoerd door je vertrouwde huisdokter. Later kun je dat zelf thuis doen met een zelftest en enkele druppels bloed uit je vinger. Voor de meest betrouwbare resultaten blijf je minstens twaalf uur voor de test nuchter. Diabetici meten hun glucosewaarden als onderdeel van een orale glucose tolerantie test. 

  • Gezonde bloedsuikerwaarden: deze variëren tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l

Glucosemeters

Om je bloedsuiker te meten gebruik je dus een glucosemeter. Je kan kiezen voor een aparte meter, een startset of een continue glucosemeter.

  • Startset: in veruit de meeste gevallen volstaat een goedkope startset voor thuisgebruik. Die bestaat uit een glucosemeter, een prikpen, en naaldjes of lancetten en test strips. Deze strips zijn het kostelijkst
  • Een continue glucosemeter: meet om de paar minuten je bloedsuiker. Een naaldje meet je bloedsuiker in je onderhuids en dus niet in je bloed zoals met een klassieke glucosemeter of startset

Glucosetest tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen worden regelmatig getest zwangerschapsdiabetes, een tijdelijke vorm van hyperglycemie. Tussen de 24 ste en de 28 ste week van de zwangerschap wordt daarvoor een variant van de OGTT ingezet met een één uur durende glucosebelasting. Is deze suikerwaarde hoger dan de grenswaarde, dan wordt een volledige OGTT uitgevoerd om de status van de patiënt te controleren.

Is er sprake van een abnormale glucosewaarde bij een meting op nuchtere maag of op een willekeurig tijdstip, dan kan de diagnose zwangerschapssuiker al meteen worden gesteld en is een aanvullende glucosetolerantietest niet meer nodig.

Conclusie

Vanaf de leeftijd van vijftig jaar vergroot je risico op diabetes. Vanaf deze leeftijd regelmatig je bloedsuiker meten dan ook sterk aangeraden. Dat is zeker ook het geval als er ernstige aanwijzingen op diabetes zijn. Door regelmatig je bloedsuiker te meten, kun je gemakkelijk diabetes voorkomen