Welke medicijnen voor astma bestaan er

 Inleiding

Een bekende ziekte, vooral onder de jeugd, en misschien ook wel een beangstigende ziekte: astma. Mensen met astma voelen zich regelmatig heel erg benauwd en dat kan zeker voor een hoop angst zorgen. Gelukkig is astma goed te behandelen en te voorkomen met behulp van medicijnen. Ook is het soms zo dat mensen naarmate ze ouder worden minder last krijgen van de astma. Maar tot dan kunnen medicijnen heel handig zijn. Maar wat voor medicijnen zijn er precies voor astma?

Wat is astma?

Voordat we kunnen begrijpen wat voor medicijnen er nodig zijn, is het eerst handig om te weten wat precies het probleem is bij astma. Bij astma krijgen mensen plotselinge ‘’aanvallen’’ van enorme kortademigheid. Ze worden ook benauwd en gaan hoesten. Astma-aanval kunnen worden opgewekt door bijvoorbeeld inspanning of het inademen van droge lucht. Een andere belangrijke oorzaak is het inademen van allergische stoffen. Dit kunnen bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt, en huidschilfers van honden of katten zijn. Bij een astmapatiënt zijn de luchtwegen altijd ontstoken. Deze ontstekingen samen met de andere netgenoemde oorzaken zorgen ervoor dat bij een aanval de luchtwegen erg gaan samentrekken en dus vernauwen. Door deze vernauwde luchtwegen wordt het ademen moeilijker. Het resultaat is benauwdheid en kortademigheid.

Wil je medicijnen geven voor bij een astma-aanval, dan is het belangrijk dat deze medicijnen de luchtwegen laten verwijden. Om de onderliggende oorzaak aan te pakken, kunnen ook ontstekingsremmers gegeven worden. Dit zijn de twee belangrijkste types medicijnen voor astmapatiënten.

Luchtwegverwijders

De eerste groep is dus de luchtwegverwijders. Bij een astma-aanval trekken de spieren van de luchtwegen zich samen. Hierdoor ga je moeilijker ademen. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spieren langs de luchtwegen zich weer ontspannen. Ademen wordt dan weer makkelijker. Luchtwegverwijderaars, ook wel bronchodilatoren genoemd,  binden aan de zogenaamde bètareceptor. Dit is een receptor die zit op de spieren van de luchtwegen. Als een medicijn aangrijpt op deze receptor wordt een kettingreactie in gang gezet waardoor de spieren zich uiteindelijk ontspannen.

Een voorbeeld van een luchtwegverwijder is salbutamol. Deze heeft voor een paar uur een effect en is daarom handig om te gebruiken bij astma-aanvallen. Er zijn ook luchtwegverwijders, die tot ruim een dag effect hebben. Een voorbeeld is salmeterol.

Ontstekingsremmers

Bij een astma-aanval is het ook belangrijk om de ontstekingsreacties in de luchtwegen te remmen. Hierdoor zullen de astma-aanvallen ook minder heftig worden. De ontstekingsremmers, met als werkende stoffen de zogenaamde ‘’corticosteroïden’’, kunnen via ademhaling worden ingenomen. De bekende pufjes die bij astma genomen kunnen worden, bevatten ook inhalatiecorticosteroïden. Het lichaam bevat zelf ook ontstekingsremmende stoffen. Deze komen vrij uit de bijnier. Corticosteroïden zijn eigenlijk dezelfde stof, maar dan door de mens gefabriceerd. Corticosteroïden zijn handig om te gebruiken bij astma-aanvallen, maar kunnen op de lange termijn ook vervelende effecten hebben. Zo kan het bij kinderen een groeiachterstand veroorzaken en kan het de botten verzwakken. Bij vake inademing kan het bovendien voor schimmelvorming in de mond zorgen.

Voorbeelden van ontstekingsremmers die in Nederland en België vaak gebruikt worden bij astma zijn budesonide en beclomethason.  

Conclusie

Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen chronisch ontstoken zijn. Dit kan in combinatie met bepaalde factoren (zoals droge lucht en pollen) zorgen voor een astma-aanval. Hierbij is er een erge ontstekingsreactie en vernauwen de luchtwegen. Een persoon wordt dan benauwd, kortademig en gaat hoesten. Door middel van een luchtwegverwijder (zoals salbutamol) of een ontstekingsremmer (zoals budesonide) kan een astma-aanval bestreden worden.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, James Heilman MD