Wat bij te traag werkende Schildklier

Schildklier, hebt u een te snelle werking van de schildklier of juist een te trage werking

Wat_bij_te_traag_werkende_Schildklier-IntroPlaatje.jpg

Een schildklier bestaat uit twee delen. Een schildklier is in de hals is gelegen, aan elke zijde van de hals zit een kwab. Daarnaast zijn er aan weerszijden nog bijschildklieren. De schildklier is vooral belangrijk vanwege de aanmaak van het schildklierhormoon. Maar helaas werkt de schildklier niet altijd bij iedereen naar behoren. Een schildklier kan namelijk te traag, maar ook te snel werken. Hierdoor zullen te weinig of juist te veel hormonen vrijkomen. Deze onbalans heeft meteen gevolgen voor hoe u zich voelt en kan leiden tot allerlei klachten. Helaas staat niet iedereen voldoende stil bij de symptomen en gevolgen van een te traag werkende schildklier. Jammer, want meestal kunt u eenvoudig met een paar middelen van uw klachten afkomen. Een te traag werkende schildklier is in de praktijk van alledag de oorzaak van allerlei kwalen die niet direct herkend worden. Optimaliseer dus de werking van uw schildklier, want hij is te belangrijk om hem te negeren. Bij schildklierkanker, want dat kan ook, zal de schildklier operatief worden weggehaald.

Een te traag werkende schildklier hebben

Met een duur woord hebt u in het geval van een te trage werking van de schildklier last van Hypothyreoïdie. Dit kan in meerdere stadia van ontwikkeling zijn: van primaire hypothyreoïdie, waarbij de schildklier zelf onvoldoende schildklierhormoon aanmaakt, tot tertiaire, waarbij hypothalamus niet naar behoren werkt. De primaire variant van een te traag werkende schildklier komt in ons land het vaakst voor.

Enkele oorzaken van een te traag werkende schildklier

Enkele oorzaken van een te raag werkende schildklier kunnen zijn:

  1. De ziekte van Hashimoto, een auto immuun ziekte, waarbij het eigen lichaam antistoffen maakt tegen de schildklier.
  2. Een ontsteking van de schildklier of aangeboren schildklierafwijking.
  3. Een operatieve ingreep, waarbij schildklier weefsel in meer of mindere mate is weggenomen. Dit geldt bijvoorbeeld bij schildklierkanker.
  4. Een jodium tekort, dat naast hypothyreoïdie vaak gepaard gaat met struma, ook wel krop genoemd.

De symptomen van hypothyreoïdie

Helaas worden de symptomen vaak niet meteen herkend. Daarom een aantal symptomen op een rij:

  1. De schildklier is ook de temperatuur regelaar van uw lichaam. Een symptoom van een te traag werkende schildklier is, dat u het snel koud heeft, of regelmatig last heeft van een lage lichaamstemperatuur.
  2. U houdt te veel vocht vast. Dit is een lastige, omdat vocht vasthouden ook andere oorzaken kan hebben.
  3. Ook als u voor uw gevoel weinig eet, komt u toch snel in gewicht aan.
  4. U hebt last van vermoeidheid, benauwdheid of duizeligheid. Ook dit kan andere oorzaken hebben.

De behandeling van een te traag werkende schildklier

De behandeling hangt samen met de diagnose: wat is immers de reden van uw aandoening. Het testen van het bloed geeft meestal meer inzicht in wat voor u de beste aanpak is. Soms is ook aanvullend onderzoek nodig, om voldoende uitsluitsel te krijgen.

Kelp gebruiken bij schildklier problemen

Als de oorzaak ligt in een te laag jodium gehalte kan dit eenvoudig worden aangevuld. Bekend is bijvoorbeeld de goede werking van kelp, een soort zeewier met vele mineralen, vitaminen, spoorelementen en vooral ook jodium. Ook kelp tabletten zijn te koop.

Levothyroxine toedienen

Afhankelijk van de diagnose kiest de arts ook voor het dagelijks toedienen van het synthetische schildklierhormoon levothyroxine. Bekend zijn ook producten als Thyro care of Kelpasan.

Tips bij problemen met uw schildklier

Twee tips zijn:

  1. Als u bovengenoemde symptomen herkent, is het goed om snel door een arts een diagnose te laten stellen. U kunt dan snel van uw klachten af zijn.
  2. Hypothyreoïdie kan onbedoeld ook ontstaan door een te lang aangehouden dieet. Gebruik niet onnodig een dieet en doe dit zeker niet te lang. De bij effecten kunnen zeer nadelig zijn voor uw lichaam.