Hoe ontdek je of je allergisch bent voor gluten

Niet in staat gluten te verwerken

Glutenallergie is een aandoening die ontstaan wanneer je (teveel) gluten binnenkrijgt. Het is eigenlijk een verkeerde naam, bij een allergische reactie reageert je lichaam 'overdreven' op een bepaalde externe factor. Mensen met glutenintolerantie hebben dit niet, maar ze zijn niet in staan om gluten te verwerken. Hun darmen raken beschadigd door het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Een glutenintolerantie is erfelijk bepaald, dus de kans is groot dat deze aandoening in je familie voorkomt als je hier last van hebt. Vaak wordt al op jonge leeftijd duidelijk dat iemand te kampen heeft met coeliakie (een andere benaming voor glutenintolerantie). Symptomen zijn: een groeiachterstand, kleverige diarree, vermoeidheid, bleek zien en moeite met concentreren. Heb je last van deze symptomen? Dan is het raadzaam om een bezoek aan de huisarts te brengen. Via een simpel bloedonderzoek kan glutenintolerantie vastgesteld worden - of wellicht een andere voedselintolerantie.

Remedie

Een medicijn tegen coeliakie bestaat niet. De enige remedie is het mijden van gluten in je dieet. Gluten zijn een soort 'lijm' van voedingsmiddelen. Een klassiek voorbeeld is brood; door brood goed te kneden komen de gluten vrij en die zorgen voor een elastisch deeg en smeuïg brood. Brood zonder gluten is daarme automatisch kruimeliger, maar de laatste jaren hebben de methoden en technieken voor het maken van glutenvrij brood zich razendsnel ontwikkeld, waardoor toch het effect van gluten nagebootst kan worden. Dit geldt tevens voor alle andere voedingsmiddelen waar normaliter gluten in verwerkt zitten. Sinds er meer de nadruk op leefstijl is komen te liggen en de invloed van voeding op het lichaam, is er meer aandacht voor zogenaamde dieetvoeding. Ook in restaurants is tegenwoordig veel ruimere keuze voor eters die te maken hebben met voedingsrestricties, ook voor mensen met glutenintolerantie.

Glutenovergevoeligheid

Mocht je overigens niet glutenintolerantie hebben, maar wel het idee dat je lichaam op wat voor manier dan ook heftig reageert op gluten. Dit kan ook, dat is dan een overgevoeligheid, dit is niet aan te tonen in het bloed, maar ieder lichaam is anders. Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Er zijn professoren die denken dat er in de toekomst helemaal gepersonaliseerde diëten gemaakt kunnen worden. Voor de een betekent dat iedere avond een glaasje rode wijn, terwijl de darmen van de ander weer heel goed gaan op bleekselderij. Wie zal het zeggen. Er achter komen of je overgevoelig bent voor gluten is iets ingewikkelder en langduriger. Maar dan weet je het uiteindelijk wel. Er zijn hiervoor diëten beschikbaar die alle voedingsstoffen uitsluiten waarvoor je overgevoelig zou kunnen zijn. Vervolgens bouw je je voedingsschema langzaam weer op om zo per voedingsstof erachter te komen waar jij je wel of niet lekker bij voelt.