Hoe ga je om met de ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer is zeer besmettelijk en komt veel voor, ook in 2021

Hoe_ga_je_om_met_de_ziekte_van_Pfeiffer-IntroPlaatje.jpg

Pas op voor de ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer of klierkoorts komt veel voor, vooral in de vakantie wanneer jongeren blij en vrij op stap gaan. Deze ziekte wordt in de volksmond ook wel Kissing Disease of Kusziekte genoemd. Je wordt namelijk via het speeksel van een ander besmet. Via het zoenen, door het gebruiken van elkaars bekers, en zo verder, kan de opgelopen ziekte verder worden verspreid. Lees hier over deze vervelende klierkoorts en de Pfeiffer zelftest. Binnen enkele minuten weet je het zeker.

Epstein-Bar virus als dader

Pfeiffer komt regelmatig voor en wordt veroorzaakt door het Epstein-Bar virus. Dit is een herpes virus dat behoort tot een groep die ook waterpokken en een koortslip veroorzaakt. Het virus zit in de mond en keel. Er zijn gevallen bekend van besmetting via gemeenschappelijke tandenborstels. Deze ziekte zien we vooral veel bij kinderen en jonge volwassenen, jonger dan 40 jaar. Of je besmet bent met het Epstein Bar virus kan worden bepaald aan de hand van een bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is niet waterdicht: soms wordt het virus niet aangetoond, terwijl je wel degelijk besmet bent. En dit virus is geen onbelangrijk virus, want het wordt ook in verband gebracht met het ontstaan van bijvoorbeeld multipele sclerose. Je stelt de ziekte vast door bloed te laten prikken door de arts. Er zijn ook zelftesters op de markt.

Griep is geen Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer lijkt in eerste instantie op griep, maar is dat niet. Je loopt de ziekte eenvoudig op en voelt je vervolgens dood en doodmoe.

Pfeiffer zelftest

Bij de Pfeiffer zelftest prikt je zelf in je vinger en gebruikt dan een druppeltje bloed om na 5 minuten te zien of de uitslag positief of negatief is. Vertrouw je het niet of is betrokkene jonger dan 10 jaar dan ga je gewoon naar de huisarts voor een test.

Incubatietijd ziekte van Pfeiffer

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de eerste klachten. De incubatietijd van de Ziekte van Pfeiffer bedraagt 4 tot 8 weken, maar kan soms ook maanden duren. Bij jonge kinderen op de basisschool gaat het veel sneller en bedraagt de incubatietijd vier tot tien dagen. Dit is juist ook de periode, waarin de patiënt via zijn speeksel het meest besmettelijk is voor anderen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe lang daarna nog iemand de besmettelijke ziekte overbrengt. Wel is duidelijk dat het virus lang in het lichaam blijft. Misschien wel voor de rest van je leven.

Symptomen ziekte van Pfeiffer Kissing Disease

De Ziekte van Pfeiffer is vooral een vervelende vermoeidheidsziekte. De ziekte begint met koorts, je bent rillerig, hebt in veel gevallen keelpijn of zelfs een keelontsteking. De ziekte is ook een klierkoorts: de lymfeklieren onder de oksels en in de hals zwellen op. Er kunnen zich bovendien meerdere vervelende complicaties voordoen, zoals een ontstoken lever, milt, rode huiduitslag of uitslag op het slijmvlies in de mond. Soms gaat het ook gepaard met geelzucht. Ook na afloop van de ziekte kan de vermoeidheid nog vele maanden duren. Het opvallende is, dat de ziekte bij jonge mensen soms juist ook nogal probleemloos kan verlopen.

Behandeling ziekte van Pfeiffer

Er zijn preventieve maatregelen denkbaar. Zo zijn kinderen dan meestal niet welkom in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, om besmetting met andere kinderen op school te voorkomen. Uitwisseling van speeksel is natuurlijk uit den boze, wanneer iemand Pfeiffer heeft. Verder is de behandeling vooral gericht op het verminderen van de symptomen, en niet op het bestrijden van het Epstein Bar virus.

Antibioticakuur tegen ziekte van Pfeiffer

Een antibioticakuur helpt niet, omdat het hier om een virusinfectie gaat en niet om een bacterie infectie. De arts zal met een bloedonderzoek en bovengenoemde symptomen vrij snel kunnen vast stellen of het Pfeiffer gaat. Soms volstaat een gewone pijnstiller tegen de koorts en de pijn, in combinatie met het drinken van veel water. Meestal wordt aangeraden, om tijdens de ziekte te veel lichamelijke inspanning en sport te vermijden. Te veel sport en inspanning kan in voorkomende gevallen namelijk te belastend voor de patiënt zijn. Pas de training hierop dus aan. Vermijd alcohol, omdat dat de lever extra belast. Normaliter bent u na 4 tot 8 weken genezen.

Zwangerschap en Pfeiffer

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen tijdens hun zwangerschap het beste een besmetting met het Epstein-Bar virus vermijden. De ziekte kan dan namelijk leiden tot aangeboren afwijkingen. Hebt u de ziekte lang voor de zwangerschap opgelopen dan zitten in uw lichaam antistoffen, waardoor de ziekte zich niet weer openbaart.