Hoe komt het dat je huid bruin wordt door de zon
Inleiding
Het is tegenwoordig één van de grootste schoonheidsidealen: een mooi bruin kleurtje krijgen. Veel mensen gaan daartoe onder de zonnebank of gaan op een mooie zomerdag de hele dag in de tuin liggen. Na een tijdje worden ze dan vanzelf bruin. Maar hoe verloopt dit wonderlijke proces eigenlijk? Hoe kan het dat je als het ware ‘’zomaar’’ bruin wordt wanneer je in de zon ligt?
Pigmentkorrels
Je lichaam is zo ingesteld dat het altijd goed voor je zorgt. Als je een schaafwond maakt, gaat je lichaam meteen aan de gang om die wond weer te genezen enzovoorts. Ook het proces van bruin worden is een beschermingsreactie van je lichaam. Dat heeft te maken met de UV-straling waar zonlicht uit bestaat. Een teveel aan UV-straling is erg slecht voor je lichaam, dan kan deze namelijk gaan verbranden. Je lichaam wil voorkomen dat in de zon je huid verbrand. Daarom worden er in melanocyten, cellen die overal in je huid zitten, verschillende processen in gang gezet. Uiteindelijk worden er pigmentkorrels aangemaakt en die worden naar de oppervlakte van je huid gestuurd. Deze pigmentkorrels vormen een beschermlaag tegen UV-straling. Aan hoe meer UV je wordt blootgesteld (dus hoe langer en hoe vaker je in de zon ligt), hoe meer pigmentkorrels je lichaam aanmaakt. De desbetreffende pigmentkorrels zijn bruin van kleur. Als er maar genoeg pigment naar de oppervlakte van je huid gestuurd is, zal je huid uiteindelijk ook een bruine kleur krijgen.
Uit het bovenstaande verhaal is ook te verklaren waarom de meeste ‘’oorspronkelijke’’ bewoners van warme landen in Afrika zo’n donkere huid hebben. Aangezien de zon daar zo veelvuldig schijnt, moeten ze veel beschermen tegen de zon in hun huid hebben. Zij bezitten dus veel pigmentkorrels en hebben daardoor een donkere huid.
Oppassen in de zon
Het bruin worden van je huid is dus een afweerreactie van je lichaam. Deze wil je beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Is het niet eigenlijk heel vreemd om je lichaam aan iets gevaarlijks bloot te stellen omdat je er toevallig bruin van zal worden? Met een beetje zonnen is natuurlijk niks mis, als je maar wel met een paar dingen rekening houdt.
- Zoek voordat je gaat zonnen op, welke zonkracht er heerst. Bij een hoge zonkracht is de kans groter dat je je huid beschadigt.
- Houd rekening met het huidtype dat je hebt. Mensen met een erg witte huid verbranden bijvoorbeeld sneller dan mensen met een zwarte huid.
- Smeer je van tevoren altijd in met zonnebrand, ook al verbrand je niet snel. Een vaak gehoord misverstand is dat een hogere ‘’factor’’ zonnebrand een betere bescherming zou bieden. Het is slechts zo dat een hogere factor lánger beschermd. Zo beschermt factor 50 zonnebrand 50x2 = ongeveer 100 minuten. Je moet je dus meerdere keren per dag insmeren.
Conclusie
Wanneer je in de zon gaat liggen, komt er UV-straling in zonlicht op je huid. UV is schadelijk voor je huid. Melanocyten in je huid maken pigmentkorrels aan. Deze pigmentkorrels gaan naar de oppervlakte van je huid en vormen daar een beschermlaag tegen UV-straling. Aangezien deze pigmentkorrels bruin zijn, krijgt je huid ook die kleur wanneer je een tijdje in de zon ligt.
Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Arivumathi