Teveel heisa rond tekenbeten

Tekenbeet en dan

tekenbeetMet de komst van de zomer komen de problemen rond insectenbeten elk jaar weer terug. Insecten moeten ook eten dus gaan ze bijten. Vooral tussen juni en oktober met jeuk, irritatie of infecties als gevolg. Moeders maken zich met name zorgen over tekenbeten. Niet onmiddellijk reden tot paniek maar het aantal tekeninfecties neemt elk jaar gestadig toe. En met de ziekte van Lyme op de achtergrond is die vrees te begrijpen. Een geruststelling…

 
 

Hoe zit het met de ziekte van Lyme?

 ♦ Om deze ziekte te krijgen, moet je eerst worden gebeten door een teek. Dat is logisch. Een tekenbeet verloopt pijnloos en pas na enkele uren begint de jeuk. Maar: als de teek nietbesmet is, is er verder niets aan de hand tenzij dat je het beest moet verwijderen.

♦ Meer zorgen moet je je maken als het beestje minstens 12 uur op je huid heeft gezeten… echter dat weet je niet altijd!

♦ In 2009 berekende men uit studies dat 1,1% tot 3,4% van de gebeten patiënten écht Lyme gingen ontwikkelen.

♦ Toch een beetje onrustwekkend zijn volgende cijfers: in Nederland en België zou 1 op 5 teken besmet zijn met de Lyme-bacterie (in 2007 was het nog maar 10%). En in heel Europa zou gemiddeld ongeveer 10% van de teken besmet zijn.

♦ Met een antibiotica-kuur is de ziekte meestal goed te behandelen.

♦ Er zijn geen aanwijzingen voor besmetting van persoon op persoon.

Tussendoortje just for the fun!

Preventie

  • Om besmetting te voorkomen, wordt aangeraden om bij spelen, wandelingen en werken in bossen de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Nog beter is om je broekspijpen in je kousen te stoppen. Smeer de blote huid in met een insectenwerend product. Herhaal dit om de paar uren.
  • Zet kinderen een pet op (teken vallen op het hoofd).
  • Kampeer niet aan de bosrand.
  • Controleer spelende kinderen en loslopende huisdieren regelmatig op het voorkomen van teken. In verdachte gebieden is een controle van het hele lichaam om de 3 à 4 uren geen overbodige luxe.

Verwijderen

Om infecties te voorkomen, verwijder je deze nare beestjes toch best zo snel mogelijken in elk geval binnen 12 uur.

Teken pincet
  1. Het verwijderen gebeurt idealiter met een pincet. Het kan ook met 2 vingers maar een pincet werkt efficiënter. Grijp de teek vast zo dicht mogelijk tegen de huid beet. Vermijd daarbij om het tekenlichaam in al je ijver te verpletteren.
  2. Trek de teek in één beweging uit de huid (desnoods zachtjes draaien).Vermijd daarbij dat er geen enkel deel, zeker de kop niet, in de huid blijft zitten. Lukt dit niet naar tevredenheid dan is een bezoek aan de huisarts alsnog aan te raden.
  3. Ontsmet de wonde achteraf.
  4. Steriliseer het pincet (leg ze even in kokend water) voor het volgende gebruik.
  5. Noteer de datum en de plaats van een tekenbeet. Normaal gezien kleurt de huid rondom de beet lichtjes rood en verdwijnt dit vanzelf na een paar dagen. Indien dit niet het geval is, contacteer dan je huisarts.
  6. Andere symptomen die een bezoek aan de huisarts verantwoorden: rode vlekken en/of hoofdpijn, en/of pijn in de armen of benen, koorts of griepgevoel de volgende dagen of weken.

Goed nieuws?

Tekenpincet-lasso

Er is inmiddels een nieuwe methode op de markt voor opsporing van de ziekte van Lyme. In samenwerking met de fabrikant van de TRIX lasso-pincet (het pincet met een lus) heeft het Zweedse laboratorium Vitadix een geautomatiseerde DNA methode ontwikkeld die binnen enkele dagen teken analyseert op de aanwezigheid van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De test wordt verkocht samen met de TRIX-pincet. Dit speciale pincet is verkrijgbaar is bij drogisterijen, apotheken, dierenspeciaalzaken en huis- en dierenartsen. In de verpakking wordt een opdrachtformulier met een uniek nummer en een buisje meegeleverd waarin één of meerdere teken kunnen worden gedaan. U doet het buisje en formulier op de post en de uitslag is na een paar dagen al op Internet te zien. De test kost € 38.

Aanbieding

Meld een tekenbeet!

Tekenradar.nlAls mensen zijn gebeten door een teek kunnen ze dat melden op Tekenradar.nl. Sinds april loopt via deze website een onderzoek waarbij door loting de helft van de deelnemers na de tekenbeet direct een advies krijgt om een éénmalige dosis antibiotica te halen bij de huisarts. Hiermee hoopt het RIVM inzicht te krijgen of mensen hierdoor minder vaak de ziekte van Lyme krijgen.

In 2013 zijn al ruim 3600 tekenbeten gemeld, ruim 600 teken opgestuurd om te onderzoeken op de Lymebacterie en meer dan 300 mensen hebben zich opgegeven voor het nieuwe onderzoek. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie het onderzoek geeft.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden