Symptomen en besmetting kinkhoest

Inleiding

De ziekte kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie, en dus niet door een virus. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last krijgen van kinkhoest. Omdat kinkhoest in het bijzonder voor (heel) jonge kinderen gevaarlijk is, is kinkhoest opgenomen in het vaccinatieprogramma. Aangezien het vaccin tegen kinkhoest maar een aantal jaren bescherming biedt, lijkt kinkhoest nu de afgelopen jaren weer meer voor te komen. Lees meer over kinkhoest in dit artikel.


Symptomen en complicaties kinkhoest

Zoals boven in de inleiding al gesteld is de veroorzaker van kinkhoest een bacterie. Deze bacterie geeft een infectie op je luchtwegen. Als je eenmaal last hebt van kinkhoest heb je een aantal symptomen. Hieronder op een rijtje de symptomen van kinkhoest:


ITEMlangdurige hoestbuien ITEMtijdens de hoestbuien een gierende ademhaling ITEMveel last van taai slijm ITEMkoorts ITEMverkoudheid ITEMlusteloosheid

  • benauwdheid door het vele hoesten

Sommige mensen die last hebben van luchtwegaandoeningen kunnen complicaties oplopen als zij kinkhoest krijgen. Voor die mensen is het altijd van belang om zich tegen kinkhoest te vaccineren. Door het langdurig benauwd hebben en hoesten kan er schade aan de longen ontstaan bijvoorbeeld door een longontsteking.


Is kinkhoest besmettelijk?

Kinkhoest is erg besmettelijk en ook voor een lange periode. Die periode van besmettelijkheid duurt vanaf het eerste begin dat je eigenlijk nog niet hoest tot ongeveer een maand nadat het hoesten is begonnen. Als iemand in je nabije omgeving kinkhoest heeft, is de kans dus heel erg groot dat jij ook last van kinkhoest krijgt, tenzij je bent ingeënt (dan kan je nog wel kinkhoest krijgen maar in een mildere vorm). De besmetting vindt via de lucht plaats door hoesten, niezen maar ook door gewoon praten. Aangezien besmetting al heeft plaatsgevonden voordat je echt gaat hoesten, kan je kind gewoon naar school. Wel is het natuurlijk verstandig om je kind thuis te houden als hij of zij zich nog niet lekker vindt. Tevens is het raadzaam om aan de leiding van de school of crèche door te geven dat je kind last heeft van kinkhoest zodat juffen en andere ouders alert kunnen zijn op de verschijnselen van kinkhoest. Meestal is dit erg lastig omdat tijdens de wintermaanden veel kinderen hoesten en/of verkouden zijn.


Kinkhoest en zwangerschap

Hoewel het verloop van kinkhoest bij kinderen vaak heviger is dan bij volwassenen is het voor vrouwen die zwanger zijn toch raadzaam zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van mensen die kinkhoest hebben. Indien de zwangere vrouw zelf last krijgt van kinkhoest gedurende de laatste periode van de zwangerschap, is het mogelijk dat zij de kinkhoest overdraagt aan haar pasgeboren baby. Voor een pasgeboren baby is kinkhoest behoorlijk gevaarlijk, omdat kinkhoest bij hen meestal heviger verloopt omdat de baby nog geen antistoffen heeft opgebouwd.


Vaccin tegen kinkhoest

In Nederland worden alle kinderen ingeënt tegen kinkhoest. De inentingen tegen kinkhoest vinden plaats rond de 2,3 en 4 maanden. Vervolgens als het kind ongeveer 11 maanden is en de laatste dosering wordt gegeven rond het vierde of vijfde jaar. Daarmee is kinkhoest niet helemaal de kop ingedrukt omdat het vaccin dat wordt gebruikt tegen kinkhoest niet levenslang beschermt. Verder is het zo dat de bacterie die kinkhoest veroorzaakt in de loop van de jaren verandert. Mensen die gevaccineerd zijn tegen kinkhoest zullen wel een mildere vorm van kinkhoest krijgen dan degenen die het vaccin niet hebben gehad. Aangezien vaccins enige tijd negatief in de belangstelling hebben gestaan, zijn er ook kinderen in Nederland die niet ingeënt zijn omdat hun ouders de eventuele bijwerkingen van de inentingen te groot vonden.

Kinkhoest voor de tweede keer?

Indien men in het verleden kinkhoest heeft gehad is het mogelijk om na een periode van tien à vijftien jaar wederom een vorm van kinkhoest te krijgen. Dit zal dan wel een mildere vorm zijn.