Ingegroeide haartjes voorkomen en behandelen
Ingegroeide haartjes voorkomen en behandelen
Ingegroeide haren zijn haren die net onder het huidoppervlak groeien. Je ziet de ingegroeide haren hierdoor meestal wel zitten, maar ze zijn vrij moeilijk te verwijderen omdat de ingegroeide haren over het algemeen niet boven de huid uitsteken. Het kan ook zijn dat je de haren niet ziet zitten en dat er een rode bult op de huid ontstaat. Soms zit er pus in de bult en ontstaat er jeuk. Gelukkig kunnen ingegroeide haartjes gemakkelijk worden voorkomen en behandeld met onderstaande tips.
Tips om ingegroeide haartjes te voorkomen
- Reinig de huid grondig voor het ontharen.
- Scrub de huid 1 à 2 keer per week om dode huidcellen te verwijderen.
- Scheer het haar niet op plaatsen met acne, littekens of een andere vorm van huidbeschadiging. Door de bacteriën van het scheermes kan de huid extra geïrriteerd raken waardoor je steeds meer last krijgt van ingegroeide haartjes. Epileer de haartjes daarom liever.
- Scheer niet tegen de haargroeirichting in, maar scheer altijd met de haargroeirichting mee. Je zult vaker moeten scheren omdat de resultaten minder goed zijn, maar aan de andere kant minimaliseer je de kans op ingegroeide haartjes.
- Onthaar de haartjes iedere keer exact in dezelfde richting.
- Gebruik, indien je scheert, altijd een scheergel in plaats van scheerschuim. Gels irriteren de huid minder. Let er wel op dat de gel geen alcohol bevat, omdat de huid anders kan uitdrogen en de huid niet laat ademen.
- Scheer niet te dicht op het huidoppervlak en zet ook niet te veel kracht wanneer je de huid scheert. Trek de huid liever niet strak bij het scheren, omdat je dan al snel te dicht op het huidoppervlak scheert.
- Indien je scheert, valt het ook aan te raden om een elektrisch scheerapparaat te gebruiken in plaats van wegwerp scheermesjes.
- Hoe dunner de haren zijn, hoe minder kans je hebt op ingegroeide haren. Om deze reden valt het aan te raden om de haren er met wortel en al uit te trekken, omdat de haren dan binnen enkele maanden dunner terug zullen groeien. Haren met de wortel uittrekken kun je o.a. doen door te harsen, waxen, epileren of de natuurlijke methode: ontharen met suikerwax .
Ingegroeide haartjes behandelen
Korte termijn
- Laat het haar langer groeien
- Gebruik een ontharingscrème. Deze neemt de ingegroeide haartjes het gemakkelijkst mee.
- Trek het haartje er met een pincet uit. Het nadeel hiervan is dat deze methode lang duurt, met name als er sprake is van veel ingegroeide haren. Bovendien kan het gaan bloeden.
Lange termijn
- Laat het lichaamsdeel met ingegroeide haartjes behandelen met laserbehandeling.
- Er zijn crèmes die beweren het haar definitief te verwijderen. Deze crèmes masseer je in de huid na het ontharen. De haartjes komen steeds dunner terug en zullen na verloop van tijd zelfs uitblijven.
Weetjes over ingegroeide haren
- Ingegroeide haartjes komen vaker voor bij mensen met krullend haar.
- De meeste ingegroeide haren komen voor bij mannen in het gelaat.
- Ingegroeide haartjes kunnen daarnaast op ieder ander lichaamsdeel voorkomen.
- Bacteriën, acne, schimmels of infecties kunnen het aantal ingegroeide haren doen toenemen.