Wat wil je weten over buikgriep
Inleiding
Buikgriep is één van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Per jaar krijgen ruim vier miljoen mensen een buikgriep. Wanneer je een buikgriep hebt, dan heb je een ontsteking aan het maag-darmkanaal. Dit kan op veel manieren veroorzaakt worden, denk bijvoorbeeld aan virussen, bactiëren en parasieten. Ook is buikgriep zeer besmettelijk, waardoor je het gemakkelijk kan oplopen. De belangrijkste kenmerken van een buikgriep zijn diarree en overgeven, maar je kan nog veel meer klachten hebben. Gelukkig zijn de meeste mensen binnen enkele dagen van hun buikgriep af, maar het staat wel vast dat je je erg beroerd kan voelen. Wat is een buikgriep precies? Hoe kan je een buikgriep behandelen of nog beter voorkomen?
Wat is een buikgriep?
Buikgriep is een ontsteking aan het maag-darmkanaal. Je kan op verschillende manieren buikgriep krijgen. Hieronder zijn de belangrijkste oorzaken beschreven:
- Virussen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten virussen. De belangrijkste virussen die buikgriep veroorzaken zijn de norovirussen en het rotavirus. Vooral door norovirussen worden veel mensen besmet, deze virussen zijn namelijk zeer besmettelijk. Wanneer je buikgriep hebt, dan zit je braaksel en diarree vol met deze virussen. Wanneer een ander met deze virussen in aanraking komt, dan kan deze persoon heel makkelijk besmet worden. Je kan al besmet worden door iets met je handen aan te raken wat besmet is en dan je handen naar je mond te brengen. Het is dus belangrijk om goed je handen te wassen.
- Voedsel. Ook door verkeerd voedsel kan je een buikgriep krijgen. Soms valt eten verkeerd of kan je er niet goed tegen. Maar het kan ook voorkomen dat er bactiëren in je eten zitten die buikgriep kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de salmonella bacterie. Deze kan je binnenkrijgen als je kip eet die besmet is of rauwe eieren. Ook van bedorven voedsel kan je buikgriep krijgen. Een buikgriep die wordt veroorzaakt door een bacterie is vaak heftiger dan een buikgriep die veroorzaakt wordt door een virus. Je kan bijvoorbeeld hoge koorts krijgen en bloed in je diarree krijgen.
Symptonen van buikgriep
Je kan je heel erg beroerd voelen als je een buikgriep hebt. Je eten en drinken komt er aan alle kanten uit en je kan je erg slap voelen. Wat zijn de belangrijkste symptonen van een buikgriep?
- Diarree
- Overgeven
- Misselijkheid
- Buikkramp
- (Hoge) koorts
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
Wat kan je tegen een buikgriep doen?
Het beste middel tegen een buikgriep is om gewoon uit te zieken. Bij de meeste mensen zijn de ergste klachten tussen de één en vijf dagen weer over. Hoe kan je het beste met je buikgriep omgaan als je ziek bent?
- Blijven drinken. Het is heel belangrijk om goed te blijven drinken. Dit is zeker het geval als je veel last hebt van overgeven. Wanneer je niet genoeg vocht binnenkrijgt, dan kan je namelijk uitdrogingsverschijnselen krijgen. Je kan het beste gewoon water, bouillon of thee drinken. Van andere soorten dranken kan je maag juist nog meer gaan opspelen. Je kan het beste steeds kleine beetjes drinken.
- Voedsel. Meestal heb je absoluut geen trek in eten als je buikgriep hebt. Om toch wat binnen te krijgen, wordt aangeraden om voedsel te eten wat licht verteerbaar is. Denk hierbij aan crackers, wit brood, yoghurt en rijst.
- Medicijnen. Er is niet een bepaald soort medicijn wat tegen buikgriep helpt. Het beste kan je gewoon rustig uitzieken. Er zijn echter wel middelen verkrijgbaar tegen bepaalde klachten. Wanneer je last hebt van diarree, dan kan je hier iets tegen innemen. Ook een gewone pijnstiller kan ervoor zorgen dat je je iets beter voelt.
- Dokter. In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de dokter te gaan. Alleen wanneer de buikgriep blijft aanhouden, dan is een bezoekje aan de dokter noodzakelijk. Hij zal onderzoeken wat de oorzaak van de buikgriep is. Bij een buikgriep die veroorzaakt wordt door bactiëren kan antibiotica worden voorgeschreven. Er moet ook worden opgelet als er extreem veel wordt overgegeven. Wanneer iemand echt niks binnenhoudt, dan bestaat de kans op uitdrogen.
Hoe kan je buikgriep voorkomen?
Je kan buikgriep voorkomen door de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Zo is hygiëne en het schoonmaken van je huis erg belangrijk. Was je handen regelmatig, zeker na een toiletbezoek. Ook is het belangrijk om je huis goed schoon te houden, dit geldt zeker voor dingen waar je vaak met je handen aanzit, zoals deurknoppen. Ook je toilet, badkamer en keuken verdienen extra aandacht. Maar ook besmetting door voedsel kan je proberen te voorkomen. Eet nooit bedorven voedsel. Ook door je eten goed te koken kan je besmetting voorkomen.
Conclusie
Een buikgriep kan erg vervelend zijn, maar in principe is het een onschuldige aandoening. Je kan je een paar dagen erg beroerd voelen, maar het gaat ook vanzelf weer over. Jonge kinderen en mensen met een lagere weerstand kunnen er langer last van hebben. Buikgriep wordt voornamelijk door virussen veroorzaakt, maar je kan wel proberen om de kans op besmetting te voorkomen. Was regelmatig je handen en houd je huis goed schoon. Verder kan je niet veel tegen een buikgriep doen, uitzieken is het beste remedie.