Wat zijn wratten, wat kun je er aan doen

Inleiding

Iedereen heeft ze (vaak vooral) als klein kind wel eens gehad; nare pijnlijke bultjes, vaak op de onderkant van de voeten. Je hebt er niet altijd meteen last van maar soms kunnen ze op een druk punt (bijvoorbeeld aan de onder kant van je voet) als pijnlijk aanvoelen. Doordat ze erg besmettelijk kunnen zijn, worden het er vaak meer als je er niets aan doet. Op plekken waar veel mensen blootsvoets samen komen (zwembad, sauna, gymlokalen ed) loop je snel het risico om besmet te worden en een wrat te krijgen. Wees zelf ook zorgvuldig als je een wrat hebt en draag slippers in dit soort omgevingen om zo anderen niet te besmetten.

Wat zijn wratten nou eigenlijk?

Wratten zijn harde, eeltige vergroeiingen in de opperhuid en worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s). Ze komen zeer algemeen voor, zijn volledig goedaardig en gaan vaak uit zichzelf weer weg.

Soorten

Er zijn meerdere soorten wratten:

  • Gewone wratten; komen vaak voor op plekken die veel belast worden, zoals handen en voeten (besmetting kan hierdoor sneller voorkomen)
  • Waterwrat: wordt door een niet-verwant virus veroorzaakt (en gaat soms ook uit zichzelf weer weg).
  • Ouderdomswrat: wordt niet door een virus veroorzaakt
  • Genitale wrat: wrat in genitale gebied.
  • Likdoorn: wratachtige eeltknobbel op drukpunten. Ontstaat niet door een virus.
  • Draadwratten: 1-2 mm doorsnee draadjes in de hals. Kunnen worden afgeknipt door een arts of iemand die daar voor geleerd heeft!

De behandeling van wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. Er zijn dus ook verschillende behandelingsmethoden

Wat je zelf kan doen:

  • Niks doen. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal uit zichzelf. Wanneer er klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld pijn bij het lopen (voetwratten) of wratten op de handen waardoor mensen zich sociaal geremd voelen (bijvoorbeeld om iemand een hand te geven) of die handenarbeid belemmeren is behandeling aangeraden.
  • Gebuik druppels of zalf op de wrat. In apotheken zijn meerdere middelen tegen wratten verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn deze middelen ook in de supermarkt te koop.

Wat de arts kan doen:

  • Vloeibare stikstof . Een arts bevriest de wrat met vloeibare stikstof. Wanneer de cellen ontdooien sterven deze af.
  • Wegsnijden:

**Electrocoagulatie: De wratten worden met een soort ‘las-apparaatje’ weggebrand. **Curetteren: De wrat wordt met een scherpe metalen lepel weggeschraapt. **Laser: Met de CO2 laser en sommige andere 'brandende lasers' kan de wrat worden weggebrand. **Chirurgie: Het wegsnijden van wratten is vaak ingrijpend en vindt plaats in een moeilijk gebied. Regelmatig komen de wratten gewoon terug.

  • Het inspuiten van de wrat met bleomycine; een celremmer.

Hoe kun je wratten zelf voorkomen?

'Humane papillomavirussen' zijn de oorzaak van het ontstaan van wratten. Wratten zijn dus zeer besmettelijk. De incubatietijd van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer zijn.

Je kan zelf wratten trachten te voorkomen door:

  • niet op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke ruimten zoals gymnastieklokalen, zwembaden etc. Zo kan men de kans op voetwratten verminderen.
  • aan preventie te doen op genitale wratten voordat je veilig (of niet) gaat vrijen met iemand met deze aandoening!

Voor de andere wratten is het zeer moeilijk om preventie advies te geven.

Links