Hoe chronische ontstekingen voorkomen zonder geneesmiddelen

Inleiding

Je lichaam is voortdurend blootgesteld aan allerlei ontstekingen die je gezondheid ernstig ondermijnen. Ontstekingen liggen immers aan de basis  van vele ernstige aandoeningen en versnellen je verouderingsproces. Allerlei ontstekingsremmers en pijnstillers beloven je vlug resultaten, maar de meesten doen veel meer kwaad dan goed. Ze doen tijdelijk wel iets aan de symptomen van ontstekingen maar laten de échte oorzaak ervan ongemoeid. Té kwistig gebruik van deze ontstekingsremmers kan zelfs je immuunsysteem aantasten zodat je nog meer vatbaarder bent voor allerlei kwalen. In het voorkomen of behandelen van ontstekingen staat een gezonde voeding centraal. Wat zijn dan de belangrijkste voedingsmiddelen met een ontstekingsremmende werking?

Infecties

Een infectie leidt gelukkig lang niet altijd tot een ontsteking. Het is niet meer dan een alarmsignaal waarmee je lichaam je wil duidelijk maken dat er iets mis loopt. Infecties zijn een aanval van ziekteverwekkende micro- organismen op je algemene gezondheidstoestand. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, ontstaan ernstigere ontstekingen. Infecties worden veroorzaakt door allerlei soorten micro- organismen, vooral virussen. Andere micro- organismen die aan de basis liggen van ontstekingen zijn bacteriën, prionen, viroïden, parasieten en schimmels die via je mond, je neus, je ogen of open wonden je lichaam binnendringen.

 Toxische afvalstoffen

Vanaf het moment dat een of andere ziekteverwekker je lichaam is binnen gedrongen, zal het zich zo snel mogelijk proberen te vermenigvuldigen. Je immuunsysteem slaat daarbij alarm, en wil de ziekmakende indringer(s) stoppen en het genezingsproces van je beschadigde cellen en weefsels opstarten. Dit proces gaat dikwijls samen met ontstekingen, waarmee je lichaam duidelijk maakt dat het met het genezingsproces is gestart. Niet elke infectie veroorzaakt ontstekingen, en niet alle ontstekingen zijn acuut ontstekingen met symptomen als een rode en gezwollen huid die warm en pijnlijk aanvoelt als gevolg. Velen lopen daarom rond met chronische ontstekingen zonder het zelf te weten.

Andere oorzaken

Naast infecties, zijn ook allerlei andere stoffen in staat ontstekingen te veroorzaken. De belangrijkste zijn ongetwijfeld suiker, gepasteuriseerde zuivel, meervoudige en onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte voedingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen, pesticiden en allerlei kunstmatige toevoegingen. Al deze middelen veroorzaken allergische reacties, waarop je immuunsysteem reageert. Precies deze reactie veroorzaakt een ontsteking. Maar ook giftige stoffen uit zowel je voeding als uit je levensomgeving zoals kwik, allerlei stralingen, en scheikundige producten zijn verantwoordelijk voor ontstekingen. Personen met een verzwakt immuunsysteem en met overgewicht zijn vatbaarder voor chronische infecties.

Sypmtomen

Om zo vlug mogelijk van je ontsteking verlost te geraken, moet je die ook tijdig kunnen herkennen. Dat kan bij de ene ontsteking al wat gemakkelijker dan bij de andere. Een plaatselijke ontsteking herken je aan een rode en meestal opgezwollen huid, die warm en pijnlijk aanvoelt. Veel voorkomende of systemische ontstekingen zijn veel moeilijker te herkennen. 

  • Symptomen van ontstekingen zijn: (chronische) vermoeidheid, een opvallend gebrek aan eetlust,  gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, hoge koorts, zweten (vooral ‘s nachts), koude rillingen, krampen, huiduitslag, hoesten en een lopende neus.
  • Opsporen van een ontsteking: gebeurt in de eerste plaats door een bloed- , urine- ontlasting en/of speekselonderzoek, röntgenonderzoek van je borstkas of een grondige analyse van de vloeistof van je ruggenmerg.
  • Ontstekingen spelen een hoofdrol bij: acne, overgewicht en buikvet, astma, artritis, tand- en tandvlees problemen, borstkanker, depressies, schizofrenie, darmziekten zoals de Ziekte van Crohn, Alzheimer, Diabetes, reuma, en MS. 

Gevolgen

Ontstekingen verhogen je risico op allerlei soorten kanker. Bij ontstekingen worden immers vrije radicalen aangemaakt die je DNA beschadigen en cel mutaties veroorzaken. Vrije radicalen dringen je lichaam binnen, maken je ziek en versnellen je verouderingsproces. De reactie van je immuunsysteem veroorzaakt oxidatieve stress hetgeen je risico  op levensbedreigende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, de Ziekte van Parkinson en van Alzheimer sterk vergroot.

Ontstekingsremmende voeding

Infecties en ontstekingen kan je niet altijd voorkomen, maar met een aangepaste voeding ben je toch al een flink eind op de goede weg. Daar is in de eerste plaats een sterk immuunsysteem voor nodig. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding met veel verse (seizoen) groenten en fruit staat daarbij centraal.

Voeding met een ontstekingsremmende werking:

Kelp: en zeewier zoals kombu, spirulina en chlorella  bevat een stofje genaamd fucoidan, dat veel voorkomt in bruine algen en verschillende soorten zeewier. Wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd dat fucoidan een postieve invloed heeft op zowel acute als chronische ontstekingen. Kies het liefst voor zeewier dat gewonnen wordt uit schone zeegebieden. Zeewier snacks zijn geen goeie vervanger voor vers zeewier. Tenzij je het zelf maakt, zijn commerciële snacks vaak gefrituurd in goedkope plantaarde olie en/ of bevatten smaakversterkers

Omega-3 vetzuren EPA en DHA: hebben niet alleen een gunstige invloed op al je hersenfuncties, maar zijn ook uitstekende ontstekingsremmers en zelfs  pijnstillers. Vooral wilde zalm, makreel, haring, makreel, paling, forel, tong en ansjovis maar ook biologische eieren en vlees van wilde dieren of van graasdieren, maar ook zaden, noten en pitten zijn rijk aan deze omega- 3 vetzuren

Linolzuur: is een veel voorkomend omega3- vetzuur, dat vooral aanwezig is in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

Gember: bevat fytonutriënten zoals gingerol en shoagol die helpen bij zowel acute als chronische ontstekingen. Gember toevoegen aan je dagelijkse gerechten is dus een aanrader en kan helpen om ontstekingen onder controle te krijgen

Avocado:  is rijk aan carotenoïden zoals alpha- caroteen, beta- caroteen, luteïne, en zeaxtansanthine , allemaal stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Carotenoïden zijn sterke antioxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen oxidatie. Avocado ‘s zijn niet alleen lekker in smoothies, maar zeker ook in  groenteschotels en salades. Avocado vergemakkelijkt de opname vitaminen en mineralen

Groene thee:  remt zowel de groei van ontstekingen als van kankercellen. Groene thee is rijk aan polyfenolen, chemische verbindingen die voorkomen in planten. Thee is rijk aan tannines, zeer gezonde polyfenolen met een sterk antioxidante werking. De polyfenolen zijn de actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijdenDrink dagelijks vijf kopjes groene thee, om maximaal van zijn vele gezonde eigenschappen te profiteren.

Voeding rijk aan polyfenolen: noten, kruiden, fruit en groenten

Groenten met een ontstekingsremmende werking: courgettes, groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, koolsoorten, broccoli, en sla

Fruit als ontstekingsremmer: granaatappels, druiven, bessen, alle citrusvruchten (ook hun schil) en mango ‘s zijn rijk aan polyfenolen en dus uitstekende ontstekingsremmers.

Andere ontstekingsremmende voeding: olijfolie, cacao, chocolade, ginkgo biloba, en pinda´s

Voeding die je zoveel mogelijk moet beperken: ben je onderhevig aan infecties en ontstekingen dan moet je de consumptie van kip, varkensvlees, witte rijst, gierst en van couscous zoveel mogelijk te beperken

Conclusie

Iedere ontsteking, hoe klein ook, vraagt een aangepaste verzorging. Alleen op die manier kunnen chronsiche ontstekingen vermeden worden. Met een aangepaste voeding kun je infecties en ontekingen tijdig voorkomen.