Wat is Multiple Sclerose

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose wordt ook wel MS genoemd. Dit is een ziekte aan je centrale zenuwstelsel. Heel veel mensen kennen de term MS wel, maar als je ze vraagt wat het inhoud... dan blijft het stil, of zeggen ze dat het een spierziekte is. Dit is het zeker niet. In dit artikel een korte uitleg over Multiple Sclerose; het ontstaan van MS, de symptomen en de behandeling zullen aan bod komen.

Hopelijk geeft het u een goed beeld van wat de ziekte 'kan' inhouden.

Hoe ontstaat MS?

Helaas kunnen zelf de hoogste professoren hier nog geen uitspraak over doen. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen MS, dan dat er op dit moment geteld zijn. Bij de ene persoon komt het wel tot uiting en bij de ander niet. Als ze nou eens wisten hoe dat zat. Het heeft hoogstwaarschijnlijk met een chromosoom te maken. De ziekte wordt dus door veel meer mensen gedragen dan op dit moment bekend is.

Sommige mensen zullen er nooit achter komen dat ze leven met een ziekte.

Symptomen

Multiple Sclerose is een zenuwziekte die bij elke patient weer andere symptomen naar voren brengt. Geen mens is hetzelfde, maar ook geen enkel mens MS is hetzelfde. Over het verloop van de ziekte is dan ook weinig tot niets te zeggen.

De eerste symptomen kunnen heel verschillend zijn. Een eerste uiting van de ziekte kan bijvoorbeeld het zijn van dubbelzien. In ongeveer 50% van de gevallen kwam dit verschijnsel in de eerste paar aanvallen naar voren. Ook het hebben van tintelingen in armen of benen is een veelvoorkomend verschijnsel. Andere symptomen zijn; spasticiteit, oogproblemen, gevoelloosheid, zenuwpijnen, (in-)continentie en vermoeidheid.

Al deze symptomen kunnen van tijdelijke aard zjn, maar vaak zijn deze blijvend. Het is voor een patient dus erg schrikken wanneer hij/zij wordt geconfronteerd met een nieuwe aanval (schub).

Verschillende vormen

Er zijn drie verschillende vormen te onderscheiden.

  • Relapsing remitting MS – dit is een vorm waarbij er af en toe een nieuwe aanval (schub) opkomt. Vervolgens verdwijnen de symptomen zo goed als helemaal weer. Je kunt met deze vorm van MS gewoon alles blijven doen.
  • Secundair progressieve MS – Een vorm waarbij je terugkerende schubs hebt of steeds meer schubs ervaart. Ook de symptomen verdwijnen niet altijd meer.
  • Primair progressieve MS – Bij deze vorm worden de symptomen geleidelijk erger. Er is nauwelijks nog sprake van herstel.

Behandeling

Elke MS patient wordt in principe behandeld door een neuroloog en/of een MS verpleegkundige. Zij schrijven een bepaald medicijn voor. Het medicijn dat wordt voorgeschreven hangt af van de vorm van MS.

Er zijn best een aantal behandelmethoden. De meest voorkomende behandeling is het gebruik van zogenaamde beta(inter-)feronen. Deze kunnen zelf ingespoten worden door de patiënt. Er zijn ook mensen die er bewust voor kiezen om geen medicijnen te gebruiken. Vaak omdat het nut van deze medicijnen nog niet voor 100% vaststaat. Inmiddels zijn er ook meer vooruitstrevende medicijnen, zo ook; Tysabri. Dit medicijn krijgt de patiënt per infuus toegediend, meestal één keer per 4 weken. Het soort medicijn dat wordt gekozen en/of wordt voorgeschreven hangt uiteraard wel samen met de vorm MS die vastgesteld is.

Momenteel is men druk bezig met de ontwikkeling van Tysabri in tabletvorm. Het zal niet exact hetzelfde zijn als Tysabri, maar zal wel op eenzelfde soort manier werken! 

Omgaan met MS

Ook worden er behandelingen aangeboden om beter te kunnen leven met de symptomen van MS. Hierbij moet je denken aan een behandeling van een fysiotherapeut/diëtist en/of psycholoog. Ook familie en partners van mensen met de ziekte MS maken gebruik van behandeling van bijvoorbeeld de psycholoog. Hun leven wordt ook anders. Zij moeten rekening gaan houden met een partner met MS.

Er zijn verscheidene organisaties in Nederland die workshops geven ter ondersteuning. Dit kan gaan om sporten, seks of bijvoorbeeld 'omgaan met lichamelijke klachten'. Veel van de MS patienten wil wel fulltime werken maar kan het simpelweg niet meer. Hierdoor kan je met jezelf in gevecht raken. Wat ga ik deze week wel doen en vooral 'wat' niet. Een lastige kwestie, vooral wanneer je van het een op andere moment bijna niks meer kan.