Wat kan je doen tegen hartkloppingen
Hartkloppingen
Bij een zeer snelle of onregelmatige hartslag is er sprake van hartkloppingen. Het hart hoort in ruststand ongeveer 70 keer per minuut te kloppen, maar bij hartkloppingen kan dit aantal aanzienlijk worden verhoogd. Hartkloppingen kunnen veel oorzaken hebben, maar gelukkig kun je over het algemeen snel van hartkloppingen af komen als je weet wat de oorzaak van de hartkloppingen is.
Wat zijn de oorzaken van hartkloppingen?
- Stress en emotionele problemen
- Opwinding
- Mentale of fysieke vermoeidheid
- Taurine (zit o.a. in het energiedrankje Red Bull)
- Te grote inspanning
- Roken
- Te veel sterke thee, koffie of alcohol drinken
- Gebrek aan magnesium
- Bloedarmoede
- Koorts of uitdroging
- Bijwerking van sommige medicijnen, zoals astma medicijnen en schildkliermedicijnen.
Wat zijn de klachten en verschijnselen van hartkloppingen?
Bij hartkloppingen hebben mensen vaak het gevoel dat het hart op de borst of in de keel klopt. Kortademigheid en duizeligheid treden vaak op en hartkloppingen gaan bovendien vaak gepaard met een opgeblazen gevoel.
Behandeling van hartkloppingen
Er zijn geneesmiddelen die hartkloppingen kunnen verminderen, maar deze worden niet snel voorgeschreven. Soms wordt het dragen van een pacemaker aanbevolen zodat de hart de juiste prikkels krijgt. Ablatie is ook een populaire techniek. Hierbij worden cellen weggebrand die verantwoordelijk zijn voor de hartkloppingen.
Hoe kan je hartkloppingen zo goed mogelijk voorkomen?
Hartkloppingen worden over het algemeen veroorzaakt door stress, oververmoeidheid en een ongezonde leefstijl. Om hartkloppingen zo goed mogelijk te voorkomen, dien je je aan het volgende te houden:
- Werk niet te lang door en neem genoeg pauzes. Zelfs als je helemaal op gaat in het werk en liever een klusje in één keer af wilt maken, is het belangrijk om voldoende te rusten. Maak tijdens het werk gebruik van de pauzes en ga pas terug aan het werk als de pauze om is. Ga daarnaast ook niet bijv. computeren in de pauze, maar zorg voor mentale ontspanning door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken.
- Drink geen energy drinks, omdat deze taurine bevatten. Taurine is schadelijk voor het lichaam en veroorzaakt dikwijls hartkloppingen.
- Stop met roken. De kans op hartkloppingen wordt hierdoor minder, maar ook de algemene gezondheid zal aanzienlijk verbeteren.
- Zorg voor minder stress. Praat met mensen over je problemen en probeer ze snel op te lossen.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Het is belangrijk om dagelijks een moment van ontspanning in te plannen. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een ontspannend (voeten)bad nemen, een goed boek lezen of een wandeling maken.
- Drink in de avond geen koffie, thee of alcohol meer. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor water of een heerlijk warm kopje kruidenthee. Je zult hier bovendien ook beter door slapen.
Hartkloppingen en voeding
Door je eetpatroon een beetje aan te passen, kun je hartkloppingen ook goed voorkomen. Probeer het volgende vaker op te nemen in je eetpatroon:
- Knoflook. Knoflook versterkt het hart en de bloedvaten.
- Haver. Haver is een natuurlijke rustgever.
- Magnesium. Een tekort aan magnesium kan hartkloppingen veroorzaken.
- Kalcium en natrium. Deze mineralen zijn belangrijk voor een goed werkende hartspier.
Overige tips om hartkloppingen te voorkomen
Wanneer je bovenstaande tips en voedingsadviezen in acht neemt, zal de kans op hartkloppingen aanzienlijk worden verkleind. Daarnaast kun je ook voedingssupplementen innemen. Vitamine B1 bevordert de werking van de hartspier en vitamine C zorgt voor een goede conditie van het hart. Houden de hartkloppingen aan? Breng dan een bezoekje aan je huisarts!