Maak je slaapkamer allergie arm
Inleiding
Voor mensen met een allergie is het van groot belang dat de luchtkwaliteit en vochtbeheersing in hun eigen huis zo goed mogelijk is. Omdat je eigen huis de plek is waar je het meeste bloot staat aan allerhande allergenen moet je huis zo zijn ingericht dat er zo min mogelijk prikkels zijn. U moet zo min mogelijk last hebben van enigerlei allergische reactie. In dit artikel lees je meer over de punten waar je rekening mee moet houden om je slaapkamer zo allergie arm als mogelijk te maken.
Allergie arm
Je weet waar je last van hebt en waar je minder mee in aanraking moet komen. U moet ook weten hoe erg de reactie is als u ergens wel last van hebt. Als u dat weet, weet u ook precies wat u moet weren in uw huis. Misschien zijn er nog meer mensen in uw gezin die ergens allergisch voor zijn, wellicht ergens anders voor dan uzelf. Het is verstandig om dit allemaal op een rijtje te zetten. Tevens is het raadzaam om te kijken in welke vertrekken u in uw huis het meeste verblijft. Weet u dit, dan kunt u beginnen. Toch is het niet zo eenvoudig om een huis allergie arm te maken. Het is verstandig om niet alles tegelijkertijd te doen maar om eerst kleine aanpassingen in uw huis te doen. U moet stapsgewijs te werk gaan.
Stappenplan allergie arm huis: slaapkamer
Om uw huis allergie arm te maken is het raadzaam om met de slaapkamer te beginnen. Dat is tenslotte de kamer waar u het meeste verblijft. Als u allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt zult u daar gedurende de nacht meer last van krijgen. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk in aanraking komt met mijtallergenen. Vervolgens moet u proberen ervoor zorg te dragen dat u een omgeving creëert waarbij de mijt zo min mogelijk gedijt.
Een aantal tips om de slaapkamer zo gezond mogelijk te houden:
- goed ventileren van de slaapkamer (in de nacht en overdag)
- gebruik speciale hoezen om uw matras (allergeen werend)
- gebruik speciale hoezen om uw beddengoed (dekbed en kussen)
- neem een bed dat op poten staat zodat u eronder kunt zuigen
- gebruik geen hemelbed
- bij voorkeur een lattenbodem gebruiken ter bevordering van de ventilatie
- neem rolgordijnen in plaats van gewone gordijnen
- geen vloerbedekking in de slaapkamer maar hout of vinyl
- laat nooit huisdieren in de slaapkamer
Vindt u bovenstaande maatregelen te ver gaan begin dan met het aanschaffen van speciale hoezen voor matras, dekbed en kussen. Dit kan voldoende zijn. U moet het echter wel enige tijd gunnen voor u verandering zult merken.
Wat betreft het goed ventileren van de slaapkamer. Het is verstandig om altijd het raam open te houden al is het maar op een klein kiertje. Het is wel zo dat als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts het verstandig is om het raam gedurende de ochtend te sluiten omdat de pollenproductie dan op zijn hoogst is. In de middag kan het raam dan weer open. Hebt u last van astma en kunt u niet tegen koude temperaturen dan is het verstandig om bij koude weersomstandigheden tijdens de nacht het raam dicht te houden. Wel kunt u dan de rest van de dag het raam open laten.
Wat betreft de speciale hoezen. Als u van plan bent om speciale hoezen voor uw matras en beddengoed te kopen kijk dan op het product of er daadwerkelijk de garantie wordt gegeven dat de mijten worden geweerd. De hoezen moeten helemaal om uw beddengoed en matras kunnen. Verder kunt u bij uw verzekering informeren of de aanschaf van deze speciale hoezen vergoed wordt. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar de aanschaf van deze hoezen. Kijk ook bij de aanschaf van deze hoezen of ze gewassen kunnen worden. Het is raadzaam om eenmaal per half jaar de hoes te wassen. Een tip is om een nieuw matras te kopen en daar meteen een hoes omheen te doen. Of je een matras nu een half jaar of al jaren gebruikt de hoeveelheid mijten die erin zitten is evenveel.
Verder dient het beddengoed (de hoeslakens en de kussensloop en het dekbedovertrek) wekelijks te worden gewassen en wel op een temperatuur van minimaal 60 graden. Indien u het beddengoed op een lagere temperatuur wast zal de mijt niet worden gedood.
Links