Wanneer heb je koorts
Inleiding
Het is weer de verkeerde tijd van het jaar. Veel mensen zijn ziek en kwakkelen wat af. Ze voelen zich ziek, zwak en misselijk en een deel ervan heeft koorts. Je kan erachter komen of je koorts hebt door je temperatuur op te meten. Maar vaak voel je al aan je lichaam dat je koorts hebt. Zo voelt je voorhoofd vaak erg warm aan, terwijl je het zelf juist koud hebt. Ook kan je je erg zwak en afwezig voelen. In principe is koorts in de meeste gevallen juist goed voor je zieke lichaam. Door de verhoogde lichaamstemperatuur worden virussen en bacteriën aangevallen. Ook zorgt koorts ervoor dat je afweersysteem harder gaat werken om ziektekiemen aan te vallen en je weerstand te verhogen. Wat moet je allemaal weten over koorts? Wanneer heb je eigenlijk koorts?
Wanneer heb je koorts?
Wanneer je koorts hebt, dan voel je dit meestal zelf al aan. Je gezicht voelt bijvoorbeeld erg warm aan. Bij hoge koorts zal je hoofd zelfs gloeiend aanvoelen. Terwijl je gezicht warm is, heb je het zelf meestal juist koud. Je voelt je zwak en rillerig. De enige manier om erachter te komen of je echt koorts hebt, is door je temperatuur op te meten.
Temperatuur opmeten
Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar. De meest gangbare is geschikt voor je anus, oksel of mond. Een vrije nieuwe versie is de oorthermometer. Je kan op verschillende plekken je temperatuur opmeten. Niet iedere plek is even betrouwbaar.
- Anus. Je anus is de meest betrouwbare plek om je koorts op te meten met een gewone thermometer. Deze plek geeft het meest nauwkeurig je lichaamstemperatuur weer.
- Oksel. Niet iedereen vindt het fijn om zijn koorts op te meten via de anus. De thermometer onder de oksel stoppen is een andere optie. Deze plek is echter niet zo nauwkeurig. De thermometer moet goed tussen je oksel zitten. Ook moet je bij de uitkomst een halve graad erbij optellen.
- Mond. Een andere mogelijkheid om je lichaamstemperatuur op te meten is door de thermometer in de mond te stoppen. Houd de thermometer onder de tong om achter de juiste temperatuur te komen. Je temperatuur opmeten op deze manier is minder nauwkeurig dan de anus, maar wel beter dan onder de oksel. Let er op dat je 0,3 graad bij de uitkomst optelt.
- Oor. Met een speciale oorthermometer kan je nauwkeurig je temperatuur opmeten. De uitslag is zeer nauwkeurig en vaak zijn oorthermometers een stuk sneller dan een gewone thermometer.
Gemiddeld ligt je lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37 graden. Dit kan per persoon verschillend zijn, het is een gemiddelde. Je lichaamstemperatuur is ook niet heel de dag hetzelfde. 's Ochtends zal hij lager liggen dan 's avonds. Wanneer je koorts hebt, dan zal je temperatuur stijgen.
- Bij een temperatuur van 37,5 wordt gesproken van verhoging. Verhoging is een lichte vorm van koorts.
- Vanaf 38 graden heb je koorts.
Conclusie
In principe kan koorts geen kwaad. Het is een lichamelijke reactie om bacteriën en virussen tegen te gaan. Je kan je echter wel heel zwak en ziek voelen. Het beste middel tegen koorts is veel rust te nemen, ook is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Het kan helpen om een paracetamol te slikken. Uiteindelijk wordt de koorts minder en gaat hij vanzelf over. Wanneer de koorts echter aan blijft houden of hoger dan de 40 graden komt, dan is het raadzaam om een dokter in te schakelen. Waarschijnlijk zal hij je medicijnen geven om je lichaam een handje te helpen.