Hoe behandel je schaafwonden
Schaafwonden behandelen
Schaafwonden zijn oppervlakkige wonden die over het algemeen niet veel bloeden. Schaadwonden ontstaan meestal door stoten of vallen waarbij de huid schuurt over een ruw oppervlak. Een schaafwond ziet er ook daadwerkelijk uit als een huid die geschaafd is. Er verschijnen kleine puntjes bloed die vaak enorm pijnlijk zijn omdat de zenuwuiteinden in de huid beschadigd zijn. In schaadwonden blijven veel bacteriën en vuil achter. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je schaafwonden goed behandeld.
Schoonmaken van schaafwonden
Bij schaafwonden is het van groot belang om dode huidresten, vuil en bacteriën te verwijderen om infecties en andere vervelende complicaties te voorkomen. Dit kan je over het algemeen prima onder de douche doen met een washandje. Behandel de wond zorgvuldig zodat het minder pijn zal doen en zodat de bloeding minder zal zijn. Nadat de schaafwond is schoongemaakt, kun je beter zien hoe groot de wond is. Nadat de wond is schoongemaakt, dient deze gedesinfecteerd te worden met een desinfecterend middel.
Hoe diep is de wond?
De ernst van de wond hangt af van de wijze van de val. Het is belangrijk om, nadat de wond is schoongemaakt, de schaafwond goed te bekijken. Let hierbij met name op de diepte van de schaafwond. Als de schaafwond oppervlakkig is, zal deze weliswaar bloederig zijn, maar je zult geen onderhuids weefsel kunnen zien. Diepere schaafwonden zijn op sommige plaatsen open en deze zullen in sommige gevallen gehecht moeten worden.
Schaafwonden wel of niet afdekken?
Om de schaafwonden te beschermen tegen bacteriën en vuil van buitenaf, kan de schaafwond het best worden afgedekt met verband. Bij de apotheek en drogist zijn hiervoor verschillende middelen beschikbaar. Het is echter wel belangrijk om de schaafwond, nadat deze goed is schoongemaakt en gedesinfecteerd, eerst te laten opdrogen aan de lucht. Kleine, oppervlakkige schaafwonden die volledig zijn opgedroogd, hoeven niet te worden verbonden maar je kunt ze beter wel afdekken.
Genezing van de schaafwond
Schaafwonden genezen over het algemeen snel. Met name de oppervlakkige schaafwonden zijn vaak binnen een week nagenoeg verdwenen. Wat diepere schaafwonden zullen meer tijd nodig hebben om goed te genezen. Het is hierbij belangrijk om het genezingsproces iedere dag te beoordelen en een professional in te schakelen wanneer je twijfels hebt over het genezingsproces. Meestal zullen er geen extra maatregelen getroffen moeten worden. Je dient wel voorzichtig te zijn met bijvoorbeeld sporten.
Schaafwonden voorkomen
De belangrijkste oorzaken van schaafwonden zijn valpartijen en valpartijen dien je daarom zo veel mogelijk te voorkomen. Enkele manieren om valpartijen beter te voorkomen en om goed geconcentreerd te blijven, zijn:
- Zorg ervoor dat je niet vermoeid bent. Ga eerder naar bed en doe, zo nodig, een middagdutje. Zorg ook voor veel momenten van ontspanning. Mensen die te veel hooi op hun vork nemen of weinig slapen, zijn zich over het algemeen minder bewust van hun omgeving en kunnen gevaren minder goed inschatten.
- Volg geen streng dieet en eet genoeg. Wanneer je te weinig eet, krijgt je lichaam te weinig koolhydraten binnen en zal je minder energie hebben. Hierdoor ben je minder geconcentreerd en een bijkomend nadeel is dat schaafwonden minder snel zullen herstellen als je te weinig eet.
- Drink genoeg water zodat je gehydrateerd blijft. Wanneer het lichaam uit begint te drogen, worden mensen nerveus en minder geconcentreerd omdat de organen hun werk niet optimaal uit kunnen voeren.