Welke symptomen bij kinderen kunnen op welke aandoeningen duiden
Inleiding
Wanneer je kind het benauwd heeft, heeft hij misschien koorts. En wanneer hij soms plotseling stopt met ademen, heeft hij wellicht een apnoe. En hoe zit het met bloederige diarree of witte schilfertjes in het haar? Natuurlijk duiden niet alle bijzondere dingen aan het lichaam van je kind gelijk op een aandoening of ziekte, in tegendeel. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een huisarts of specialist te raadplegen.
Hoofd en nek
Ademhaling
● Een ademhaling die soms even stopt kan duiden op een apnoe, evenals blauw zien en benauwdheid bij een baby. Een apnoe kan gevaarlijk zijn, vooral omdat dit veroorzaakt kan worden door een hartafwijking. Wat vaak helpt om de ademhaling weer snel op gang te brengen is het aanraken of wrijven over de voetzool van de baby of het kind.
● Baby’s die benauwd ogen, kunnen last hebben van bronchopulmonaire dysplasie. Bronchopulmonaire dysplasie komt voor bij te vroeg geboren baby’s. De longen van de baby’s zijn nog niet goed genoeg ontwikkeld, waardoor ze niet goed op eigen kracht adem kunnen halen. Vaak wordt aan deze baby’s zuurstof toegediend totdat de longen ver genoeg ontwikkeld zijn.
● Pijn in de zij tijdens ademhaling in combinatie met koorts kan veroorzaakt worden door een longvliesontsteking.
● Een moeilijke ademhaling en een slap gevoel in het hele lichaam kan duiden op polyneuritis. Dit is een zeldzame en ernstige zenuwontsteking. Ziekenhuisopname is hoogstnoodzakelijk, omdat de ademhaling heel ernstig bemoeilijkt kan worden.
● Jonge kinderen (tot 5 jaar) met benauwdheidsaanvallen en piepend ademen kunnen pseudokroep hebben. Dit is een virusinfectie die een zwelling van het slijmvlies in het strottenhoofd veroorzaakt. Het is noodzakelijk dat het kind tijdens een benauwdheidsaanval min of meer rustig wordt gehouden. Deze aanvallen zijn te verhelpen door in een warme douche te gaan zitten. Pseudokroep is geen blijvende aandoening en gaat altijd binnen een paar weken over.
● Ernstige benauwdheid en kortademigheid zijn symptomen van astma. Evenals een piepende ademhaling en veel gehoest. Deze symptomen kunnen ook allemaal duiden op verstikking. Lees hier hoe je dit snel op kunt lossen.
Hoofd en duizeligheid
● Een ‘’vol’’ gevoel in het hoofd en een kloppende pijn achter de ogen kan door een voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt worden.
● Hoofdpijn die niet door lichamelijke oorzaken wordt veroorzaakt, kan het gevolg zijn van stress of extreme angsten.
● Een stijve nek, koorts, griep, opgezwollen lymfeklieren, lusteloosheid, moeheid en soms misselijkheid kunnen duiden op de ziekte van Pfeiffer.
● Stijve nek, het niet kunnen plaatsen van de kin op de borst, koorts, sufheid, stuipen en soms huisbloedinkjes kunnen duiden op een hersenvliesontsteking. Ook wel meningitis. De vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg zijn ontstoken bij deze aandoening. De aandoening ontstaat door een virus of een bacterie. Virale hersenvliesontsteking geneest vanzelf, maar bacteriële hersenvliesontsteking moet in het ziekenhuis worden behandeld. Er moet snel actie ondernomen worden wanneer deze ziekte geconstateerd worden, omdat sommige vormen dodelijk zijn.
● Vaak moe zijn en bleek zien kunnen gevolgen zijn van bloedarmoede. Bloedarmoede is een aandoening waarbij er te weinig rode bloedcellen in het bloed voorkomen. Bij ernstige gevallen van bloedarmoede bij baby’s moet de baby een bloedtransfusie ondergaan, terwijl minder erge gevallen van bloedarmoede opgelost kunnen worden door de baby onder een lamp in een couveuse te leggen.
Mond, keel, tong
● Blaasjes of zweertjes op de lippen zijn vaak symptomen van een koortslip.
● Scheurtjes in de mondhoeken zijn symptomen van perleche. In de mondhoeken kunnen scheurtjes of kloofjes ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine B of een schimmelinfectie. Voorkom dat je kind aan de kloofjes likt, want dan kunnen ze ontsteken. Bij het eten van voeding met veel vitamine B of de behandeling met een schimmeldodend medicijn is perleche geheel te verhelpen.
● Een vieze adem, pijn bij het slikken, gezwollen keelamandelen met witte of gele stippen en koorts kunnen gevolgen zijn van angina. Angina is een virusinfectie waartegen een gewone penicillinekuur niet helpt. Wanneer een kind vaak last heeft van angina kan dan ook besloten worden om de keelamandelen te verwijderen door middel van een operatie.
● Wanneer een baby kwijlt, veel huilt, bijt, schrale wangen heeft en/of een bobbel op de kaakrand, krijgt hij of zij waarschijnlijk tanden.
● Pijnlijke, witte plekjes op de tong of aan de binnenkant van de wang, moeilijk kunnen eten en drinken en luieruitslag kan betekenen dat je kind spruw heeft. Dit is ook een schimmelinfectie. Hierbij wordt het mondslijmvlies aangetast. Spruw is niks ernstigs en verdwijnt na een tijdje vanzelf. Het herstel kan versneld worden door een in verdund azijn gedoopt wattenstaafje voorzichtig over de vlekjes de wrijven. Ook kan de huisarts een schimmeldodend medicijn voorschrijven.
Nek
● Nekstijfheid kan in combinatie met koorts, sufheid, stuipen en huidbloedinkjes het gevolg zijn van een hersenvliesontsteking. Hierover kun je onder het kopje ‘’Hoofd en duizeligheid’’ iets lezen.
● Wanneer een pijnlijke nek zonder andere lichamelijke klachten voorkomt, kan je kind een stijve nek hebben. De nek moet goed ondersteund en warm gehouden worden om een stijve nek te verhelpen. Gewoonlijk trekt een stijve nek binnen één of twee weken geheel weg.
Ogen
● Waterige ogen en een ‘’vol’’ gevoel achter de ogen kan duiden op sinusitis. Dit is een ontsteking van een of meerdere neusholten. Sinusitis ontstaat vaak na een verkoudheid en veroorzaakt ook vaak hoofdpijn. Wanneer een kind sinusitis heeft, moet ervoor gezorgd worden dat de neus openblijft, bijvoorbeeld door het gebruiken van neusdruppels (alleen bij oudere kinderen). Meestal gaat sinusitis binnen een week over.
● Een laaghangend ooglid kan een symptoom zijn van ptosis. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat een spier die het bovenste ooglid naar boven trekt, verslapt. In de meeste gevallen veroorzaakt ptosis geen problemen. Mocht dit wel gebeuren, bijvoorbeeld wanneer het gezichtsvermogen wordt belemmerd, dan kan ptosis operatief verholpen worden.
● Als het gezicht rond de ogen opgezwollen is en de bloeddruk stijgt, kan een nier ontstoken zijn.
● Tijdens wintersport last hebben van het zien van een rode waas, en het hebben van pijnlijke en ontstoken ogen kan duiden op sneeuwblindheid. Sneeuwblindheid ontstaat wanneer de ogen te gevoelig zijn voor de grote hoeveelheid ultraviolette straling die via de sneeuw in de ogen wordt weerkaatst. Zalf en ijs helpt tegen de pijn die dit veroorzaakt. Om sneeuwblindheid te voorkomen, is het een aanrader om tijdens het skiën of snowboarden altijd een zonnebril of sneeuwbril te dragen.
● Rode, jeukende ogen, veel niezen en het hebben van een loopneus in het voorjaar kunnen symptomen zijn van hooikoorts.
Romp, armen en benen
Anus
● Huiduitslag rond de anus is een symptoom van luieruitslag.
● Wanneer een baby pijn heeft bij het poepen en/of een bobbeltje en jeuk heeft rondom de anus, kan hij last hebben van aambeien. Dit wordt ook wel obstipatie genoemd. Het bobbeltje op de anus ontstaat door een uitgezette ader. Vaak krijgt een kind problemen tijdens het poepen. Deze problemen kunnen verminderd worden door het kind veel te laten drinken, hierdoor wordt de poep dunner. Vezelrijke producten hebben een zelfde soort werking. Geef uw kind nooit laxeermiddelen!
Armen
● Kinderen tot vijf jaar die na een rukje aan een arm hevige pijn hebben, kunnen een zondagsarmpje hebben. Een zondagsarmpje betekent hetzelfde als een arm die uit de kom is. Een arts kan met een pijnlijke, maar korte beweging de arm weer op zijn plaats zetten waarna de pijn verholpen is.
Benen
● Een bobbel in de lies kan duiden op een liesbreuk.
● Wanneer een liggende baby zijn beentjes optrekt en daarbij hard huilt en rood aanloopt na het eten, kan hij buikkrampjes hebben.
● Kinderen van vier tot acht jaar die, vooral in de nacht, pijn voelen diep in de benen, hebben waarschijnlijk onschuldige groeipijnen.
Borst
● Wanneer een pasgeboren baby gezwollen borsten heeft en wanneer er een melkachtige vloeistof uit de tepels komt, kan de baby last hebben van heksenmelk. Dit verschijnsel komt zowel bij jongens als bij meisjes voor. Heksenmelk ontstaat doordat het lichaam van een baby soms nog moederlijke hormonen bevat. Heksenmelk is onschuldig en verdwijnt vanzelf.
● Een stekende pijn in de zij en pijn tijdens het inademen kunnen symptomen zijn van pleurodynie. Pleurodynie is een virusinfectie waarbij een kind gedurende een paar dagen veel last heeft bij het inademen. Deze infectie gaat altijd vanzelf over. Om de pijn te verminderen kunnen pijnstillers geslikt worden.
Penis
● Wanneer de eikel niet ontbloot kan worden wegens een nauwe voorhuid, kan een jongen phimosis hebben. Een vernauwde voorhuid kan soms voor plasproblemen zorgen. De enige manier om deze problemen te verhelpen is door het uitvoeren van een kleine operatie. Het wordt ten strengste af te raden om de voorhuid te proberen te verwijden door deze over de eikel heen te schuiven.
● Als één van de ballen niet voelbaar is, kan deze niet ingedaald zijn. Wanneer een zaadbal niet is ingedaald, is deze niet aanwezig in de balzak, maar wat hoger gelegen in het lichaam. Wanneer een bal niet direct na de geboorte is ingedaald, gebeurt dit meestal in de drie maanden daarna. Wanneer dit niet gebeurt, kan een hormonenkuur oplossing bieden.
Vagina
● Stinkende of schuimende afscheiding kan duiden op vaginitis. Vaginitis is een ontsteking van de vagina of schede. Deze ontsteking kan door bijvoorbeeld darmbacteriën veroorzaakt worden, of doordat een kind per ongeluk iets in de vagina heeft gestopt. Door middel van vaginaal in te brengen tabletten kan de ontsteking verholpen worden.
● Wanneer bij de vagina van een baby alleen gaatjes en geen spleetje zichtbaar is, kan de baby verkleefde schaamlippen hebben.
Conclusie
Het is mogelijk dat je eigen kind of een kind in je omgeving ooit last krijgt van één van de bovengenoemde aandoeningen en ziektes. Natuurlijk is de kans veel groter dat dit nooit gebeurt. Wanneer je vermoedt dat er iets mis is met je kind of baby is het raadzaam om altijd naar een huisarts of andere dokter te gaan. Zij zijn immers de professionals en weten het beste hoe ze onze kinderen kunnen helpen!
Bron: Kinderziektes van A tot Z, van José Sagasser