Wat zijn waterpokken
Waterpokken is een kinderziekte die iedereen kent van de gezwollen blaasjes op de huid en jeuk. Ieder kind maakt de waterpokken op een andere manier door. De een zit helemaal onder, maar heeft er weinig last van, terwijl de ander maar een paar blaasjes heeft en het er moeilijk mee heeft. De waterpokken worden overgebracht door een virus dat met niesen en hoesten van het ene naar het andere kind wordt getransporteerd.
Vaak zijn de kinderen in de periode voordat de waterpokken doorbreken hangerig, huilerig, moe en futloos. Soms hebben de ouders dat door, omdat bijvoorbeeld op school of op het kinderdagverblijf al meerdere kinderen besmet zijn. En dan is het vaak een kwestie van afwachten. En soms gaat zo’n waterpokronde helemaal aan het kind voorbij en is hij op een andere leeftijd de eerste die het meebrengt.
Waterpokken is een vrij onschuldige kinderziekte die voor het merendeel rustig verloopt en gewoon uitgeziekt moet worden. Het kind toont lichte koorts en heeft last van de opgezwollen blaasjes. Vooral als ze op de oogleden, oren of andere kwetsbare gedeelten van het lichaam voorkomen. De blaasjes drogen op een gegeven moment weer op en worden korstjes. In de eerste drie dagen verschijnen iedere keer nieuwe blaasjes, later stopt deze ontwikkeling en kan de genezing van de huid beginnen. Ook volwassenen die in hun jeugd de waterpokken niet hebben gehad kunnen deze dan alsnog krijgen. Zij zijn er vaak wel erg ziek van en moeten echt de tijd nemen om het goed uit te zieken.
Symptomen
Als je er alert op bent en weet dat in de omgeving waterpokken voorkomen, is het makkelijk de symptomen van waterpokken te onderkennen. Vaak is een kind in eerste instantie hangerig, heeft het last van hoofdpijn en voelt zich gewoon niet lekker. Al gauw daarna zijn er vlekjes op de huid waar te nemen. De rug, borst en buik zijn dan vaak het eerst aan de beurt.
Deze kleine vlekjes worden platte, rode vlekken die de grootte hebben van een fikse muggenbult. Daarna komen er blaasjes op die jeuken en irriteren. Vervolgens worden de blaasjes korstjes die zo’n week of drie blijven zitten. De tijd tussen de eerste en de laatste vlekjes duurt een dag of drie, vier. Nadat ze zich op de romp als eerste tevoorschijn hebben getoverd, zijn hoofd, armen en benen aan de beurt. Geen enkele plaats wordt overgeslagen, zodat de vlekjes, blaasjes en korstjes tussen de vingers, in de liezen, tussen de haren en zelfs op de oren kunnen verschijnen. Op een gegeven moment kan een kind helemaal onder de vlekjes, blaasjes en korstjes komen te zitten en daar goed last van hebben.
Koorts
Naast alle vlekjes en blaasjes heeft een kind ook weleens last van koorts. Die kan oplopen tot ongeveer veertig graden. Ook algemene moeheid en lusteloosheid komen vaak voor. Niet willen eten en nergens zin in hebben. Blijven drinken is dan de voornaamste optie, de eetlust komt echt weer terug en de ziekte is verder onschadelijk. Wel blijft het oppassen met kou en tocht.
Zie ook Waterpokken bij zwangerschap of bij de baby