Allergie 2: Allergietesten - Priktesten
Allergie 2: Allergietesten - Priktesten
Met een priktest kan worden vastgesteld of iemand een allergie heeft. Een arts of gespecialiseerde kan deze test uitvoeren.
Deze test wordt als de standaard allergietest beschouwd, o.a. omdat je hierbij het snelst resultaat krijgt.
Je zou verwachten dat dit pijn doet, maar verrassend is dit niet het geval. Lees verder om meer te weten te komen.
De eerste priktest
De eerste priktest vond net zoals bij veel andere ontdekkingen bij toeval plaats. Een arts zag een kat in zijn achtertuin rondlopen. De kat merkte de arts op en liep over het gras naar hem toe. De kat vond het waarschijnlijk niet leuk dat zijn rust verstoord werd, want hij krabde de arts toen ze dicht genoeg bij elkaar stonden. De arts zag later een galbult*.
Hij dacht na over de oorzaak hiervan en kwam tot de conclusie dat hij allergisch voor katten moest zijn. Maar toen hij zich nog een keer door een kat liet krabben bleek het geen allergische reactie te veroorzaken. Dit spoorde hem aan om de ontmoeting met de eerste kat nog een keer grondig te bekijken. Op het eind zag hij het verschil tussen de situatie waarbij hij wel een galbult kreeg en de situatie waarbij dit niet het geval was: Het gras.
De eerste kat in de achtertuin liep voordat hij de arts krabde door het gras, waardoor delen van het gras aan de nagels van de kat bleven plakken.
*Galbult: jeukend bultje op de huid dat snel kan ontstaan, maar ook weer binnen een dag verdwijnt.
Wat moet er gebeuren vóór de test?
- Vanaf 3 dagen voor het onderzoek geen gebruik maken van antihistaminica (medicijnen dat allergische reacties onderdrukt) met uitzondering van neusspray.
- Op de dag van het onderzoek geen zalf, crème, zeep e.d. gebruiken op de onderarmen en rug.
- Soms mag je voor een paar dagen voor het onderzoek een bepaald voedingsmiddel niet eten.
Wat doet de arts: Het onderzoek
Het onderzoek kan alleen gedaan worden als de huid rustig is. Wanneer de huid ernstige eczeem heeft moet het onderzoek uitgesteld worden. Verder moet de huid schoon en droog zijn.
Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of je allergisch bent voor de standaard stoffen die vaak bij mensen een allergische reactie veroorzaken. Als de arts vermoedt dat je allergisch bent voor een stof die niet in de standaard test zit kan hij deze stof er apart bij testen.
Eerst brengt de arts een paar druppels van een opgeloste stof aan op de huid. Bij kleine kinderen is dit de huid van de rug, bij grotere kinderen en volwassenen gebeurt dit op een of beide de armen.
Op de plaats waar de vloeistof ligt prikt de arts met een kleine naald in de huid, zodat de vloeistof de huid binnen kan komen. Je zou verwachten dat dit pijn doet en dat je huid een brandend gevoel krijgt, maar dit is niet zo. Het doet nauwelijks pijn.
Deze behandeling wordt met meerdere soorten stoffen herhaalt en voor elke stof wordt een nieuwe naald gebruikt. Er moet ongeveer 4 cm tussen de opbrengplaatsen van de stoffen zitten, zodat ze niet mixen en het onderzoek nog een keer uitgevoerd moet worden.
De uitslag
Na ongeveer 15 minuten zijn de mogelijke reacties zichtbaar. Als je allergisch bent voor een stof zal er op het deel van de huid waar de stof op aangebracht is een rode, soms jeukende zwelling ontstaan. (dit is een kwaddel)
Volgens de Europese allergologen richtlijn (EAACI) ben je allergisch voor een stof als de kwaddel een diameter heeft van minimaal 3 mm De arts bespreekt de resultaten met je. Als je allergisch bent bepaalt de arts welke medicijnen of zalfjes het beste voor je zijn.
Na de test kun je je medicijnen, zalf en zeep weer normaal gebruiken.
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Voordelen van de priktest
- Snel en goed resultaat.
- Het resultaat is zichtbaar voor de patient
Nadelen van de priktest
- Niet geschikt voor elke huid: zoals een huid dat veel pigment aanmaakt of een huid met ernstige eczeem.
- Wordt al snel beïnvloed door medicijngebruik.
- Eventuele ernstige gevolgen: Bijvoorbeeld: Lichamelijke klachten en Anafylaxie*
*Anafylaxie: Een meestal zeer heftige reactie van het immuunsysteem (afweersysteem) van het lichaam op bepaalde eiwitten, die dodelijk kan aflopen. (ernstige allergische reactie)