Waarom spataderen injecteren

Waarom spataders droogspuiten

spataders leerwikiMet een moeilijk woord is dat scleroseren. In Belgie noemt men het gewoon spataders droogspuiten of wegspuiten. Dat gebeurt om twee redenen. Of men vindt die blauwe uitwendig zichtbare aders niet mooi. Of men heeft er last van, met name pijn. Hoe gaat dit injecteren en helpt het?
 
 

Waarom spataders behandelen?

Als aders te wijd zijn geworden functioneren ze niet goed meer. Er worden dan spataders gevormd. Soms kun je deze uitwendig zien en het is geen fraai beeld. Blauwe, gekronkelde aders ontsieren dan de benen. Soms hebben ze zelfs een rode of paarse kleur.

Niet alleen is het geen fraai zicht, ze kunnen ook pijn gaan doen. Bijvoorbeeld bij warm weer of langdurig staan. Spataders kunnen dus een gevolg zijn van je beroep (kapsters) maar ‘het kan ook in de familie zitten’.

Droogspuiten? (sclerotherapie)

  • De Belgische benaming is nog zo slecht niet gekozen. Want wat doet de arts? Of beter gezegd de vaatchirurg: hij spuit een vloeistof in de spatader. Het gevolg is dat de ader dicht gaat zitten, zich sluit dus. Er kan bijgevolg geen bloed meer door de aders stromen. Is dat gevaarlijk? Nee want de bloedstroom wordt automatisch overgenomen door gezonde aders in de omgeving van de ‘zieke, versleten’ aders.
  • Foam sclerotherapie

In plaats van vloeistof wordt een soort schuim ingespoten in de ader. Sommige vaatchirurgen kiezen voor schuim omdat dit beter blijft ‘plakken’ aan de aderwand. Het is dan ook vanzelfsprekend dat op deze manier ‘middelgrote’ aders kunnen worden weggespoten.

Doet dat pijn?

Het is niet dat u helemaal niets voelt tijdens de behandeling. Maar wees gerust: het inspuiten van de vloeistof gebeurt met een heel dun naaldje. Wel zijn er meer dan waarschijnlijk meerdere ‘prikjes’ nodig. En dat is dan ook de reden dat deze behandeling zonder verdoving gebeurt.

Nog enkele tips voor de ingreep

  • Smeer niets op de benen vooraf. U krijgt immers enkele pleisters opgeplakt en die blijven dan niet zo goed zitten.
  • Wel een goede tip: als u uw benen onthaart vooraf is het verwijderen van de pleisters (nadien) minder pijnlijk (uiteraard).
  • Meestal gaat deze behandeling gepaard met steunkousen die nadien moeten worden gedragen. Vergeet deze niet als u naar het ziekenhuis gaat. Het is immers de bedoeling dat u ze meteen na de ingreep aangetrokken krijgt (en dat is niet zo eenvoudig!). De steunkousen zorgen ervoor dat eventuele bloeduitstortingen worden beperkt (in elk geval als u bloedverdunners gebruikt) en dat de behandelde (ingespoten) spataderen worden dicht gedrukt. Op sommige plaatsen zijn wattenbolletjes aangebracht. Die mogen na 48 uur worden verwijderd. De steunkousen moet u echter nog 2 tot 3 weken blijven dragen, althans: overdag.
  • Veel lopen is goed!
  • Lang staan moet u vermijden.
  • Bij het zitten: leg de benen zoveel mogelijk omhoog.

Ziekenfonds?

In Nederland mag u er vanuit gaan dat behandelingen omwille van een cosmetische reden niet (altijd) worden vergoed door de zorgverzekeraars. Vraag ernaar! In België gaat men er in principe van uit dat als u deze behandeling nodig heeft, de ziekenkas automatisch tussenkomt, mits een kleine eigen bijdrage (remgeld).

Links

Wilt u heel veel meer weten over steun-/compressiekousen?

Artikel met meer info'

Radiogolven en spataderen verwijderen

Webshop