Wat is krentenbaard

Inleiding

Krentenbaard, wat is dat eigenlijk? Hoe zit krentenbaard eruit en is er een behandeling voor? Is het trouwens besmettelijk? Bovendien, wat is nu eigenlijk het verschil tussen krentenbaard en een koortslip. Lees meer over krentenbaard in onderstaand artikel.

Impetigo vulgaris oftewel krentenbaard

Als kinderen klein zijn proberen ze van alles in hun mond te stoppen. Ze zitten veel met hun handen aan het gezicht en dan gebeurt het nogal eens dat er een wondje of een kloofje ontstaat. In dat wondje of kloofje kunnen bacteriën komen. Dit kan ook voorkomen bij een andere beschadiging van de huid, namelijk eczeem. Doordat eerdergenoemde bacteriën dus in het wondje komt kan er een ontsteking in de bovenste laag van de huid ontstaan. Deze ontsteking ziet er dan uit als een goudgele korst en kan nogal pijnlijk zijn en jeuk geven. Deze ontsteking komt in het bijzonder voor in het gebied rond de mond en onder de neus. Deze goudgele korsten worden in de medische terminologie impetigo vulgaris genoemd. De meeste mensen noemen het echter gewoon krentenbaard. Krentenbaard komt het meeste voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Overigens zijn deze goudgele korsten niet te verwarren met een koortslip.

Hoe ziet krentenbaard er nu precies uit

Krentenbaard begint met het ontstaan van rode puistjes of bultjes. Deze puistjes of bultjes veranderen langzaam van structuur en vervolgens ontstaat er dan een blaasje met daarin een beetje gelig vocht.

Is krentenbaard besmettelijk?

Krentenbaard is in zoverre besmettelijk dat door krabben vanwege de jeuk de korsten of blaasjes open kunnen gaan en de krentenbaard zich dan kan uitbreiden. Als de blaasjes weg zijn of helemaal opgedroogd zijn is de krentenbaard niet meer besmettelijk. Krentenbaard komt nogal eens voor op plekken waar veel kinderen zijn, te denken valt aan een school, een crèche of een peuterspeelzaal. Indien uw kind last heeft van krentenbaard is het verstandig de school of de crèche mede te delen dat uw kind daar last van heeft. Andere ouders kunnen er dan in elk geval bij hun kind alert op zijn. Heeft er iemand op school last van krentenbaard dan hoeft u uw kind niet thuis te laten. Krentenbaard heeft een incubatietijd van een paar dagen en de besmetting kan dan al gebeurd zijn. Niet ieder kind krijgt het en het is ook niet gevaarlijk, hooguit vervelend.

Behandeling krentenbaard

Om de verspreiding van krentenbaard tegen te gaan is het verstandig om uw kind vaak de handen (met zeep) te laten wassen. Op zich is krentenbaard goed te behandelen door middel van een crème die antibacteriële ingrediënten bevat. Is de krentenbaard echter zodanig uitgebreid dat deze ook op benen en armen, hals of oksels zitten dan verdient het de voorkeur om een antibioticakuur te gebruiken. Als je eenmaal een keer krentenbaard hebt gehad biedt dat helaas geen bescherming voor de volgende keer. Je kunt het gewoon nog een keer krijgen. Als je eenmaal krentenbaard hebt gaat het binnen een periode van 1 tot 3 weken over. Als je maar zorgt dat je niet aan de krentenbaar komt met je handen zal het geen littekens achterlaten.

Verschil krentenbaard en koortslip

Hoewel moeilijk te zien ziet krentenbaard er geler uit dan een koortslip. Een ander verschil is dat krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Een koortslip daarentegen wordt veroorzaakt door een virus. Als je niet zeker bent van je zaak is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.