Welke symptomen bij Mexicaanse griep
Mexicaanse griep rukt weer op in 2018 of 2019?
Tot voor kort spraken we over een variant van de varkensgriep. Inmiddels is de varkensgriep omgedoopt tot Mexicaanse griep. Logisch. Want deze griep dook voor het eerst op in Mexico, en het virus bevat wel delen van de varkensgriep, maar dat niet alleen. Het is een mix van varkensgriep, vogelgriep, en menselijke griep. De naam varkensgriep volstond dus niet langer. Genees snel en koop je eigen medicijnen is vaak het devies. Wat gaat dit griepvirus doen in 2018 en 2019?
Welke symptomen Mexicaanse griep
De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een H1N1 virus. De belangrijkste symptomen van de Mexicaanse griep lijken veel op die van een stevige gewone griep. Denkt u daarbij aan:
- U heeft hoge koorts.
- U heeft hoofdpijn, spierpijn en bent erg moe.
- U heeft koude rillingen.
- U heeft een droge hoest.
Wat is de incubatietijd van de Mexicaanse griep
De incubatietijd van de Mexicaanse griep bedraagt 2 tot 4 dagen, nadat u besmet bent. U weet dus vrij snel of u besmet bent. En als u zelf bent besmet, bent u 5 tot 7 dagen besmettelijk voor anderen.
Complicaties van de Mexicaanse griep
Het grootste gevaar van de Mexicaanse griep zit momenteel in de mogelijke complicaties van de griep, zoals een longontsteking. Hierdoor kunnen ook jonge mensen, met een op het eerste gezicht goede gezondheid, door de griep komen te overlijden. Bij een gewone griep is het percentage jongeren dat sterft grofweg 0,1%. De schatting is dat dat percentage bij de Mexicaanse griep bij jongeren een stuk hoger zal liggen. Het lijkt er namelijk op, dat wat oudere mensen eerder met een virus in contact zijn geweest, die wat eigenschappen van de Mexicaanse griep bezat. Hierdoor lijken zij ook ten dele beschermd tegen de Mexicaanse griep en zijn complicaties.
Hoe word ik besmet met Mexicaanse griep
De besmetting vindt vooral plaats op plekken, waar vele mensen bij elkaar zijn. U kunt worden besmet via hoesten, niezen, praten, of besmette voorwerpen, vieze handen, winkelkarretjes. Vaak vindt net zoals bij een gewone griep, de besmetting plaats via besmette handen. De gedachte, dat besmetting plaats vindt via het eten van varkensvlees is een fabeltje.
Voorzorgsmaatregelen Mexicaanse griep
Voorzorgsmaatregelen nemen is voor een burger niet zo eenvoudig. Het virus wordt snel verspreid over de wereld. Het belangrijkste wat u kunt doen is toch wel wegblijven uit gebieden, waar de Mexicaanse griep heerst, goed uw handen te wassen, en te zorgen voor een goede weerstand. Mondkapjes zullen misschien helpen, maar geven geen zekerheid en moeten regelmatig worden ververst. Tot slot wijs ik er op als u uw handen drogen wilt, u daarvoor een stuk papier of handdoek moet nemen dat daarvoor maar 1 keer wordt gebruikt. Anders kan namelijk ook besmetting plaats vinden via het gebruik van papier of doek.
Mexicaanse griep dringt diep door in de longen
Wetenschappers hebben onlangs aangetoond dat de Mexicaanse griep dieper doordringt in de longen dan een normale griep. Blijft een gewone griep steken bij de keel en het bovenste deel van de luchtwegen, het H1N1 virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, gaat veel verder en is daardoor gevaarlijker. Bovendien zullen meer mensen met de Mexicaanse griep worden besmet dan met de jaarlijkse gewone griep
Wat doet het RIVM
De overheid en het RIVM zijn zeer alert op eventuele besmettingen:
- Wie vermoedt de Mexicaanse griep te hebben, kan snel hierop worden getest.
- Wie contact heeft gehad met iemand, die besmet blijkt te zijn, wordt zo veel mogelijk opgespoord en krijgt anti virale middelen, zoals Tamiflu.
Vaccin tegen Mexicaanse griep
Een vaccin tegen de Mexicaanse griep is er inmiddels. Bovendien zijn er 4,5 miljoen antivirale kuren Tamiflu beschikbaar. Op een ruime hoeveelheid vaccin is door de regering een ruime optie genomen en sinds 2010 wordt in het griepvaccin met een variant van de Mexicaanse griep rekening gehouden. Niemand weet echter welke griep wanneer zal opdoemen. Goed nieuws is ook, dat Canadese wetenschappers de genetische code van het virus hebben gekraakt.
Wintergriep
De Mexicaanse griep verspreidde zich in 2010 verder over de wereld. De angst bestond toen, dat het virus zich verder zou kunnen vermengen met menselijke bestanddelen. Die kans is het grootste in gebieden, waar het winter aan het worden is. Zo kan de Mexicaanse griep zich namelijk vermengen met de wintergriep, en veranderen tot een kwaadaardiger variant. En er is slecht nieuws: het virus kan steeds veranderen, muteren.
Alarmfase 6
Op 11 juni 2009 is door de WHO alarmfase 6 van de Mexicaanse griep afgekondigd. Kijken wat het toeristenseizoen en later de winter ons zullen brengen. Denk er bij uw vakanties aan, dat het nu in nogal wat vakantielanden al winter is.
Doden in Nederland door Mexicaanse Griep
Tot de risicogroepen worden in ieder geval de personen gerekend, die ieder jaar vanwege hun gezondheid, gevaccineerd worden tegen de griep. Maar op 22 oktober 2009 overleed een 14-jarig meisje uit Haarlem aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Dit keer een jong meisje, waarvan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt dat ze voor die tijd gezond was. Voor die tijd waren alleen enkele personen aan de griep overleden, die al een ernstige ziekte hadden, het zo genaamd onderliggend lijden. Gegeven deze nieuwe ontwikkeling, ziet het er naar uit dat wordt besloten, om ook ook alle jongeren of bijvoorbeeld baby's en peuters alsnog te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Alarmfase in de zomer, toen was het even rustig, maar inmiddels begint de Mexicaanse griep ook in Nederland zijn ware aard te tonen. We blijven het volgen.
Vaccin Mexicaanse griep niet altijd ongevaarlijk
Ook blijkt het vaccin tegen de Mexicaanse griep niet ongevaarlijk door zijn mogelijke bijwerkingen. In het vaccin zitten namelijk ook toevoegingen, adjuvans, zoals conserveringmiddelen, haaienlever olie en soms zelfs kwik en squaleen. Dit, terwijl kwik en squaleen auto-immuunziekten en allergische reacties kunnen veroorzaken. Minister Klink geeft echter aan dat de toevoegingen voldoende veilig zijn. Mogelijke gevolgen kunnen evenwel zijn:
- Het ontstaan van zeer pijnlijke rode plekken op de huid.
- Zeer hevige koorts en uitzonderlijke pijnen.
- Ernstige vermoeidheid.
- Soms een shock door allergische reacties. Hiervan is in ons land nog geen geval bekend.
Advies Gezondheidsraad 9 november 2009
Vandaag luidt het advies van de Gezondheidsraad om als risicogroepen toe te voegen:
- Kinderen van 6 maanden tot 4 jaar: 2x inenten, waarvan de 2e keer na 3 weken.
- De omgeving van zuigelingen tot 6 maanden. De omgeving, want het effect van het vaccin op deze jonge groep is nog niet getest. Zo wordt de kans op besmetting van zuigelingen wat verkleind.
- Zwangere vrouwen vanaf de 13e week.
De minister neemt dit advies over en raadt hulpverleners in de zorg aan, om zich ook in te enten, om besmetting van anderen te voorkomen, en te voorkomen dat te veel zorgverleners tegelijkertijd ziek kunnen worden. Deze personen kunnen vanaf 23 november 2009 door de GGD worden ingeënt. Wat betreft het 2x inenten merk ik nog op dat er twee leveranciers van de vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn. De nieuwe risicogroepen krijgen hun vaccin niet alleen van een ander, te weten de GGD in plaats van de huisarts, maar ook van een andere leverancier. Het is belangrijk dat ook de tweede inenting van dezelfde leverancier komt, aldus minister Klink in NOVA op 9 november 2009. De inentingen vinden inmiddels volop plaats.
Mexicaanse griep virus muteert
Waar ik al bang voor was, heeft plaats gevonden: het griep virus is aan het muteren. In Frankrijk zijn eind november 2009 twee personen overleden, nadat ze besmet zijn met een gemuteerde, veranderde, vorm van de Mexicaanse griep. Inmiddels zijn ook mutaties aangetroffen in landen als Noorwegen, Brazilië, China, Japan, Mexico, Oekraïne en de VS. Ik zou deze landen zeker proberen te vermijden.
Mexicaanse griep 2018 en 2019
Al eerder, ook in 2011, dachten we van de Mexicaanse griep af te zijn, maar het tegendeel bleek waar te zijn. In de laatste weken van december 2010 werden er in Engeland en België nieuwe gevallen van de Mexicaanse griep vastgesteld. Er zijn al weer een aantal doden geteld. De griep rukte alleen maar verder op. Sindsdien wordt in de griepprik rekening gehouden met de Mexicaanse griep, maar ja wie deze inenting niet elk jaar krijgt moet maar afwachten wat het seizoen 2018 - 2019 hem of haar gaat brengen. Als u zeker wilt zijn, gaat u naar uw huisarts voor een vaccinatie want het griepvirus is verwerkt in het gewone griepvaccin. Zo bent u in ieder geval beter beschermd.