Wat is telecardiologie

Cardiologie op afstand

Voor ernstige hartpatiënten is telecardiologie een zegen. Mits de nodige medische en technische hulpmiddelen gaan zij met een gerust gemoed door het leven. Sinds de uitvinding van de pacemaker is er een hele weg afgelegd en nog betere innovaties liggen op de plank of zijn reeds in de testfase. Het begon allemaal met de pacemaker… De grenzen van telecardiologie zijn nog lang niet bereikt.

 

De pacemaker

  • In 1932 zag de eerste pacemaker het levenslicht. Het was toen nog een uitwendig apparaat dat naast de patiënt op een karretje stond.
  • In 1958 volgde weer een stap naar verbetering in de ontwikkeling: de eerste implanteerbare hartpacemaker. De laatste 10 jaren is het erg snel vooruit gegaan en noemt men deze medische tak van sport telecardiologie.
  • De patiënt is nu voorzien van, zoals men het in medische kring noemt, een 'thuismonitor' bestaande uit een pacemaker en een apparaat op het nachtkastje. Dit apparaat is een soort ontvang- en verzendapparaat dat met radiogolven contact onderhoudt met de pacemaker. Bij het apparaat hoort een uitleesprogramma en alle gegevens worden naar een centrale server gestuurd en de cardioloog kan alle informatie opvragen.

Het nieuwste van het nieuwste

► De allernieuwste innovatie op gebied van hartbewaking is de ICD, of voluit: de Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Een hele mond vol voor een pacemaker met inwendige defibrillator. Het voordeel van deze defibrillatorfunctie is dat bij levensbedreigende ritmestoornissen van het hart, dit laatste automatisch een elektrische schok krijgt toegediend. Vooral hartpatiënten met een slechte hartspierfunctie zijn enorm gebaat bij deze 'telebewaking'.

► De huidige teletechniek gaat nog verder: het is nu zelfs mogelijk om ook nog een bloeddrukmonitor en een speciale weegschaal aan te sluiten. Voegt men nog een stukje software toe dan kan de cardioloog op afstand een electrocardiogram (ECG) afnemen en de resultaten in realtime volgen op de zijn computer in het ziekenhuis en zijn diagnose stellen. Met al die digitale informatie is het dus veel beter mogelijk om de patiënt, zij het dan op afstand, veel beter te controleren en te begeleiden. Dat gaat als volgt: als die metingen buiten de normale waarden zitten, verzendt de server een sms of email naar het ziekenhuis.

Voordelen

Dat brengt ons bij de voordelen van telecardiologie. Het spreekt voor zich dat hartpatiënten zich uiterst veilig voelen met deze bewaking. Ook zijn minder controles, dus verplaatsingen naar het ziekenhuis, nodig. Nog een gevolg is dat er minder ziekenhuisopnames nodig zijn en minder bezoeken aan de spoeddienst. Dank zij telecardiologie wordt er dus ernstig bespaard op de zorgkosten enerzijds maar er is ook een keerzijde aan de medaille: een ICD is duur!

Enkele weetjes

  • Een ICD kan probleemloos tegen de warmte van een (infrarood) sauna. Blijft overigens de vraag of u als hartpatiënt van een sauna gebruik mag maken…
  • ICD dragers hoeven zich geen zorgen te maken over het passeren van veiligheidspoortjes in winkels of op het vliegveld.
  • ICD’s zijn over het algemeen minder gevoelig voor storingen (o.a. door magnetische velden in de omgeving) dan pacemakers.

Conclusie

Het is nu nog een kwestie om alle bestaande hartpatiënten, indien nodig, met een dergelijke 'intelligente' pacemaker of ICD-apparaat te voorzien. Dat kan nog wel een aantal jaren in beslag nemen. Patiënten die een ICD nodig hebben, krijgen die nu al automatisch ingeplant.