Wat is beenmerg
Het beenmerg is voor iedereen erg belangrijk
De belangrijkste taak van het beenmerg in ons lichaam is de productie van de stam cellen. Uit de stamcellen worden vervolgens de verschillende bloedcellen gevormd, zoals de witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Beenmerg zit in het binnenste deel van onze botten, de zogenaamde mergpijp of mergholte. Het is sponsachtig van structuur, zacht, licht vloeibaar en rood van kleur. Overigens is er ook nog het gele merg dat bij velen minder bekend is. Dit gele merg bestaat voornamelijk uit vet cellen.
Ons immuunsysteem is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het beenmerg
Beenmerg is niet alleen essentieel voor de bloedvoorziening, maar ook erg belangrijk voor het immuunsysteem. Waar bevindt dit benmerg zich? U vindt het beenmerg vooral terug in de armen, benen, bekken, wervels, ribben, borstbeen en in de schedel.
Wat is een beenmerg punctie en beenmerg biopsie?
Als dat nodig is, kan het vloeibare beenmerg uit een bot worden verkregen met een beenmerg punctie. In de polikliniek wordt dan met een speciale naald wat beenmerg opgezogen. De punctie zelf duurt maar enkele minuten en dat is gelukkig kort. Bij een beenmergpunctie worden in feite de beenmergcellen die los zitten opgezogen. Maar men kan ook kiezen voor een beenmergbiopsie, waarbij tegelijkertijd vast beenmerg uit de botten wordt gehaald en ook de eventuele losse beenmergcellen worden meegezogen. Dit met een en dezelfde naald. We noemen deze extracties punctaat en biopt. Meestal wordt voor het bot gekozen aan de achterzijde van het bekkenbot, maar soms ook wordt daarvoor het borstbeen gebruikt. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en kan een vervelende uitstralende pijn naar uw tenen toe geven. Om het nabloeden van de punctie te voorkomen, wordt de plek van de punctie met een gaas afgedekt en blijft u vervolgens een tien tot vijftien minuten op deze plek liggen. Eenmaal thuis gekomen, zult u nog wel voelen dat er aan uw bot gerommeld is, maar van pijn hoort geen sprake te zijn. Heeft u wel nog klachten, dan kunt u het beste weer contact opnemen met de behandelende arts.
Beenmerg transplantatie, wanneer?
In geval van een bloedziekte, lymfeklier kanker of leukemie kan worden besloten tot een beenmerg transplantatie. Een alternatieve behandeling is het gebruik van de stamcellen uit het bloed in plaats van uit het beenmerg. Belangrijk voordeel is dat hierbij geen algemene verdoving nodig is en het als minder ingrijpend wordt ervaren. Bijkomend voordeel van de winning van stamcellen uit het bloed is een versnelde hervatting van de bloed productie en daarmee ook een versneld herstel van het immuunsysteem dat vaak al erg onder druk staat.
Groeifactor stamcellen G-CSF
De winning van de stamcellen uit het bloed gaat ook niet zomaar. Daar gaan namelijk een aantal stappen aan vooraf. Voordat de stamcellen kunnen worden gewonnen uit het bloed, krijgt betrokkene vier dagen voor de stamcel afname namelijk de hormonale groeifactor G-CSF toegediend. Deze factor moet de aanmaak van bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg en in het bloed zelf verder versterken. Bovendien zorgt G-CSF ervoor dat de stamcellen eenvoudiger uit het beenmerg vrijkomen en zich vervolgens verplaatsen naar het bloed.
Tips vooraf als u voor een onderzoek gaat
Als u bijvoorbeeld bloedverdunners slikt of bijvoorbeeld allergisch bent voor jodium, moet u dit vooral de arts vooraf melden. Dan kan de arts hiermee rekening houden. Meestal worden deze vragen en andere u vooraf gesteld om u zo goed mogelijk en zo veilig mogelijk te kunnen helpen.