Etalagebenen

Inleiding

Je begint te wandelen. Wandelen vergt een inspanning van de beenspieren. Je spieren vragen daarom om meer zuurstof zodat voldoende inspanning geleverd kan worden om je voort te bewegen. Tot dusver is alles in orde, dit is een gezonde lichaamsreactie als je vanuit rust begint met wandelen. Heb je echter etalagebenen, dan heb je kans dat plots tijdens de inspanning verzuring in je spieren ontstaat. Je voelt nu krampen of pijn. Je gaat even zitten en doet rustig aan. Na enkele minuten gaat het weer en vervolg je je wandeling.

Etalagebenen: af en toe mank gaan

De inleiding van deze pagina is een beschrijving van iemand met claudicatio intermittens, wat in het Nederlands ‘af en toe mank gaan’ betekent en over het algemeen ‘etalagebenen’ wordt genoemd. Iemand met etalagebenen ervaart pijn in de benen bij inspanning van de beenspieren, zoals dat bij lopen of rennen het geval is. De oorzaak van de klachten zit ‘m in een vernauwing / verstopping van de slagaders in de benen, ten gevolge van aderverkalking (ook wel atherosclerose genoemd). Omdat de spieren bij inspanning meer zuurstof vragen, ontstaat een pijnlijk gevoel in de benen wanneer het bloed onvoldoende zuurstof kan aanvoeren vanwege een vernauwde slagader. De vernauwde slagader blokkeert namelijk een optimale bloedstroom en dus de benodigde bloed aanvoer. Na een korte rustpauze verdwijnt de pijn vaak weer, aangezien de vraag naar zuurstof dan ook minder wordt.

Symptomen van etalagebenen

Symptomen zijn vermoeidheid of pijn en kramp in de spieren bij wandelen, trappenlopen, rennen of andere lichamelijke inspanning. Na een periode van rust zullen de symptomen over het algemeen weer verminderen of verdwijnen. De plaats waar je de symptomen exact voelt en het type inspanning waarbij de symptomen zich voordoen, geven vaak een indicatie van de plaats van de vernauwing in de slagader. Wanneer de mate van vernauwing flink verergert, kan het zijn dat je de symptomen zelfs in ruststand ervaart of dat de symptomen zich al voordoen wanneer je je been simpelweg optilt.

Kan claudicatio intermittens worden voorkomen?

Om etalagebenen te voorkomen is het goed om in ieder geval de risicofactoren te weten. Risicofactoren op het ontstaan van etalagebenen zijn:

  • hoge bloeddruk
  • roken
  • diabetes
  • verhoogd cholesterol- erfelijke belasting
  • gebrek aan beweging
  • overgewicht

Deze risicofactoren verhogen de kans op aderverkalking, de oorzaak van etalagebenen. Het het de voorkeur om uw risico in eerste instatie te verlagen door middel van een gezonde leefstijl. Hierbij kun je denken aan stoppen met roken, gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging en/of afvallen. Een te hoog cholesterol kan eventueel behandelt worden met cholesterolverlagers en ook ter behandeling van een hoge bloeddruk bestaan medicijnen.

De behandeling van etalagebenen

De behandeling zal zich vaak in eerste instantie concentreren op het verminderen / verbeteren van de risicofactoren. Een looptraining is bijvoorbeeld een veel toegepaste behandelmethode. Voor wat betreft het opheffen van de vernauwing van de slagader kan je arts bijvoorbeeld kiezen voor dotteren of een bypass operatie.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat een vernauwde slagader niet altijd de oorzaak is van pijn of een vermoeid gevoel in benen. Het is daarom belangrijk dat je de klachten laat beoordelen door je arts.