Is sporten na een hartaanval medisch toegelaten
Inleiding
Om zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid op peil te houden en overgewicht te voorkomen, is voldoende beweging een noodzaak. Maar wat is het medisch advies voor slachtoffers van een hartaanval? Jaarlijks worden heel wat landgenoten slachtoffer van hartfalen, voor velen van hen met fatale afloop. Wat betekent verantwoord sporten voor diegenen waarbij alles gelukkig goed af liep? Is sporten voor hen sowieso af te raden, of beperkt alles zich dan tot rustig bewegen? Moet je als slachtoffers van een hartaanval je favorietesport definitief vaarwel zeggen, of mag je op hetzelfde niveau als voor je hartfalen presteren?
Hartaanval bij verstopte bloedvaten
Wat is de oorzaak van zo een levensbedreigende hartaanval? Een hartaanval is het gevolg van verstopte bloedvaten. En uitgerekend je bloedvaten bevoorraden je hartspier met bloed. Het gevolg van een onvoldoende doorbloeding, is een tekort aan zuurstof. Door zuurstoftekort pompt je hart onvoldoende bloed door je lichaam. Dat verklaart de hevige en stekende pijn in je borststreek, kortadmigheid en uiteindelijk bewustzijnsverlies. Verstopte bloedvaten zijn meestal het gevolg van onvoldoende lichaamsbeweging, maar ook roken, overgewicht, en zowel een té hoge bloeddruk als cholesterolgehalte zijn andere oorzaken van een hartaanval.
Blijven sporten en bewegen
Om een nieuwe hartaanval te voorkomen, moet je zowel je voedings- als je levenspatroon grondig aanpassen. Na je hartaanval mag je zeker niet stil blijven zitten. Aangepast bewegen is noodzakelijk om er weer bovenop te geraken. Maak je tijdens je herstelperiode niet té zenuwachtig en zorg er voor dat je hart, als motor van je lichaam, nooit over zijn toeren draait. Hou je bloeddruk op een aanvaardbaar niveau. Bij een té hoge bloeddruk is het risico op een nieuwe hartaanval erg groot. Sporten en bewegen werken bloeddrukverlagend. Bij een juiste en constante bloeddruk moet je hart veel minder pompen om je bloed door je lichaam te voeren.
Gecontroleerd sporten
Gecontroleerd sporten en bewegen is voor hartpatiënten een must. Na een hartaanval doe je het beter rustig aan. Blijven sporten vormt nochtans een belangrijke factor binnen je revalidatie. Daarom worden steeds meer en meer ziekenhuizen uitgerust met een revalidatiecentrum. Fysiek actief zijn onder deskundige begeleiding is van groot belang. Gewezen hartpatiënten willen er meestal onmiddellijk weer invliegen, waardoor ze hun motor teveel belasten. Door hartpatiënten van nabij te blijven volgen, wil men hen opnieuw meer zelfvertrouwen geven, een eerste vereiste om met plezier te sporten en bewegen.
Risico verkleinen met sporten
Bij iemand die één keer het slachtoffer van een hartaanval werd, verhoogt het risico op een tweede hartfalen aanzienlijk. Dat risico op een nieuwe hartaanval kun je beperken door veel te bewegen en te sporten. Hartdeskundigen zijn van mening dat bewegen en sporten betere resultaten oplevert dan met het plaatsen van een dure stent. Een stent is een klein metalen buisje, dat in een eerder dicht geslibt bloedvat wordt aangebracht om het op die manier open te houden.
Competitiesport vermijden
Het is nogal logisch dat je het tijdens de eerste maanden na je hartaanval kalmpjes aan doet. Competitiesport is in deze periode af te raden, dat zal de revalidatieperiode versnellen. Sporten in competitieverband is voor slachtoffers van een hartaanval té intensief en emotievol. Het vraagt een té grote inspanning van hun hart.
Meest geschikte sporten voor hartlijders
Hartpatiënten moeten het de eerste maanden van hun revalidatieperiode het zo kalm mogelijk houden, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze moeten stil zitten, integendeel. Volgens inspanningsdeskundigen geef je de voorkeur aan uithoudings- en krachtsporten. Die hebben veruit het meeste effect op hart en bloedvaten. De meest efficiënte sporten voor slachtoffers van een hartaanval zijn fietsen, wandelen, zwemmen, joggen en krachttraining met gewichten. Ga nooit op eigen houtje sporten, maar steeds na samenspraak met je huisarts.