Koortsstuipen bij kinderen
Inleiding
Hoewel een kind niet doodgaat aan koortsstuipen en deze koortsstuipen ook geen schade aan de hersenen kunnen brengen, is het toch voor veel ouders een eng gezicht als hun kind last heeft van een koortsstuip. Om te weten wat een koortsstuip is en wat je wel en niet moet doen tijdens een koortsstuip lees verder in dit artikel.
Wat is een koortsstuip?
In de eerste plaats moet je weten wat er gebeurt tijdens een koortsstuip. Tijdens een stuip reageren de hersenen abnormaal, met andere woorden de hersenen reageren anders dan anders. De meest voorkomende oorzaak om een stuip bij kinderen te krijgen is een plotseling oplopende en dus verhoogde temperatuur. Een koortsstuip bij kinderen gebeurt meestal bij griep, een virusinfectie waarbij de koorts dus oploopt. Een stuip wordt met een mooi woord ook wel convulsie genoemd.
Een koortsstuip hoeft niet alleen door griep te komen. Een koortsstuip kan ook voorkomen ten gevolge van een hersenvliesontsteking of epilepsie. Indien uw kind last heeft van koortsstuipen dan is het in de meeste gevallen zo dat ook broer of zus daar last van hebben. Een koortsstuip komt het meeste voor in de leeftijdscategorie van 6 maanden tot 6 jaar.
Wat gebeurt er nu eigenlijk bij een koortsstuip?
Een koortsstuip is best eng om te zien maar bijna altijd onschuldig. Het is zelden een teken van epilepsie. In de meeste gevallen komt een koortsstuip juist voor bij kinderen die niet een hele hoge temperatuur hebben maar die grieperig zijn en de koorts ineens vanuit het niets omhoog schiet. Kinderen die al hoge koorts hebben krijgen meestal geen stuip. Wat gebeurt er nu eigenlijk bij een koortsstuip? Tijdens een koortsstuip zal het kind buiten bewustzijn raken voor een korte periode, meestal een paar minuten. Tijdens deze periode zal het kind enige seconden stijf liggen en de adem inhouden alvorens het kind enkele minuten de armen en benen strekt. Na de stuip is het kind verward en wil slapen.
Symptomen koortsstuipen
Voor alle duidelijkheid geef ik onderstaande de symptomen van koortsstuipen nog even op een rij:
- bewustzijnsverlies
- temperatuurverhoging
- stijfheid en inhouden van adem
- ritmische bewegingen van ledematen
- urineren of verliezen van ontlasting
- verwardheid
- sufheid
Het is verstandig tijdens een koortsstuip bij uw kind te blijven. U moet uw kind niet oppakken of aanraken, maar laat hem zijn gang even gaan en zorg dat hij zich niet ergens aan bezeerd. U kunt iemand anders de huisarts laten bellen maar blijf zelf bij uw kind. Als de koortsstuip of de huisarts (zeker voor de eerste keer) niet binnen een kwartier bij u zijn ga dan naar het ziekenhuis. Duurt de koortsstuip korter dan is het in elk geval verstandig om na de koortsstuip de huisarts te raadplegen.
Behandeling koortsstuipen
Wat is nu de behandeling van koortsstuipen? Als de koortsstuip niet overgaat dan zal uw kind een anti convulsium krijgen. Dit gebeurt meestal in de vorm van een zetpil. Er wordt ook gekeken naar de leeftijd van uw kind. Is uw kind gedurende zijn eerste koortsstuip nog geen 2 jaar dan zal hij onderzocht moeten worden om te kijken of er geen andere oorzaak dan griep is, te denken valt aan een hersenvliesontsteking. Is uw kind ouder dan 2 jaar dan zal hij of zij door de huisarts doorverwijzen worden naar het ziekenhuis als niet duidelijk is waardoor de koortsstuipen veroorzaakt worden.
Wat kun je zelf doen om een koortsstuip te voorkomen?
Is uw kind grieperig en heeft behoorlijke koorts laat hem dan niet onder een dekbed slapen, maar liever onder een laken zodat hij zijn warmte goed kwijt kan. Zoals boven gesteld, heeft uw kind een koortsstuip raak hem niet aan en haal voorwerpen uit zijn buurt weg. Probeer zelf kalm te blijven hoe moeilijk dat misschien ook is. Geef uw kind alleen medicijnen op advies van de huisarts.