Bijwerkingen vaccin tegen Mexicaanse griep
De Mexicaanse griep
De Mexicaanse griep heeft de status van "officiële pandemie". Dit betekent dat het virus inmiddels op elk werelddeel voorkomt. De Mexicaanse griep, ook wel H1N1 of "nieuwe influenza" genoemd, is een nieuw griepvirus. Zijn naam dankt het aan het feit dat de griep voor het eerst werd aangetroffen in Mexico.
Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep is een mild griepvirus. Omdat de tijd om anderen te besmetten, de zogenaamde "incubatietijd" langer is dan bij andere griepsoorten, zijn er meer mensen ziek. Hoewel het gaat om een mild virus, sterven er toch wereldwijd mensen aan dit virus. Op zich is dat niet zo heel bijzonder. Aan de "gewone griep" sterven alleen in Nederland al jaarlijks zo'n 800 tot 1.500 mensen. Vooral oudere mensen en mensen die al een zwakke gezondheid hebben (bijvoorbeeld longontsteking) en daardoor minder weerstand kunnen bieden aan de griep zijn het slachtoffer.
Vaccin tegen Mexicaanse griep
Inmiddels is er een vaccin ontwikkeld tegen de Mexicaanse griep. Dit vaccin wordt aan mensen gegeven die in de zogenaamde "risico-categorie" vallen. Hierbij valt te denken aan:
- mensen met een medisch risico (astma / hartpatiënten / patiënten met suikerziekte)
- zwangere vrouwen die langer dan 3 maanden zwanger zijn
- personeel in de gezondheidszorg dat met patiënten werkt die een hoog risico lopen
- gezinsleden en mantelzorgers van mensen die een hoog risico lopen
- gezonde mensen boven de 60 jaar
Ook mensen met Obesitas (overgewicht) zijn een risicogroep. Deze mensen krijgen echter geen voorkeurspositie als het gaat om de inenting van het nieuwe vaccin.
Risico's van het vaccin
Het vaccin dat gegeven gaat worden is een nieuw ontwikkeld vaccin. Er wordt een zogenaamde "nieuwe generatie" hulpstoffen gebruikt. Hoe deze hulpstoffen op elkaar reageren, is nog niet bekend. Rond december verwacht men de resultaten. Inenten begint echter al vanaf oktober.
Ondanks dit onderzoek is nog niet bekend welke bijwerkingen er op de langere termijn zullen zijn. Omdat het een nieuw vaccin is, kan dit niet onderzocht worden. Bijwerkingen op de kortere termijn zijn wel bekend, namelijk:
- buikpijn;
- misselijkheid;
- spierpijn;
- tintelingen in hand;
- hoofdpijn.
De bijwerkingen op korte termijn lijken op griepverschijnselen. Toch is het volgens het RIVM uitgesloten dat je na de vaccinatie de griep krijgt.
Virusremmers
Naast preventief inenten zijn er ook virusremmers beschikbaar. Enkele bekende virusremmers zijn Tamiflu, Oseltamivir en Relenza. Niet iedereen die ziek is heeft een virusremmer nodig. Deze middelen kunnen nodig zijn voor mensen in de risicogroep, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen die een zwakke gezondheid hebben. Vraag de huisarts altijd of een virusremmer kan helpen.
Dit doet een virusremmer:
- verkorten van de tijd dan je ziek bent met 1 of 2 dagen;
- zorgen dat zieke mensen minder besmettelijk zijn.
De werking van virusremmers is beperkt in tijd. Preventief gebruik van virusremmers is daarom niet nodig.
Symptomen van de Mexicaanse griep
Twijfelt u of u de Mexicaanse griep heeft? Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- koorts;
- keelpijn;
- droge hoest;
- spierpijn;
- koude rillingen;
- hoofdpijn;
- moeheid.
Meer informatie over de symptomen van de mexicaanse griep vindt u in het artikel over de symptomen van de Mexicaanse griep