Deze kruiden verzachten de symptomen van griep
Inleiding
In onze buurlanden geraakt men steeds meer in de greep van de griep. Tot hiertoe bleef het bij ons nog relatief rustig op dit vlak. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de schoolvakantie, maar nu de schoolpoorten weer open gaan wordt het ook hier oppassen. Na Nederland worden nu ook in buurland België meer en meer patiënten met griep gemeld. Eens slachtoffer van de griep, is uitzieken de beste oplossing. Toch kunnen we veel zélf doen om de symptomen van griep te verzachten en onze herstelperiode te verkorten. Zo heeft moeder natuur heel wat kruiden in petto om de gevolgen van de griep zoveel mogelijk te beperken.
Extra weerstand
Zowel verkoudheden als griep verlopen meestal erg onschuldig, maar kunnen je niettemin enkele dagen onder de wol houden en je 'doodziek' maken. Hoe lang je herstelperiode duurt, hangt in belangrijke mate van je lichamelijke weerstand af. Hoe hoger die weerstand hoe minder vat het griepvirus op je krijgt en hoe vlugger je er van verlost bent. Met een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging kan je jouw weerstand gemakkelijk op peil houden.
Rode zonnehoed of echinacea
Een van de belangrijkste kruiden tegen verkoudheden, infecties van je luchtwegen en griep is ongetwijfeld rode zonnehoed of echinacea. Rode zonnehoed verhoogt hoofdzakelijk je lichamelijke weerstand. Het kwam vanuit Zuid- Amerika naar hier overgewaaid. Rode zonnehoed werd reeds door de indianen zowel uit- als inwendig tegen de meest uiteenlopende aandoeningen gebruikt. Naar het gezondheidseffect van deze rode zonnehoed werd reeds veel wetenschappelijk onderzoek verricht, telkens met hetzelfde resultaat. Het is écht doeltreffend tegen griep en allerlei winterkwaaltjes. Het versterkt niet alleen je weerstand maar werkt tegelijk ook ontstekingsremmend. De heilzame werking van rode zonnehoed zit hem uitsluitend in zijn wortel. Die is rijk aan allerlei vetzuren en aan wijnsteenzuur. Rode zonnehoed werkt ook preventief. Homeopaten raden je dan ook aan reeds half augustus met een kuur te starten. Maar ook als het griepvirus je te pakken heeft loont het gebruik van rode zonnehoed zeker de moeite .
Vlierbloesem doet je koorts zakken
Bij hoge koorts raadpleeg je uiteraard onmiddellijk je huisarts. Kruiden kunnen je nochtans helpen je lichaamstemperatuur te laten zakken, zeker bij opkomende koorts. Vlierbloesem gebruik je bij voorkeur als thee. Hete vlierbloesemthee laat je extra transpireren waardoor je koorts zakt en je herstelperiode verkort. Thee van vlierbloesem werkt ook ontstekingsremmend. Gedroogde vlierbloesems zijn verkrijgbaar in alle natuurwinkels en in bio- shops.
Tijm tegen hardnekkige slijmen
Ook tijm helpt bij het bestrijden van het griepvirus. Tijm is een natuurlijk antibioticum dat je weerstand een extra boost geeft. Het helpt je tegelijk van je (taai) slijm af, kalmeert je hoest en zorgt voor een rustigere ademhaling en een verkwikkende slaap. Je gebruikt tijm het best in je thee.
Extra tips van de homeopaat
Ook de homeopaat beschikt over heel wat doeltreffende middeltjes om griep te bestrijden:
- Lindenthee: zorgt voor een grotere lichamelijke weerstand en versnelt je genezingsproces. Hete lindenthee is ook zacht voor je keel en doeltreffend tegen een kriebel hoest.
- Ui: word je geplaagd door kriebels in je neus en je keel, snij dan een uit in stukken en leg die naast je bed. Je zal je 's morgens veel beter voelen.
- Brandnetelthee: zuivert je lichaam en zorgt voor de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes waardoor je weerstand zal verhogen en je genezingsproces versnellen.
- Eucalyptus: werkt hoeststillend.
- Bramen: werken ontstekingsremmend. Je kan ze gebruiken als thee of als tinctuur.
- Yoghurt: dagelijks yoghurt op je menu zorgt voor extra weerstand dankzij de hoge concentratie goede bacteriën (probiotica).
- Groenten en fruit: bevatten naast vitaminen en mineralen ook belangrijke hoeveelheden salvestrolen die je weerstand verhogen. Groenten en fruit met een hoge concentratie aan deze salvestrolen zijn naast broccoli spruitjes, asperges, waterkers, selder, rucola, frambozen, (zwarte) bessen, avocado, en in meidoorn en rozenbottel.
Andere aanraders om griep doeltreffend te bestrijden zijn basilicum, rozemarijn,, salie, laurier, allerlei noten maar vooral amandelen, wal- en paranoten, knoflook, en tomaten. Deze bevatten een hoge dosis lycopeen, een sterk antioxidant dat je witte bloedlichaampjes beschermt.
Conclusie
Griep is meestal onschuldig maar mag zeker niet verwaarloosd worden. Vooral jonge kinderen, zwangeren, senioren en zij die sukkelen met ademhalingsproblemen laten zich vooraf best vaccineren. Eens slachtoffer van de griep, is uitzieken de boodschap. Je kan daarbij echter een handje helpen door met kruiden en natuurlijke middeltjes niet alleen de symptomen van griep te verzachten maar meteen ook je herstelperiode te verkorten.