Wat wil je weten over griep
Wat wil je weten over griep
Ieder jaar in de winter is het raak. De griep slaat toe. Iedereen kent het wel, je voelt je niet lekker, bent verkouden en rillerig, je blijft lekker in je bed want je hebt de griep. Toch wordt griep of ‘influenza’ vaak onderschat. Hoe herken je griep of influenza, wat zijn de symptomen en wat kun je doen.
Wat is griep
Vaak als we het over griep hebben, hebben we het over een zware verkoudheid. Echter, als we echt griep hebben, ook wel influenza genoemd, gaat het niet alleen om een zware verkoudheid maar om een ziekte die vaak wordt onderschat, namelijk de besmetting met het influenzavirus. De besmetting met het influenzavirus kan zelfs voor sommige mensen levensbedreigend zijn. De besmetting van dit virus wordt overgedragen van persoon op persoon door hoesten en niezen maar ook door handen geven.
Wat zijn de symptomen van griep
Griep begint meestal vrij plotseling. Kenmerken van de griep en de daarbij behorende symptomen zijn:
- Koorts (snel oplopend)
- Koude rillingen
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Slechte eetlust
- Hoesten, soms droge hoest
- Stijve spieren en spierpijn
- Vermoeidheid
- Snel buiten adem, benauwd
Ziekteverloop van griep
Sommige mensen hebben niet zoveel last van griep, terwijl bij anderen, vooral oude mensen, of mensen met een lage weerstand, de verschijnselen ernstig kunnen zijn. Over het algemeen zijn de eerste verschijnselen snel opkomende koorts en koude rillingen waarbij de koorts flink op kan lopen. De koorts houdt meestal 3 tot 5 dagen aan. Tijdens de koorts kun je last krijgen van spierpijn en hoofdpijn. Als de koorts na een paar dagen is afgenomen kun je last krijgen van keelpijn en hoesten. De keelpijn duurt vaak ook een paar dagen terwijl het hoesten soms nog wel een week of twee kan aanhouden.
Het griep- of influenzavirus blijft veranderen
In de geschiedenis zijn door griepepidemieën erg veel dodelijke slachtoffers gevallen. De bekendste griepepidemie is waarschijnlijk wel de Spaanse Griep. Bij deze epidemie zijn tussen de 20 en 100 miljoen mensen omgekomen. De laatste griepepidemie is de Mexicaanse griep van 2009 die ook dit jaar weer de kop op stak. Griepvirussen zijn helaas moeilijk te bestrijden omdat ze steeds veranderen waardoor er weer nieuwe varianten van het virus ontstaan. Hierdoor is het heel moeilijk om een goed vaccin te ontwikkelen.
Griepprik
Vanaf ongeveer eind oktober kunnen mensen die tot ‘de risicogroep’ behoren ( mensen van 60 jaar of ouder, mensen met een hart- long- of nieraandoening, diabetici en mensen met die sterk verzwakt zijn) zich laten inenten tegen griep. Met deze inenting ben je helaas niet helemaal beschermd tegen griep. Kom je namelijk in aanraking met een griepvirus waarvoor je niet bent ingeënt dan kun je dus alsnog griep krijgen. Omdat het griepvirus steeds veranderd is het aan te raden om ieder jaar opnieuw de griepprik te halen.
Wat kun je zelf doen
Om besmetting van het griepvirus te voorkomen kun je zelf met een aantal zaken rekening houden. Let daarbij op een goede hygiëne omdat het griepvirus besmettelijk is. Besmetting kun je helpen voorkomen door:
- Een hand of zakdoek voor de mond te houden bij hoesten en niezen.
- Regelmatig handen wassen met water en zeep.
- Papieren zakdoekjes éénmalig gebruiken. Na gebruik weggooien
- Voldoende ventileren van woon- en slaapkamers
Uitzieken
Er is eigenlijk maar een remedie tegen griep: uitzieken. Zorg dat je voldoende rust krijgt. Heb je koorts gebruik dan een paracetamolletje, blijf in bed en drink voldoende. Ga niet te vroeg weer aan de slag anders loop je het risico dat je opnieuw ziek wordt.
Tenslotte
Meestal gaat griep vanzelf weer over. Wanneer je tot de risicogroep behoort of als de griepverschijnselen na een dag of vijf niet minder worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.