TSH als indicator voor schildklierproblemen

De schildklier

De schildklier is een orgaan dat zich aan de voorzijde van de hals bevindt. De schildklier speelt onder andere een belangrijke rol in de stofwisseling. Als de schildklier niet goed werkt, kunnen er allerlei gezondheidsproblemen optreden. Met behulp van een TSH bepaling kan worden gecontroleerd of de schildklierfunctie wel goed is. Maar wat is TSH precies en hoe kan worden bepaald of de schildklierfunctie verstoord is?

Wat is TSH?

TSH staat voor thyroïdstimulerend hormoon. TSH is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in de regulatie van de aanmaak van schildklierhormonen. De schildklier maakt een aantal hormonen aan die nodig zijn voor de stofwisseling. Als er te weinig van deze schildklierhormonen in het lichaam aanwezig zijn, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd. In de hersenen bevindt zich de hypofyse. Als de hypofyse het signaal krijgt dat er niet voldoende schildklierhormonen in het lichaam aanwezig zijn, maakt de hypofyse TSH aan. TSH stimuleert op zijn beurt de schildklier om weer nieuwe hormonen aan te maken. In principe zegt de naam thyroïdstimulerend hormoon dan ook precies wat TSH doet. Thyroïd is namelijk de Latijnse benaming voor de schildklier.  

Hoe kan TSH een slechte schildklierfunctie aantonen?

Soms kan de schildklier te snel of te langzaam werken. Al s de schildklier te snel werkt, worden er teveel schildklierhormonen aangemaakt en zal de stofwisseling sneller verlopen. Als de schildklier te langzaam werkt, zullen er juist te weinig schildklierhormonen aangemaakt worden en zal de stofwisseling trager verlopen. Als er teveel schildklierhormonen worden aangemaakt, zal de hypofyse bijna nooit het signaal krijgen dat er te weinig schildklierhormonen zijn. De hypofyse zal in dit geval dus ook geen TSH aanmaken. Bij mensen met een overactieve schildklier, zal de hoeveelheid TSH in het bloed dus erg laag zijn. Andersom geldt dit ook. Als de schildklier te langzaam werkt, zal er een constant tekort aan schildklierhormonen zijn. De hypofyse zal dus veel TSH aanmaken. Bij mensen met een traag werkende schildklier zal de hoeveelheid TSK in het bloed dus erg hoog zijn.

De hoeveelheid TSA in relatie tot de schildklierfunctie 

Om de geproduceerde hoeveelheid TSH te bepalen, moet er een hoeveelheid bloed worden afgenomen. Op het laboratorium wordt er met het bloed een test gedaan waardoor de hoeveelheid TSH in het bloed kan worden bepaald. Een normale TSH waarde ligt tussen de 0,4 en 4,0 mU/L. Als de hoeveelheid TSH in het bloed lager is dan 0,4 mU/L is de schildklier overactief. Symptomen die hiermee gepaard gaan zijn vaak gewichtsverlies, nervositeit, slaapproblemen en een snelle hartslag. Als de hoeveelheid TSH in het bloed hoger is dan 4,0 mU/L werkt de schildklier te traag. Symptomen van een te traag werkende schildklier zijn vaak gewichtstoename, het snel koud hebben en zware vermoeidheid. 

Conclusie 

De hoeveelheid TSH in het bloed is een goede indicator voor het functioneren van de schildklier. De hoeveelheid TSH kan gemakkelijk aangeven of de schildklier te snel of te langzaam werkt. Op basis van de uitslag van de TSH bepaling kan verder onderzoek worden aangevraagd of een behandeling worden gestart. 


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden