Wat als je een likdoorn of eksteroog hebt
Likdoorns of eksterogen
Iedereen kent ze wel, die vervelende likdoorns of eksterogen, die zorgen voor pijnlijke voeten.
Maar wat is nu precies een likdoorn, hoe onstaat een likdoorn en wat kan je tegen likdoorns doen?
Wat is een likdoorn of eksteroog
Een likdoorn is eigenlijk niets anders dan naar binnen gegroeid eelt. Dat eelt zit dan wel het liefst op drukpunten, zoals op je kleine of grote teen of onder de bal van je voet.
Op de plek van de likdoorn, ontstaat door ophoping van dode huidcellen, soms een eeltpit, deze heeft een zwarte kop. Deze harde eeltpit drukt op zenuwuiteinden, waardoor de likdoorn veel pijn kan veroorzaken.
Soms hebben mensen ook likdoorns op hun hielen of handen.
De likdoorn heet ook wel eksteroog omdat de eeltophoping soms bol gaat staan en tezamen met de zwarte kop in het midden, lijkt dit wel een beetje op een oog. Men gebruikte de term eksteroog al in de veertiende eeuw.
Hoe ontstaat een likdoorn of eksteroog
Een likdoorn of eksteroog ontstaat meestal door het dragen van te kleine schoenen of schoenen waar je teveel in heen en weer schuift. Ook een verkeerde stand van de voet, waardoor een onjuiste drukverdeling ontstaat, zoals bijvoorbeeld doorgezakte middenvoetsbeentjes of een hamerteenstand vergroten de kans op likdoorns. Als laatste kan ook een knokkel de kans op een likdoorn vergroten.
Mensen met likdoorns op de handen maken meestal gebruik van een instrument of werktuig, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een roeispaan of schoffel in de tuin.
Middeltjes tegen likdoorns of eksterogen
Wat kan je precies tegen een likdoorn of eksteroog doen?
De onderstaande middeltjes kun je thuis zelf uitvoeren.
- Dagelijks de likdoorns insmeren met olijfolie, wat pijnverlichtend werkt.
- Bedek de likdoorn met gesmolten kaarsvet, dat vier dagen laten zitten en daarna de voet een half uur in zout water houden. Hierna zou je de likdoorn moeten kunnen vewijderen.
- Likdoornpleisters gebruiken, het nadeel hiervan is dat ze een sterk zuur bevatten en de huid rondom de likdoorn ook aan kunnen tasten, echter zijn ze wel direct pijnverlichtend en geven ze drukvermindering.
- De laatste is een wat vreemde tip, houdt je voeten in azijn geweekte klimopbladeren, dit is echter wel een kwestie van volhouden.
Behandeling van likdoorns
Bovenstaande middeltjes kun je zelf toepassen, maar je kunt natuurlijk ook een pedicure bezoeken. Snijdt in ieder geval nooit zelf de likdoorn weg.
De pedicure kan de likdoorn op een professionele manier langzaam verwijderen, zodat de likdoorn op een gegeven moment helemaal verdwenen is. Ook zoekt de pedicure naar de oorzaak van de likdoorn, waardoor deze waarschijnlijk niet meer terugkomt.
Likdoorns voorkomen
Om likdoorns te voorkomen zijn er een aantal makkelijk toepasbare tips.
- Koop passende schoenen met voldoende teenruimte. Zorg echter dat de schoenen ook weer niet te ruim zijn.
- Loop thuis regelmatig op blote voeten of slippers, voor een natuurlijke drukverdeling van de voet.
- Neem regelmatig een voetbad en kijk je voeten na op eventueel in wording zijnde likdoorns. Zo kan je ze zelf nog op tijd afvijlen of naar de pedicure gaan voordat er echt een eeltpit is ontstaan.
Conclusie
Likdoorns of eksterogen zijn vervelende en pijnlijke eeltpitten op je voeten.
Probeer deze likdoorns te voorkomen, door goed te luisteren naar je voeten. Zeker als je schoenen gaat kopen!
En niet onbelangrijk, geef je voeten de welverdiende rust na een lange wandeling of als ze moe zijn.