Oorzaken en symptomen van trombose
Inleiding
Veel mensen hebben er wel eens van gehoord of last van gehad; trombose. Trombose is een bloedstolsel in een bloedvat en zorgt ervoor dat een ader geen bloed meer kan afvoeren of dat een slagader geen zuurstof meer aan kan voeren. Ook kan een stolsel loskomen en naar een ander deel van het lichaam vervoerd worden en bijvoorbeeld terecht komen in de hersenen of in de longen. Trombose is dus best ernstig en het is handig om de ziekte op tijd te herkennen. Wat zijn de oorzaken en symptomen van trombose? Lees hier meer over trombose.
Wat zijn de oorzaken van trombose
Trombose komt in verschillende vormen voor. De oorzaken per vorm zijn verschillend. Kort samengevat zijn de meest voorkomende oorzaken;
- Een ongezonde levensstijl. Hier valt van alles onder, zoals roken, een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, weinig beweging en overgewicht.
- Ook suikerziekte kan trombose veroorzaken. Dit komt omdat bij mensen met suikerziekte de bloedplaatjes actiever zijn en het dus sneller leidt tot stolsels, ook zonder bloedverlies.
- Daarnaast hebben mensen die lang in bed liggen, bijvoorbeeld na een operatie een verhoogd risico op trombose.
- Als laatst kun je te maken hebben met erfelijke aanleg.
Gezonde voeding en voldoende beweging kunnen bijdragen aan het voorkomen van trombose.
Symptomen van trombose
We weten nu wat de oorzaken zijn, maar belangrijker is om de symptomen van trombose te herkennen, zodat je er op tijd bij bent. Omdat trombose op verschillende plekken in het lichaam voor kan komen, zijn ook de symptomen verschillend.
Zo hebben ouderen een verhoogde kans op trombose in de benen, ook wel bekend als veneuze trombose of trombosebeen. Een trombosebeen geeft echter niet altijd dezelfde klachten. Vaak gaat een trombosebeen gepaard met een vrij snel optredende zwelling van een been, een zwaar gevoel of pijn in het been en een rode verkleuring van het been. Soms hebben patiënten lichte koorts en een strakgespannen rode huid, dit laatste is het geval als het bloed niet meer wordt afgevoerd uit het been en het been als het ware opzwelt als een ballon. Deze klachten duiden echter niet altijd op een trombosebeen, slecht bij 25% van de patiënten gaat het echt om trombose. Ga echter altijd naar de huisarts met bovenstaande klachten.
Ook kun je trombose in het oog hebben, hierbij kan het bloed niet meer worden afgevoerd uit het oog. Met als gevolg dat de vaten gaan lekken en dat er bloed en vocht bij het netvlies komt. De patiënt gaat dan wazig of veel slechter zien. De oogarts stelt dan de diagnose.
Hoe behandel je trombose
Als je trombose hebt krijg je dikwijls antistollingsmiddelen toegediend. Deze verdunnen het bloed, waardoor het bloedstolsels kleiner wordt of om te voorkomen dat een stolsel niet groter wordt. Als de trombose te groot is of in het bekken zit, wordt je in het ziekenhuis opgenomen en krijg je een prik met heparine en antistollingsmiddelen, om het bloed te ontstollen. Hierna wordt je onder controle gehouden en worden de stollingswaarden van het bloed regelmatig gecontroleerd.
Ook kun je een elastische kous krijgen, die voorkomt zwelling van het been en bevordert de doorstroming van het bloed. De kans op herhaling van het ontstaan van trombose wordt hierdoor kleiner. Ook neemt hierdoor de kans op bijkomende complicaties als open been af.
Conclusie
Trombose is een gevaarlijke ziekte, waarbij het bloed stolsels vormt. Hierdoor wordt bloed niet goed afgevoerd of krijgen bepaalde weefsels geen zuurstof. Ook kan een bloedstolsel loskomen en op andere plekken in het lichaam terecht komen, met alle gevolgen van dien. Het meest voorkomend zijn een trombosebeen en trombose in het oog. Trombose kan behandeld worden met antistollingsmiddelen of met behulp van steunkousen.