Bescherming tegen winterkwaaltjes

Hoe je beschermen tegen winterkwalen

In dit artikel vraag en antwoord over verschillende winterkwalen. Hoe kun je nu winterkwalen vermijden? Je weerstand verhogen tijdens de winter, hoe doe ik dat? Hoe doe je een winterkwaal op? En zo zijn er nog wel een paar vragen die we verder uitdiepen in het artikel zelf.

Zijn we nu 's winters meer vatbaar voor winterkwalen?

We moeten wel beseffen dat een zware verkoudheid, lopende neus, pijnlijke keel, een zwaar hoofd dit zeker niet veroorzaakt wordt door de koude. Het wordt altijd veroorzaakt door de microben die in de lucht hangen, dus je wordt gepakt door een virus. Het is wel zo dat men denkt dat de koude wel een grote invloed heeft op onze weerstand en daardoor ons lichaam zichzelf niet goed meer kan beschermen. Ook zou de koude onze slijmvliezen en luchtwegen aantasten en beschadigen waardoor we heel kwetsbaar worden voor virussen en mogelijke indringers.

Hoe doe je nu een winterkwaal op?

Het zijn de virussen die verantwoordelijk zijn voor de winterkwaaltjes. Deze worden overgebracht via de lucht, als men hoest of niest komen er speekseldruppeltjes in de lucht terecht. Het zijn net deze druppeltjes die voor besmetting zorgen. Het is ook via de lucht dat de microben met alles in aanraking komen, raak je daarna ook delen aan waar de microben opzitten dan kan je besmet worden. Belangrijk om weten is dat wanneer je hoest en je houd je hand voor de mond en direct daarrna geef je iemand een hand, dan kan je deze persoon besmetten. Dus altijd eerst handen wassen met zeep.

Welke basisvoorschriften moeten we volgen om onszelf te beschermen?

  • Je handen was je zo vaak mogelijk met zeep.
  • Papieren zakdoekjes als je je neus snuit en dan weggooien. Daarna zeker je handen wassen.
  • Geen hand geven aan iemand met een winterkwaaltje.
  • Bij hoesten of niezen de hand voor de mond houden, daarna je handen wassen.
  • Let wel: deze voorzorgsmaatregelen zijn er nu niet om enkel jezelf te beschermen, maar ook om anderen niet te besmetten.

Moeten voorwerpen aangeraakt door besmette personen ontsmet worden?

Het spreekt wel voor zichzelf denk ik dat wanneer een besmette persoon een glas of bord aangeraakt heeft je dit zelf niet moet gaan gebruiken. Je mag het aangeraakte wel meewassen met de andere vaat, wel nakijken of de watertemperatuur de 60° haalt, desnoods bijstellen of besmette zaken afzonderlijk wassen. Andere zaken die aangeraakt worden door besmette personen, bijvoorbeeld deurklinken, telefoon of afstandsbediening mag je schoonmaken met een ontsmettingsmiddel. En haal het niet in je hoofd om je tandenborstel te delen, iedereen gebruikt best zijn eigen tandenborstel.

Hoe verhogen we nu onze weerstand?

Wil je je weerstand verhogen dan is het heel belangrijk om de juiste dosis vitamine C binnen te krijgen. Eet je dagelijks 300 gram groenten en 2 stukken fruit dan kom je aan de juiste dosis vitamine C. Maar je kan er ook voor kiezen om een vitaminepreparaat in te nemen, je kan altijd raad vragen aan de apotheker en ben je niet zeker raadpleeg dan je arts, die kan je zeker verder helpen. De meeste mensen hebben in de winter een tekort aan vitamine D, en het is nu net deze vitamine die we nodig hebben om ons imuunsysteem te handhaven. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht en in de winter is er te weinig zon. Dus een multivitamine prparaat zal zeker een bijdrage zijn tegen winterkwalen.

Conclusie

We kunnen best tijdens de wintermaanden wat extra vitamines innemen, ook altijd onze handen wassen als men in aanraking geweest zijn met een besmette persoon. Hand voor de mond houden als we hoesten of niezen, een papieren zakdoekje als we onze neus snuiteren en daarna het zakdoekje weggooien. Men mag bemette vaat wel meewassen met de andere vaat op een watertemperatuur van 60°. Alles wat in aanraking geweest is met een besmette persoon moet men ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Iedereen kent de spreuk wel:  "Beter voorkomen dan genezen".