Koorts bij kinderen en babys

Inleiding:

Het is algemeen bekend dat kinderen en baby's sneller koorts hebben dan volwassenen. Maar koorts is een symptoon dat toch goed in de gaten moet worden gehouden. Koorts wordt over het algemeen veroorzaakt door pyrogenen. Dat zijn de afweerstoffen tegen infecties en bacteriën en de werking zorgt er dan voor dat het lichaam meer warmte produceert dan het kan afgeven. Daardoor komt het dat de lichaamstemperatuur begint te stijgen. Vanaf 38 graden als lichaamstemperatuur, spreekt men van koorts, iets boven de 38 graden is nog niet zo alarmerend. Echter als de lichaamstemperatuur naar de 40 graden toe gaat dan werkt dat uitputtend, en dan daalt de weerstand, en verzwakt ons afweersysteem, omdat het lichaam dan hard moet vechten tegen de infecties en de bacteriën die er aanwezig zijn. Daarom worden er medicijnen gegeven om het lichaam te helpen onze weerstand te versterken tegen de infecties en bacteriën. 

Koorts is soms wel eens nuttig, maar waarom zou je dan zeggen?

Het lichaam maakt koorts omdat koorts ook pluspunten heeft in de strijd tegen een aantal ziekten, ik zal er enkele opnoemen:

* Bij koorts stimuleert en verbetert ons afweersysteem.

* Bij een hoge lichaamstemperatuur gaan virussen en bacteriën minder vlug groeien omdat het afweersysteem verbetert.

* Als je koorts hebt en je eetlust verminderd, dan nemen we minder suikers op, dat is dan een pluspunt, omdat de ziektekiemen zich voeden met suikers. Maar door de vermindering van de eetlust komen weinig suikers in ons lichaam terecht, dan kunnen de ziektekiemen zich ook niet voeden.

Als een kind of baby koorts heeft, waar kan je dan het best op letten?

Koorts is bij een kind of baby een risico, ondanks dat ze daar soms zelf niet veel last van hebben. Het is toch aan te raden als ouder om een arts te raadplegen.

Je kan in het beste geval de huisarts of kinderarts opbellen om in het kort te omschrijven wat er juist kan schelen met je kind of baby. Dan kan de arts die je hebt gebeld direct zeggen of een consultatie nodig is, of er nog een aantal mogelijkheden zijn, als het toch niet al te ernstig moest zijn. Wees gerust een arts zal zeker geen risico's nemen.

Een onmiddelijke afspraak bij de dokter of kinderarts is noodzakelijk als:

  • Als het kind suf rondloopt en slecht begint te reageren (zoals je hem of haar bijvoorbeeld roept) en ze bijna niet meer reageren.
  • Als het kind minder actief blijkt te zijn en stilletjes in een hoekje gaat zitten.
  • Er zijn nog andere waarschuwingen, zoals buikpijn en hoofdpijn de kop begint op te steken.

 Wat kan je het best doen als je kind of baby koorts heeft?

Je kan er het best voor zorgen dat je kind of baby zo luchtig mogelijk gekleed is zonder dat het kind of baby het fris of koud krijgt. Wat je zeker niet mag doen is er een deken bij leggen of extra kleding aantrekken, want dat geeft oververhitting aan het lichaam, en dat is zeker niet goed voor je kind of baby.

Wat je ook zeker moet doen is je kind of baby voldoende laten drinken, dat is zeer belangrijk om uitdroging te vermijden.

Als de temperatuur van de koorts hoog is, is het dikwijls zo dat je kind of baby veel extra vocht verliest. Als je kind of baby dan ook nog eens geen eetlust heeft, is extra vocht zeker een aanrader en noodzakelijk.

Kijk ook of je kind of baby voldoende plast, en als dat niet het geval is laat je kind of baby dan voldoende water drinken, want water is nog altijd het beste. En geef ze zeker niets met suikers, want dan worden de ziektekiemen weer gevoed.

Hieronder vind je nog een paar maatregelen die zouden kunnen helpen als je kind of baby koorts heeft.

  • Zorg ervoor dat ze in een rustige omgeving zijn.
  • Geef je kind of baby wat afleiding door er spelletjes mee te spelen, of naar een dvd laten kijken of een programma op tv wat ze graag zien.
  • Zorg ervoor dat de kamer voldoende gelucht word.
  • Laat ze geen zware inspanningen doen want dat verhoogt de lichaamstemperatuur alleen maar, en dat is zeker niet goed voor het kind of de baby.
  • Controleer 's nachts regelmatig je kind of baby. En zeker dat je het niet vertrouwt.

Tot slot.

Koorts geeft een signaal aan het lichaam dat er iets niet in orde is. Daarom is het beter dat je koorts bij je kind of baby heel serieus neemt. Als je echt begint te twijfelen of ziet dat je kind of baby een hogere temperatuur krijgt, raadpleeg dan zeker de huisarts of kinderarts. Valt je 's nachts iets op rijd dan met je kind of baby naar de dichtsbijzijnde spoedgevallen.