Vlooien: ongewenst bezoek!

Vlooien

Vlooien zijn beweeglijke, bruine tot zwarte parasieten die bloed zuigen bij de gastheer. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige vlooien brengen ziekten over. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren maar gewoon in huis. Vlooiennieuws dus...

 

Soorten vlooien

 
  • Er zijn twee soorten vlooien die op zowel op de hond als op de kat kunnen voorkomen: de kattenvlo en de hondenvlo.
  • Er zijn mannetjesvlooien en vrouwtjesvlooien. De vrouwtjes zijn het grootst en kunnen tot wel 50 eitjes per dag leggen gedurende de eerste 3 levensweken. Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier. Op het tapijt, op de kussens, op het parket, in de auto...
 
  • Na 2 tot 4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer een halve cm lang en zo dik als een draadje. Deze larfjes houden absoluut niet van licht. Daarom kruipen ze in alle donkere spleetjes en diep in de vloerbedekking.
  • Na 2 tot 3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die op zoek gaat naar uw huisdier.
  • Hoe warmer het is, hoe sneller de ontwikkeling verloopt van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan één vlo binnen één maand 180 vlooien voortbrengen.

!

Cyclus

  1. Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken.
  2. Bovendien kunnen wij vlooien overdragen. Op uw handen: door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen enz. Deze eitjes kunt u ook oppikken als u bij iemand op bezoek gaat: daarom kan uw huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt.
  3. Vlooien zijn een groot probleem voor huisdiereigenaren. Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. U kunt zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen. Komen de voorzorgsmaatregelen toch te laat dan zijn bestrijdingsmiddelen nodig.
  4. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus zaak goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

Voorkomen

vlooienkam
  • Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans om tot vlooien uit te groeien. Als u achteraf de zuigmond afplakt, kunnen vlooien niet ontsnappen.
  • Bind weggegooide stofzuigerzakken GOED dicht.
  • Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Kamille, lavendel, boerenwormkruid of koriander in de mand strooien zou vlooien verjagen.
  • Kam uw dier geregeld met een vlooienkam.
  • Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.

Bestrijding

Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Raadpleeg daarover best uw dierenarts of een dierenspeciaalzaak. Daarnaast zijn er massa's producten in de handel verkrijgbaar die u ook best een eind op weg kunnen helpen in uw anti-vlooienstrijd!

Huisdieren en hun verblijf- en slaapplaatsen regelmatig controleren

Vlooienspray

► Zodra vlooien worden geconstateerd, kan men het dier behandelen met daarvoor toegelaten middelen. Honden en katten moeten behandeld worden, de vlooien gaan niet spontaan verdwijnen.

► Voorkom dat kinderen huisdieren aaien die een vlooienband dragen. Laat deze dieren ook niet in de slaapkamer toe.

► Bij ernstige overlast kan een poeder of een spray met permethrin, deltamethrin of cyfluthrin worden toegepast. Raadpleeg hiervoor de dierenarts.

, , ,