Zijn volkswijsheden over verkoudheden fabeltjes of niet

Inleiding

De dagen worden korter en grijzer, de nachten langer én kouder. Koning winter klopt alsmaar nadrukkelijker op onze voordeur. Het aantal hoesters, niezers en snottebellen neemt dan ook hals over kop toe. Kunnen we zélf voorzorgen nemen om de vervelende gevolgen van deze winterkwaal te beperken, en hoe zit het eigenlijk met de vele, oude volkswijsheden over verkoudheden? Gaat het hier om fabeltjes of zijn ze écht afdoende tegen winterkwaaltjes?

Vier jaar lang verkouden

Wetenschappers berekenden het voor ons: we lopen gemiddeld zo'n tweehonderd weken of bijna vier jaar van ons leven al niezend, koestend en al snotterend rond. Niemand van ons is immuum tegen verkoudheden. Tegen dit virus is inderdaad geen enkel kruid opgewassen. Toch hoeven we een verkoudheid niet altijd zo negatief te bekijken. Volgens sommige experts, zijn deze verkoudheden het beste bewijs dat we...gezond zijn. Ze zien immers in het krijgen van een verkoudheid, het bewijs dat ons afweersysteem tegen het legertje bacterieën en virussen dat ons bedreigen, nog steeds doeltreffend werkt. Een verkoudheid als bewijs van onze gezondheid, het is ongetwijfeld een van de vele mythes die rond deze winterkwaal nu al eeuwenlang de ronde blijven doen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de oude volkswijsheden uit grootmoeders tijd? Zijn dit fabeltjes, of bevatten ze veel waarheid én de nodige wijsheid om ons zélf tegen winterse verkoudheden doeltreffend te wapenen?

(Kippen)soep

"Eet dagelijks zoveel mogelijk (kippen)soep en de verkoudheden geraken niet verder dan de voordeur", is een veel gehoord gezegde. En dat blijkt nu ook nog te kloppen. Wetenschappelijk onderzoek wees inderdaad uit dat (kippen)soep de werking van onze ontstoken, witte bloedcellen onderdrukken. En het zijn uitgerekend deze ontstoken witte bloedcellen die ons aan het hoesten brengen. Niet alleen kippensoep, maar alle soorten soep, zijn dus goed om de nare gevolgen van verkoudheden te temperen. Dat is even zo het geval met warme thee.

Extra hyghiëne

Extra hyghiëne helpt ons ongetwijfeld meer dan één handje in de strijd tegen verkoudheden of griep. Was daarom regelmatig je handen met zeep. Wetenschappelijk onderzoek wees hierbij uit dat de vele bacterieëndodende wasgels, die bij het uitbreken van de Mexicaanse op de markt kwamen, niet doeltreffender zijn dan gewone (hand)zeep. We moeten eveneens opletten zo weinig mogelijk in onze ogen te wrijven of onze neus, mond of ogen aan te raken. Deze extra hyghiëne geeft zowel virussen als bacterieën veel minder kans.

Een neutje tegen verkoudheden

De oude volkswijsheid zegt dat we tegen verkoudheden beter een stevige borrel (neutje) kunnen drinken, dan medicijnen te slikken. "Als je tegen een verkoudheid niks doet, duurt ze zeven dagen. Met een of ander geneesmiddel sleept ze één week aan", aldus het spreekwoord. Volgens virologen is uitzieken de enige, doeltreffende remedie. Met het drinken van een neutje, zullen we ons alleen maar de nare gevolgen van een stevige verkoudheid minder aantrekken. Het beste wapen tegen verkoudheden is voldoende slaap en gezond en gevarieerd eten, zéker tijdens een verkoudheid.

Zoenen brengt virussen over

Voor velen is zoenen met een verkoudheid volledig uit den boze. Zoenen zou de virussen en bacterieën immers massaal vermenigvuldigen en dus het verspreiden van griep en verkoudheden alleen maar in de hand werken. Een handdruk dan maar? Virologen zijn er van overtuigd dat dit laatste veel besmettelijker is dan een zoen. De meerderheid van virussen en bacterieën komen uit onze neus. Met onze lippen komen we daar niet, met onze handen des te meer... De Wereldgezondheidsdienst stelde, bij het uitbreken van de Mexicaanse griep, niet voor niets een ellebooggroet voor. Op die manier worden immers veel minder virussen en bacteriën overgedragen, dan via onze handen.

Positief denken

Denk positief. De positivo's onder ons zijn minder vaak ziek en zijn dus minder vaak verkouden dan de zwartkijkers. Een positieve levensstijl zou, volgens wetenschappers, een positief effect hebben op heel wat aandoeningen. Want wie gezond is, denkt positief en gaat meteen ook vrolijker door het leven. Ons immuumsysteem gaat op die manier beter werken. Maar één ding is voor iedereen overduidelijk: ook gezonde positivo's kunnen ziek worden.