Wat is psoriasis
Psoriasis
Psoriasis hoe kom je er aan
Psoriasis is een chronische aandoening. Uitwendig herken je deze huidziekte in de vorm van rode gezwollen plekken, soms met jeuk en bloedingen. De plekken kunnen overal opduiken: op de hoofdhuid, de knieën, de ellebogen en de onderrug, in sommige gevallen over het hele lichaam.
Je kan dus een zekere aangeboren aanleg hebben voor deze huidziekte. Dit betekent dat je niet noodzakelijk psoriasis zal krijgen! Zo heeft men uit studies geleerd dat een kind ongeveer 10% kans heeft om psoriasis te krijgen als één van de ouders psoriasis-patiënt is en 50% als beide ouders psoriasis hebben.
België telt anno 2012 zo'n 300.000 psoriasispatiënten. Dat is best veel te noemen. Temeer omdat 20 procent van hen lijdt aan één of andere zware vorm van de ziekte. Om de ziekte onder de aandacht te brengen is er elk jaar een Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober.
Zijn er meerdere soorten psoriasis?
Ja, de meest bekende zijn:
1. Psoriasis vulgaris:
- de gewone en meest voorkomende vorm: rode, symmetrische, scherp begrensde, verheven vlekken, wisselend van grootte, met zilvergrijze, makkelijk verwijderbare schilfers.
- Waar? Vooral strekzijden van de ellebogen, knieeën, behaarde hoofdhuid (psoriasis capitis) en onderaan de rug.
2. Psoriasis pustulosa:
- eerder zeldzame vorm die vergezeld is van grote puskoppen.
- Waar? Vooral op de handen en voeten. Heel zelden over het hele lichaam verspreid en gepaard gaand met koorts.
3. Psoriasis arthropatica:
vorm van psoriasis gekoppeld aan gewrichtsklachten.
4. Psoriasis capitis:
ter hoogte van de behaarde hoofdhuid.
5. Psoriasis inversa:
in de lichaamsplooien als oksels, lies en onder de borsten. De huid is rood en jeukerig, maar schilfert niet. Komt vooral voor bij zwaarlijvige mensen.
6. Psoriasis unguum:
ook nagel-psoriasis genoemd die uiteraard voorkomt op de nagels: op één nagel maar ook op alle nagels van de handen en voeten. Vaak zitten er putjes in de nagelplaat en bruine verkleuring. Soms laat de nagel zelfs los.
7. Psoriasis ertrodermie:
zeldzame vorm over het hele lichaam verspreid met felle roodheid. Komt voor in opstoten.
8. Psoriasis guttata: of druppel-psoriasis. Treedt acuut op, kleine rode vlekken (maximaal 1 cm doornede), vooral op de romp en de ledematen. Komt vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen, soms na een of andere infectie, en geneest in het algemeen spontaan.
In combinatie met?
Bij 10 tot 30% van de psoriasispatiënten kan zich ook een of andere vorm van artritis (gewrichtsontsteking) ontwikkelen. Dit gaat gepaard met stijfheid en gewrichtspijn, beperking van de beweeglijkheid van het gewricht, enz. Alle gewrichten kunnen worden getroffen. De ziekte evolueert meestal vrij traag, maar kan soms zeer snel verergeren.
Conclusie
Alleen zij die psoriasis hebben, kennen de lijdensweg van deze huidaandoening. Genezing is nog steeds niet mogelijk. Niet alleen zijn er de uitwendige gevolgen voor de patiënten, er bestaat ook nog kans dat ze depressief worden. De medische wereld boekt wel vooruitgang bij de behandeling. Dat is goed nieuws. Maar het probleem is dat de behandelingen variëren naargelang de plaats op het lichaam waar de psoriasis voorkomt en werken niet bij iedereen. Er blijft dus nog veel werk aan de winkel.