Wat wil je weten over dikoor
Dikoor hetzelfde als bof
Dikoor is wellicht een typisch Vlaams woord. Mooier Nederlands is ‘de bof’. De benaming dikoor is wel to the point: het kind heeft letterlijk een dik oor of dikke wang. Of je het nu dikoor of bof noemt het is een virus. Het lijkt erop dat de baby verkouden is maar er is meer aan de hand. Typisch zijn de gezwollen speekselklieren. Dit zitten links en rechts onder het oor. Vandaar de naam dikoor. Het goede nieuws is dat eens de bof gehad, je in de regel levenslang beschermd bent tegen dit virus.
Hoe zie je dat het dikoor is?
Zoals reeds gezegd: de oorspeekselklieren zijn verdikt. Uitwendig zie je het doordat één of beide wangen er anders dan anders uitzien. Meestal speelt dikoor maar aan één van beide oren. De hals kan ook een zwelling vertonen. Deze dikke wang toestand kan 7 tot 10 dagen aanhouden.
Andere symptomen bij dikoor?
Die zijn er ook. Bijvoorbeeld lichte tot ook wel hoge koorts. En uiteraard oorpijn. Klachten of tekenen van keelpijn bij kauwen en slikken kunnen ook een signaal zijn. Evenals spierpijn. Maar het hoeft allemaal niet zo dramatisch te zijn. Sommige baby's zijn alleen maar verkouden, hebben een snotneus al of niet in combinatie met hoesten.
Besmettelijk?
Bof is besmettelijk. Verspreiding gebeurt via de lucht tijdens niezen, hoesten en proesten. Een tweede mogelijke verspreiding gebeurt na direct contact met speeksel van een besmet iemand. Kijk in die zin een beetje uit: de besmetting houdt aan tot 9 dagen na de eerste zwelling.
Wat kun je doen?
Niet veel! Uitzieken is de boodschap. Ben je er niet gerust in ga dan toch maar even naar de huisarts. Veel kan hij niet doen. Hoogstens iets voorschrijven tegen de koorts en/of een pijnstiller. Antibiotica zijn niet aan de orde aangezien het hier om een virus gaat. Eventueel kun je warme kompressen leggen tegen de zwelling. Zorgen voor vloeibaar voedsel (zeker bij klachten van keelpijn) is aan te bevelen. Om dezelfde reden: extra veel drinken en rust.
En besmetting bij andere kinderen voorkomen. Denk hierbij aan de kinderopvang. Best is toch om de baby minstens 5 dagen niet naar de opvang te brengen.
Vaccinatie?
Dikoor zit in het vaccinatiepakket (voor Nederland het Rijksvaccinatieprogramma). Als we België met Nederland vergelijken is het vaccinatieschema toch anders!
In België spreekt men van een vaccinatieschema met een drievoudig vaccin. Dat omvat mazelen, bof en rode hond. Dit is identiek aan Nederland maar de baby krijgt de eerste prik op 12 maanden. De tweede tussen 10 en 13 jaar, meestal in schoolverband tijdens het 5de leerjaar.
In Nederland: eerste prik op 14 maanden oud en nogmaals op 9 jaar. De vaccinatie is onderdeel van het combinatievaccin BMR. Dit vaccin beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. De BMR-prik wordt onderhuids in de bovenarm gegeven. Samen met de eerste BMR-prik krijgen kinderen ook de prik tegen meningokokken C. De tweede BMR-prik wordt tegelijk met de DTP-prik gegeven. De twee BMR-prikken samen zorgen voor levenslange bescherming tegen de bof.
Opmerking: bof bij je baby?
Conclusie
Dikoor is één van de (helaas) vele kinderziekten die je moet doormaken. Zo ‘helaas’ is het nu ook weer niet. Het is dank zij het doormaken van deze ziekte in combinatie met de vaccinatie dat je lichaam sterker uit de strijd komt. Het resultaat is blijvend: je lichaam is in principe levenslang immuun voor het virus. Dikoor kun je dus maar één keer krijgen. Wel moet je beide vaccinaties gehad hebben. Zoniet kun je de bof alsnog op latere, zelfs volwassen leeftijd, krijgen. Vaccinatie is gratis maar als je een prik op volwassen leeftijd nodig hebt, moet je naar de apotheker en betaal je om en bij de 24 euro (Priorix).