Zweetvoeten hebben is geen pretje
Zweetvoeten en oplossingen
Er zijn zweetvoeten en zweetvoeten. Soms merk je bij jezelf dat je voeten stinken. Dit terwijl je normaliter geen last hebt van zweetvoeten. Prijs je gelukkig. Dit tijdelijke ongemak kan worden opgelost. Erger is het als je altijd last hebt van voeten met die typische onaangename geur. Daar moet je wel iets aan doen. Want je partner, collega’s, baas of klanten kunnen zweetvoeten niet waarderen.
Zweetvoeten en verband met zweten
Uiteraard heeft die typische, ondoenbare geur te maken met zweten. Dat is logisch. En zweten doe je tijdens het sporten, bij een hittegolf, werken in de zon of welke bezigheid dan ook. Je kunt zweten niet tegenhouden, noch voorkomen. Zweten heeft je lichaam nodig om door verdamping van zweet af te koelen. Tot 5 liter vocht per dag verdwijnt door de lichaamsporiën naar buiten. Zweet heeft geen geur an sich. Maar als zweet te lang ‘opgesloten’ zit (oksels, voeten) dan treden micro-organismen in werking. En die zorgen dat de boel gaat stinken…
Tijdelijke zweetvoeten
Zoals hiervoor geschetst: zweet moet kunnen ontsnappen naar buiten. Blijft het opgesloten zitten dan stinkt het. Dat is de reden waarom er ’s avonds als je je schoenen uitdoet, een niet zo heerlijk geurtje vrij komt. Tips volgen…
Continue zweetvoeten
Er zijn ook medemensen die (helaas voor hen) altijd zweetvoeten hebben. In de winter zowel als in de zomer. Bij rust of bij inspanningen. Ze hebben dag in, dag uit last van slecht ruikende voeten. Meestal is het bij hen ook nog zo dat hun voeten altijd vochtig en koud aanvoelen. Dat is niet alleen onaangenaam voor henzelf en hun omgeving, zweetvoeten zijn een uitstekende voedingsbodem voor voetschimmels.
Naast warmte en slecht schoeisel zijn er nog enkele oorzaken van zweetvoeten. Dat zijn diabetes, erfelijkheid en medicatie.
Tips!
1. Schoenen
- Schoenen kunnen zweetvoeten in de hand werken. Of de toestand nog verergeren. Moet je speciaal schoeisel dragen tijdens het werk, zoals veiligheidsschoenen, dan heb je uiteraard geen keus. De enige mogelijkheid is dan om je voeten goed te verzorgen in je ‘vrije tijd’. Wat ‘werkschoenen’ betreft: zorg dat je er 2 paar van hebt. Dan kun je ze om de dag dragen. Het rustende paar heeft dan een dag tijd om op te drogen en te verluchten. Dit is maar een klein hulpmiddel maar wie weet ben je er een eindje mee geholpen.
- Algemene tip voor schoeisel: draag zo veel mogelijk, indien mogelijk altijd, goed en verantwoord schoeisel. Geen goedkope rommel (uit China?) maar lederen schoenen. Leder ademt namelijk en het is nog sterk ook. Warmte en vocht worden beter geventileerd door het leer naar buiten toe. Vermijd kunststof materialen zoals rubber en nylon.
- Draag als het weer het toelaat open schoenen (slippers, sandalen). Maar dan ook weer van goede kwaliteit. Geef een paar euro meer uit en je hebt deugdelijk, open schoeisel. We laten ons te dikwijls verleiden om 'koopjes' mee te nemen tijdens onze vakantie in Turkije, Spanje of Marokko. Schoenen kosten daar twee keer niks: een ramp voor je voeten!
- Loop blootsvoets als het kan.
- Er zijn schoenenmerken die speciale nadruk leggen op ‘ademen’ van hun schoenen. Bijvoorbeeld Geox, Rieker, Gabor, Scholl, Dr. Martens, Waldlaüfer, Crocks enz. Deze merken vind je bij en dan zoeken op schoenen. En voor België .
2. Kousen
Ook hier is de tip: draag goede sokken. Er zijn er die goed vocht, dus ook zweetvocht, opnemen. Katoen of wol is de beste keus. Honderd procent katoenen sokken bestaan niet (uit eigen ervaring wijs geworden). Wat je wel vindt, is 80% katoen. Ook hierbij is goedkoop duurkoop! Voor een degelijk paar sokken betaal je al snel een euro of 3. En uiteraard: elke dag een vers paar aantrekken.
3. Geen wasverzachter
Gebruik liefst geen wasverzachter om kousen te wassen. Beweerd wordt dat deze toevoeging een soort ‘vet’-laagje op de vezels van kousen legt om ze soepel te houden. Diezelfde wasverzachter vermindert hierdoor de vochtopname. Probleempje? Tegenwoordig zit de wasverzachter 'inclusief' in de wasmiddelen. Kijk daarom eens specifiek naar 'handwas'-producten.
4. Voethygiëne
- Een goede voethygiëne is altijd belangrijk maar in elk geval als je last hebt van zweetvoeten! Dagelijks een voetenbad is een must. Hoe? Liefst met koud water en zonder zeep. Veel zeep gebruiken, haalt de natuurlijke beschermlaag van de voethuid weg. Bacteriën krijgen dan vrij spel. En het zijn net die bacteriën die zorgen voor de zweetgeur.
- Voeg één keer per week natriumbicarbonaat toe aan je voetenbad. Eén eetlepel per liter water is voldoende. Je kunt ook kiezen voor azijn. Heeft wellicht iedereen in huis (100 ml per liter).
- Voor hardnekkige gevallen bestaat er speciale (antibacteriële) zeep: betadinescrub of Hibiscrub. In het begin elke dag gedurende één week, nadien verminderen tot 2 à 3 keer per week.
- Nagels regelmatig knippen.
- De voeten insmeren met een lotion. Bekende merken zijn Scholl, Kneipp, Gehwol en Alkileine. Online te koop bij o.a. en .
5. Wegwerpzooltjes
Er zijn kartonnen inlegzooltjes te koop die je dagelijks weggooit.
6. Talkpoeder/boorzuur/zinkzalf
De een beveelt het aan, de ander keurt het af: talkpoeder strooien in kousen en schoenen. De tegenstanders beweren dat dit poeder de poriën doet sluiten. Ze voeren dan geen zweet af. Dat klinkt niet goed.
Voorstanders zeggen dat talkpoeder juist vocht opneemt en het zweetprobleem juist verhelpt. Probeer het dus uit. Talkpoeder kun je online kopen.
Ook een schimmelwerende spray kun je uitproberen. Shops: en .
7. Voetsprays
Hetzelfde als voor talkpoeder geldt voor zweetremmende middelen zoals , lotions en crèmes. Is het afremmen van de zweetproductie een goed idee of toch niet? Probeer het uit voor jezelf want ieder mens is niet hetzelfde.
8. Eelt weghalen
Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op. Dit stimuleert de wildgroei van voetbacteriën. Heb je probleemvoeten: ga dan om de 3 maanden naar een voetverzorgster. Dit is zeker geen weggegooid geld!
9. Iontoforese
Bij deze techniek wordt via een speciaal apparaat een elektrische stroom door een bakje met water geleid. Door de voeten in deze bak te plaatsen, worden (waarschijnlijk) de zweetkanaaltjes tijdelijk afgesloten. Het effect is niet blijvend (enkele dagen).
10. Injecties
In extreme gevallen is behandeling met botuline-toxine injecties te overwegen.
Persoonlijke aanpak
Zweetvoeten zijn een persoonsgebonden probleem. De een heeft er 'een beetje' last van. De ander durft en kan zijn of haar schoenen niet eens uittrekken zonder een hoop commentaar van de omgeving. Het is waar: zweetvoeten kunnen verschrikkelijk stinken.
Juist omdat het per persoon anders is, hebben we hier wat tips gegeven maar je moet zelf uitzoeken wat voor jouw situatie het best helpt. En het kost dagelijkse actie wil je er echt iets aan doen. Tegenwoordig is het mogelijk om van stinkvoeten verlost te worden. Dat is het goede nieuws!