Littekens voorkomen of verminderen
Littekens
Een litteken ontstaat na een flinke beschadiging van de huid. Bij oppervlakkige beschadigingen kan de huid zichzelf nog herstellen. Als de onderste huidlagen echter beschadigd zijn, wordt er bij het herstel een litteken gevormd. Dit komt doordat de opperhuid niet voldoende aanwezig is om hersteld te worden. In plaats daarvan wordt er door je lichaam voor de reparatie bindweefsel gebruikt. Bindweefsel ziet er anders uit dan je huid waardoor een litteken altijd opvalt. Bindweefsel is wat rozig van kleur en gladder dan de gewone huid. Na verloop van tijd trekt het bindweefsel wat samen waardoor een litteken lichter wordt en minder zichtbaar is.
Littekens voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Littekens voorkomen is echter zeer moeilijk. Vrijwel de enige manier om littekens te voorkomen is door geen wonden te krijgen. In een mensenleven is dit een onmogelijke opgave. Wel kun je kleinere wondjes goed verzorgen zodat er (vrijwel) geen litteken achter blijft. Hier kun je de volgende stappen voor ondernemen:
- Houd de wond goed schoon. Een infectie zal altijd een groter litteken veroorzaken. Ook als de opperhuid nog intact is en er dus geen litteken zou hoeven zijn, kan een infectie ervoor zorgen dat de onderste huidlagen ook beschadigen waardoor er alsnog littekenweefsel gevormd wordt.
- Als de wond dicht is, kun je het elke dag even masseren voor een goede doorbloeding. Dit bevordert de heling van de wond en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk littekenweefsel gevormd zal worden.
- Laat diepe wonden altijd hechten. In plaats van een groot litteken, houd je er nu een smal streepje aan over dat door de jaren heen waarschijnlijk vrijwel onzichtbaar wordt.
Littekens verminderen
Niemand kan geheel aan littekens ontkomen. Als kind hebben we er waarschijnlijk al de nodige van opgelopen. Ook bij operaties blijven er vrijwel altijd littekens achter. Je kunt echter veel doen om deze littekens zo onzichtbaar mogelijk te maken.
- Smeer het litteken dagelijks in met speciale zalf die erop gericht is om littekens te verminderen. Deze zalven zijn gewoon verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Producten met Shea butter of met vitamine E hebben bijvoorbeeld een goed effect op littekens. Sap van de A Vera heeft ook een heilzame werking op littekens. Dit sap verzorgt en hydrateert de huid waardoor deze zeer soepel wordt. Littekens zullen hierdoor sneller vervagen en minder zichtbaar zijn.
- Stel een vers litteken nooit bloot aan de zon. Ook de huid rondom het litteken is extra kwetsbaar. Als deze plek aan UV straling wordt blootgesteld, kan er al snel een lelijke verkleuring optreden. Bescherm je beschadigde huid dus met een pleister of kleding.
- Er zijn speciale siliconenpleisters die je op een litteken kunt plakken. Deze pleisters zorgen er binnen een maand voor dat de huid soepeler wordt en het litteken gladder en minder zichtbaar wordt.
- Bij erg grote of opvallende littekens kan een chemische peeling worden gedaan. Hierbij wordt er een stof op het litteken gebracht dat ervoor zorgt dat de cellen sneller gaan delen. De huid wordt hierdoor dus sneller vernieuwd. De huid wordt egaler en het litteken valt veel minder op.
- Littekens kunnen tegenwoordig heel veilig met een laser worden behandeld. Hierbij wordt de opperhuid en een deel van de onderste huidlagen vernieuwd waardoor bijvoorbeeld acne littekens bijna niet meer zichtbaar zijn.
Goed om te weten
Een litteken kan soms voor onzekerheid zorgen. Zeker als het litteken opvallend is en op een zichtbare plek zit, kan het voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. In dit geval is het goed om te weten dat littekens naarmate de tijd verstrijkt steeds minder zichtbaar worden. Onzekerheid over littekens is vaak niet direct nodig. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat vrouwen mannen met een litteken in hun gezicht erg aantrekkelijk vinden. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het mannen weinig uitmaakt of vrouwen een litteken in hun gezicht hebben of niet. Een opvallend litteken is dus lang niet zo erg als sommige mensen denken.