Weg met die spataders
Donkerkleurige striemen
Spataders zijn lelijk en kunnen heel vervelende verwikkelingen met zich meebrengen, 1 op de tien krijgt ermee te maken met die donkerkleurige striemen op de huid, ze zijn wel niet levensbedreigend of gevaarlijk. De knobbelige kronkels en lelijke blauwe lijnen op de benen houden de meeste mensen tegen om een zomerjurk of korte broek te dragen. In het zwembad of fitnes durven ze zich al helemaal niet te vertonen. Dit wil dan toch wel zeggen actie te ondernemen tegen spataders. Zelf kan je heel wat in het werk stellen om van die lelijke spataders bespaard te blijven.
Lelijke striemen
Doot te sporten kan je die lelijke striemen te lijf gaan, denk dan aan sporten zoals wandelen, joggen, fietsen, dansen en zwemmen. Dit zijn allemaal sporten die je beenspieren aan het werk zetten, de aders in de benen worden samengedrukt door de spieren en beletten eigenlijk de aders te zwellen. Maar let wel: in beweging zijn is nu niet even naar de bakker wandelen, men bedoelt met sporten wel in volle beweging zijn, pas dan zal het sporten ook het juiste effect hebben. Volgende sporten worden echt afgeraden om te beoefenen als men last heeft van spataderen: tennis, squash en basketbal, dit omdat ze de aders doen uitzetten. Maar een goede dosis lichaamsbeweging is dubbel werkzaam omdat dit ook je gewicht onder controle houdt en de druk in de aders doet afnemen.
Gouden tips
Heb je niet de kans om te sporten of lukt het gewoonweg niet dan kan je als alternatief volgende oefening proberen: ga afwisselend op hielen en tippen staan, sta je op je hielen krul dan je tenen zover mogelijk naar boven. Door deze oefening worden je kuiten opgespannen, heb je een zittend beroep sta dan om de 20 minuten recht en strek je benen even. Heb je een staand beroep, doe het dan net andersom en ga even zitten. Ben je iemand die een middagdutje doet, dan doe je er goed aan om je benen iets hoger te leggen dan je hart, met deze houding bevorder je het wegvloeien van het bloed. Probeer te vermijden van zware gewichten te tillen want dan zet je de aders extra onder druk en dit willen we nu juist vermijden. Heb je aanleg tot spataders dan kan je best ook warmtebronnen vermijden zoals een zonnebank en sauna want die doen de aders zwellen. Beter is afwisselend sproeien met koud water.
Zijn de kleppen defect
Spataders zijn eigenlijk niks anders dan uitgezette aders, die ontstaan als de kleppen in de aders niet goed meer werken, het bloed wordt dan niet goed naar het hart gestuwd. Het gevolg daarvan is dat er een zware druk op de aderwand gaat ontstaan en de ader gaat uitzwellen. Als er nu grotere aderen niet goed meer fuctioneren dan gaat deze de kleinere netwerken van aders aantasten. Dit is nu precies de reden dat de striemen en aders heel duidelijk zichtbaar worden op de benen. Spataders kan ook vermoeide benen, krampen en jeuk met zich meebrengen. Ook kunnen er bloedklonters ontstaan die dan op hun beurt ontstekingen van bloedvaten veroorzaken.
Is er een erfelijke aanleg
Alhoewel spataders kunnen ontstaan door een ongezonde levensstijl kan je er ook een aanleg toe hebben. Dus je kan eigenlijk spataderen erven, heb je ouders met spataderen dan loop je meteen ook het risico het ook te krijgen. Het is ook mogelijk dat je geboren wordt met onvoldoende aderkleppen of zelfs defecte aderkleppen. Spataders worden meestal ontwikkelt rond de middelbare leeftijd. Vrouwen zijn van nature uit vatbaarder voor spataderen dan mannen. Zelfs zwangere vrouwen zijn enorm kwetsbaar omdat het bloedvolume van de baarmoeder een druk veroorzaken die het bloed van de benen naar het hart tegenhouden. Maar god zij dank dat meestal bij deze vrouwen na de zwangerschap ook de spataders gewoon verdwijnen. In alle andere gevallen genezen spataderen niet spontaan.
Wat is de beste behandeling
Men kan op verschillende manieren spataderen behandelen. Via chirurgie, laserbehandeling, inspuitingen. Het komt erop neer dat men probeert de spatader te irriteren zodat hij van binnenuit verschrompelt en uiteindelijk verdwijnt. Is er een meest doeltreffende behandeling? Het antwoordt hierop is heel kort, nee de 3 genoemde behandelingen zijn evenwaardig en er treden ook geen ernstige bijwerkingen op. Wel is het zo dat er bij laserbehandeling achteraf wel bepaalde klachten kunnen optreden. Na de behandeling kan men vrij snel weer aan het werk.
Steunkousen of compressiekousen
Maar men hoeft ook weer niet direct een medische behandeling te laten uitvoeren, men kan ervoor kiezen om het heel wat éénvoudiger aan te pakken. Dit doen we dan in de vorm van steunkousen of drukkousen, deze helpen heel goed om het bloed in je benen van beneden naar boven te duwen. Ze ondersteunen als het ware je aderen en voorkomen dat je aderen gaan uitzetten. Maar mocht het zijn dar de gewenste resultaten uitblijven kan men ook nog kiezen voor compressiekousen. Het verschil in de kousen zit hem in het feit dat steunkousen helpen om spataderen te voorkomen en compressiekousen dienen voor de behandeling van de problemen. Deze compressiekousen hebben ook een veel langere levensduur dan steunkousen. De witte kousen in de afbeelding zijn de compressiekousen en de zwarte kousen de steunkousen.
Conclusie
Spataders zijn lelijke striemen op de huid en kunnen verwikkelingen met zich meebrengen. Men kan het wel medisch laten behandelen of zelf kiezen om te sporten en gezond te leven. Men kan ter voorkoming ook wel steunkousen dragen of als men medisch behandelt is kan men kiezen om compressiekousen te dragen.