Hoe kom je van littekens af

 Littekens

Littekens vormen zich na een diepe huidbeschadiging. Als slechts de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij een schaafwondje, zal er huid goed genezen en zal er geen zichtbaar litteken overblijven. Wanneer echter ook de lederhuid is beschadigd, blijft er een litteken achter. Littekens verdwijnen niet vanzelf, zelfs niet na lange tijd, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de littekens te laten vervagen of zelfs verdwijnen.

Welke soorten littekens zijn er?

  • Gewone littekens'. Dit soort littekens komen het meest voor en zijn aan het begin vaak paarsachtig maar worden na verloop van tijd pigmentloos.
  • Atrofische littekens. Bij Atrofische littekens is sprake van een dunne laag littekenweefsel. De littekens zijn als het ware verzonken in de huis. Atrofische littekens zijn vaak restanten van een vroegere huidbeschadiging na een infectie of na Röntgenstraling.
  • Littekens na acne. De zitten vaak diep in de huid van het gezicht en zien er uit als putjes.
  • Hypertrofische littekens. Hypertrofische littekens ontstaan als er sprake is van overproductie van het fibrineweefsel door bindweefsel cellen in de huid. Hierdoor ontstaan verdikte littekens die eruit zien als roze, dikke strengen die binnen één maand na verwonding ontstaan en de maanden daarop dikker worden. Met name de huis van de schouders, borstbeen, oren en nek is geneigd om Hypertrofische littekens te vormen. Daarnaast is de aanleg tot het vormen van hypertrofische littekens vaak rasgebonden. Zo hebben Afrikanen de meeste kans om hypertrofische littekens te krijgen.
  • Keloïd-littekens. Deze littekens zijn sterk verwant aan de hypertrofische littekens. Het enige verschil is dat keloïde littekens over de verwonding heen groeien en hierdoor betrekkelijk grote gebieden van de huid bedekken.

Behandeling van littekens

Gewone littekens

Er zijn op de markt verschillende crèmes, boters voor de huid, gels en oliën verkrijgbaar die beweren dat je littekens zullen verdwijnen. Helaas is dit echter niet waar; hiermee zullen je littekens nooit geheel verdwijnen maar met sommige producten zullen ze wél vervagen na verloop van tijd. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je dagelijks je litteken insmeert met een goed product, je litteken na ongeveer een half jaar veel minder opvallend is! Daarnaast kun je ze chirurgisch laten verwijderen. Dit is slechts een kleine ingreep, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Atrofische littekens

Atrofische littekens kunnen alleen chirurgisch worden behandeld. Maar hierbij ben je nog steeds niet van je litteken af; in plaats van het Atrofische litteken komt nu een 'gewoon' litteken! Dit gewone litteken kun je echter wel laten vervagen (zie tips 'Gewone littekens').

Littekens na acne

Acne littekens zijn op meerdere manieren te verwijderen. De meest voorkomende manieren zijn: chirurgisc, stimulatie van aanmaak van nieuw bindweefsel, lasers en peelings én het inspuiten van huidvullers. Deze worden ook wel gebruikt om rimpels op te vullen.

Hypertrofische littekens en Keloïd-littekens

Er zijn meerdere manieren om Hypertrofische en Keloïd-littekens te verwijderen, zoals: injectie van corticosteroïden, injectie van triamcinolin, lasertherapie, druk uitoefenen op littekens m.b.v. een drukpak en silocinenpleisters en -gels.

Littekens camoufleren

Geen zin in een chirurgische behandeling voor je litteken? Je kunt je littekens ook laten inkleuren! Je litteken zal er niet door verdwijnen, maar het litteken wordt dan zodanig gepigmenteerd dat deze vrijwel onzichtbaar wordt! Het resultaat hiervan is blijvend. Je kunt vrijwel hetzelfde resultaat ook op een veel goedkopere manier bereiken, namelijk met foundation. Dit dien je wel iedere ochtend over het litteken te smeren maar dit is wel binnen een halve minuut gebeurd!