Pseudokroep: symptomen en handelwijze
Inleiding
Je kind is een beetje verkouden en gaat ’s avonds naar bed en er is nog niets aan de hand. Kind kan een beetje last krijgen van verhoging maar heeft geen last van hoge koorts. Plots wordt hij of zij wakker en heeft het benauwd, heeft last met ademhalen, maakt een raar geluid en hoest heel veel. Pseudokroep! Maar wat is pseudokroep nu eigenlijk? Hoe wordt pseudokroep veroorzaakt en wat kun je aan pseudokroep doen? Lees meer over pseudokroep in dit artikel.
Pseudokroep
Als je last hebt van pseudokroep raken je bovenste luchtwegen ontstoken en zwellen deze op. Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus. Omdat je luchtwegen ontstoken raken krijg je last van klachten zoals hoesten, heesheid en moeite met ademhalen. De klachten ontstaan voornamelijk in de avonduren en de nacht. Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer 4 of 5 jaar zullen het meest gevoelig zijn voor een aanval van pseudokroep. Doordat zij het eng vinden en vaak gaan huilen, worden de klachten ook nog erger. Pseudokroep komt het meest voor in de maanden dat ook het griepvirus rondwaart. Tevens komt pseudokroep om de een of andere reden iets meer voor bij jongens dan dat het bij meisjes voorkomt. Sommige kinderen hebben er eenmalig last van, maar er zijn helaas ook kinderen die bij elke virusinfectie die zij oplopen last krijgen van pseudokroep.
Wat kun je doen als je kind pseudokroep heeft?
Als je voor de eerste keer een aanval van pseudokroep bij je kind meemaakt kan dat er heel beangstigend uitzien. Je kind heeft het immers benauwd en ademhalen gaat moeilijk. Bedenk dat het kind het meeste aan je hebt als je gewoon rustig blijft. Als jij in paniek raakt, raakt je kind nog meer in paniek en dat verergert alleen de klachten van pseudokroep maar. Een beetje afleiding voor het kind kan geen kwaad bijvoorbeeld door het lezen van een boekje of even spelen met zijn of haar favoriete knuffel. Wat zeker ook een aanrader is om te doen is een tijdje in de badkamer te gaan zitten met je kind op schoot. Zet vervolgens de warme douche aan met de badkamerdeur dicht. Er zal stoomontwikkeling ontstaan. Deze stoomontwikkeling zal de hoestprikkeling doen verminderen en zal het ademhalen vervolgens wat makkelijker maken. Je kunt ook proberen je kind iets te drinken te geven dat de keel verzacht. Binnen een paar uur zal de pseudokroep minder zijn. Is dit niet het geval en raak je kind uitgeput neem dan contact op met je huisarts.
De huisarts kan eventueel bij erge pseudokroep een medicijn voorschrijven. Dit medicijn in de vorm van een corticosteroïde zal de luchtwegen wijder maken waardoor ademhalen makkelijker is. Dit medicijn wordt dan toegediend door middel van een vernevelaar.
In sommige gevallen, maar dit komt gelukkig zelden voor, moet het kind worden opgenomen in het ziekenhuis. Om de zwelling in de keel van het kind te verminderen zal dan een ontstekingsremmer worden toegediend. Let er wel op: dit zijn uitzonderingsgevallen. Bij de meeste kinderen is pseudokroep binnen een paar dagen weer over.