Wat te doen als je spataders hebt
Wat zijn spataders?
De meeste mensen kennen wel iemand in hun omgeving die last heeft van spataders. Het is een verkeerde opvatting dat vooral oudere mensen last hebben van spataders. Het kan namelijk al voor het dertigste levensjaar ontstaan en zichtbaar worden. Spataders zijn kronkelige aders, die vlak onder het huidoppervlak liggen en als ontsierend worden ervaren, zie afbeelding 1.
Hoe werken aders?
Spataders ontstaan door lekkende kleppen in aders. Het komt meestal voor in de benen.
Aders hebben van nature kleppen, dit komt omdat de bloeddruk in aders zo enorm is afgenomen, dat het bloed niet meer makkelijk terug naar het hart wil stromen. Slagaders en haarvaten hebben deze kleppen niet omdat het bloed in deze vaten nog wel genoeg druk heeft. De kleppen in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen naar waar het vandaan komt. Als het bloed de kleppen is gepasseerd, sluiten deze zich.
Hoe ontstaan spataders?
Soms echter sluiten de kleppen in de aders niet meer helemaal, waardoor het bloed wel terug kan stromen naar waar het vandaan kwam. In principe ontstaat er dan een overdosis bloed op die plaatsen. Onder invloed van de zwaartekracht gaat dit bloed dan een andere weg zoeken en ontstaan kronkelachtige aders, ook wel spataders genoemd.
Niet alle spataders zijn zichtbaar aan het huidoppervlak en zou je daarom niet altijd opmerken. Helaas ontstaan er vaak berkentakjes of spinnetjes op de benen die een indicatie kunnen geven van spataders.
Het betekent niet dat als je deze berkentakjes hebt, je meteen een spatader hebt. Ze zijn namelijk ook zichtbaar als je een dunne lichte huid hebt.
Oorzaken van spataders
Er zijn een aantal oorzaken van spataders te noemen.
- Spataders kunnen in de familie zitten en zijn dus erfelijk.
- Spataders komen vaker voor bij mensen met een staand beroep, zoals kappers of verpleegkundigen.
- Spataders kunnen ontstaan door gewichtstoename in korte tijd, zoals tijdens de zwangerschap.
- Spataders kunnen ontstaan door extreem overgewicht.
Hoe kun je spataders behandelen?
Er zijn een aantal mogelijkheden om spataders te behandelen.
- Operatief laten verwijderen ofwel strippen (gebeurd tegenwoordig niet zo vaak meer). Onder verdoving wordt de ader er binnenstebuiten uitgenomen.
- Scleroseren. Dit houdt in dat er een vloeistof in de spataders wordt gespoten waardoor deze aan elkaar gaat verkleven. Er kan nu geen bloed meer doorstromen en de spatader verdwijnt langzaam.
- Laseren. De spatader wordt van binnen, korte tijd verwarmd en verschroeid hierdoor. Ook hier kan vervolgens geen bloed meer doorstromen en de spatader verdwijnt.
- Gebruik steunkousen, meer hierover kun je lezen in Alles wat je moet weten over steunkousen
Hoe kun je spataders voorkomen?
Een zijn een aantal manieren om spataders te voorkomen die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
- Draag preventief steunkousen als er bijvoorbeeld spataders in de familie voorkomen.
- Train je kuitspieren. Als je kuitspieren zijn aangespannen, persen ze het bloed naar boven, naar de volgende kleppen, waardoor het bloed niet terug kan stromen.
- Slaap met je benen omhoog. Hierdoor stroomt het bloed beter terug richting het hart en blijft het niet in de benen staan.
- Neem als je zwanger bent af een toe een rustpauze waarbij je je benen even omhoog legt.
- Probeer niet met je benen over elkaar gekruist te zitten. Hierdoor kan het bloed niet goed terugstromen, en wordt als het ware tegengewerkt.
- Als je je benen masseert, doe dit dan richting het hart, ofwel van beneden naar boven.
Tot slot
Spataders zijn ontsierend en ontstaan voornamelijk op de benen. Het is verkeerd om te denken dat dit vooral ouderen treft.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om spataders te verhelpen, maar je kunt altijd de kans op spataders verminderen door bovenstaande adviezen in acht te nemen.
Zo houd je je benen langer mooi!