Hoe herken en behandel ik glutenallergie
Inleiding
Hoe herkenen en behandelen we coeliaki of glutenallergie? Wat zijn de symptomen van deze aandoening die minstens honderdduizend Belgen en bijna het dubbel aantal Nederlanders treft? Gluten zitten in veel méér producten dan in brood en banket en dat maakt de diagnose van deze glutenallergie er beslist niet gemakkelijker op.
Wat zijn gluten?
Het aantal landgenoten met glutenallergie blijft de jongste jaren maar stijgen, maar wat zijn deze gluten nu eigenlijk? Gluten zijn plantaardige eiwitten die het leven van deze patiënten danig in de war sturen. Coeliaki of glutenallergie is een auti-immuumziekte waarbij dit eiwit aanwezig in bepaalde voedingsstoffen, het slijmvlies van de dunne darm aantast. Met vele nare gevolgen voor diegenen die met deze aandoening te kampen hebben.
Wat zijn de symptomen?
Deze glutenallergie is duidelijk in opmars, maar is toch nog veel te weinig bekend bij zowel de bevolking als bij de geneeskundigen. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer men weet dat de symptomen van deze kwaal zo erg verschillend en uiteenlopend zijn, dat een sluitende diagnose bijzonder moeilijk te stellen is en ook niet altijd aan darmproblemen doen denken.
Tarwe, rogge, gerst en haver bevatten dit eiwit dat in eerste eerste instantie dus een beschadiging van de dunne-darmwand veroorzaakt. Deze granen zijn voor de coeliaki-patiënten dus verboden, evenals alle producten waarin deze granen zijn verwerkt of zelfs maar in aanraking zijn geweest. Iemand met deze glutenallergie mag dus zeker geen brood, pasta, pannenkoekjes en andere koekjes en gebak eten.
Rijst, maïs, boekweit, aardappelen, soja, tapioca, guarpitmeel, arrowroot, agar-agar, johannesbroodboompitmeel, gelatine, sago, xanthaangom zijn wél toegestaan.
Ernstige verteringsproblemen, chronische diarree en buiklast zijn de eerste maar zeker niet de enige symptoen van coeliaki, en hier zit nu juist het schoentje gewrongen. Bloedarmoede, chronische vermoeidheidsproblemen, groeiachterstand, een verstoorde bloedstolling, ernstig gewichtsverlies zonder duidelijk aanwijsbare redenenen en zelfs onvruchtbaarheid en miskramen zijn mogelijk andere symptomen die echter lang niet altijd in de richting van dergelijke glutenallergie wijzen. Deze wijzigt voordurend van gedaante en trekt steeds een ander jasje aan om zowel zijn slachtoffers als het geneeskundig korps op een dwaalspoor te brengen.
Hoe behandelen we deze ziekte?
Eens de diagnse ondubbelzinning gesteld, lijkt de behandeling van deze glutenallergie misschien wel eenvoudig, maar juist hierin schuilt een ander en zeker niet te onderschatten gevaar. Een strikt glutenvrij dieet ,levenslang strikt volgen is dé oplossing voor deze aandoening, maar dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze gluten zitten immers in heelwat méér voedingsstoffen dan men denkt. Gluten vindt men dus inderdaad niet uitsluitend in brood, broodproducten en gebak zoals meestal, maar dus ten onrechte, wordt gedacht. Ook in vele soorten deegwaren, pasta, in paneermeel en zelfs in bouillonblokjes treft men deze gluten aan.
Nieuw: glutenvrije bloem
Sinds kort lijkt voor de velen die met deze ziekte te kampen hebben, dé oplossing in zicht. Inderdaad, nu is zowel glutenvrij brood -als bakmix op de markt en dat zou voor de coeliaki-lijders wel eens hét ei van columbus kunnen zijn. Deze glutenvrije bloemsoorten voldoen tevens aan de strengste Europese wetgeving terzake. Deze wetgeving stelt dat vanaf 2012 uitsluitend producten met een totaal glutengehalte van minder dan twintig milligram per kilogram, het glutenvrije label mogen dragen. Deze recente Europese regelgeving zal de siutatie van de vele coeliaki-lijders ongetwijfeld heelwat verduidelijken.