Wat wil je weten over hernia

Inleiding

Rugpijn is een veel gehoorde klacht. Een van de vele soorten rugpijn is hernia. Veel mensen lijden aan een hernia. Maar wat is nou een hernia? Wat zijn de symptomen en wat moet je doen?

Wat is een hernia.

Een hernia is eigenlijk een uitstulping. Het is een uitstulping van de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Door deze uitstulping kan een zenuw bekneld raken of de uitstulping drukt tegen een zenuw aan en dit geeft een ernstige pijn. De hernia zit meestal in de onderrug tussen de 4e en 5e lendenwervel, of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen

Hoe herken je een hernia.

Een hernia geeft pijn in de onderrug en heeft vaak een pijn die uitstraalt naar een of naar beide benen, de pijn kan doortrekken naar het onderbeen of zelfs naar de voet. Soms is er sprake van krachtverlies in je been of heb je het gevoel of je been slaapt (doof gevoel). Met niezen, persen of hoesten wordt de pijn meestal erger.

Hoe ontstaat een hernia.

Hoe een hernia ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met overbelasting, maar dat is nooit echt bewezen. Wel is duidelijk dat als je al eens een hernia hebt gehad, je opnieuw te maken kunt krijgen met dezelfde klacht.

Wel of niet opereren.

Vaak wordt gedacht dat als je een hernia hebt je ook geopereerd moet worden. Dit is niet altijd het geval. Met goede fysiotherapie en met rust gaan 70 tot 80% van de hernia’s vanzelf over. Denk dus niet te snel aan een operatie, maar laat de klachten ook niet te lang aan sukkelen. Als algemene richtlijn geldt dat men niet binnen 6 weken opereert, maar wel binnen een termijn van 6 maanden als je dan nog klachten hebt ( Er zijn uitzonderingen bv bij verlammingsverschijnselen zal eerder worden ingegegrepen ).

Endoscopische operatie.

Wordt er toch gekozen voor een operatie, dan kun je naast de “gewone” operatie ook kiezen voor een endoscopische hernia operatie. De endoscopische operatie is een soort kijkoperatie die wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. Met de endoscoop (kijkbuis met een camera) wordt het wervelskanaal bekeken en met een paktangetje wordt de hernia verwijderd. Voordeel van deze soort operatie is dat er over het algemeen weinig complicaties zijn, je sneller herstelt, en dat je enkele uren na de operatie alweer naar huis mag.

Na de operatie.

Na de operatie moet je het natuurlijk nog wel een tijdje rustig aan doen. Bewegen is belangrijk, wissel zitten, liggen en lopen regelmatig af. Begin met langzaam kleine stukjes te wandelen. Tillen, bukken en huishoudelijke bezigheden als stofzuigen, dweilen en ramen wassen moet je de eerst 4 tot 6 weken zoveel mogelijk vermijden. Ook moet je uitkijken met zitten. Een slechte zithouding is erg belastend voor de rug, pas daarom ook op met autorijden.

Hernia voorkomen?

Hoe een hernia ontstaat is niet helemaal duidelijk en ook is niet bewezen dat het komt door overbelasting van de rug. Toch kun je in je dagelijks leven wel degelijk rekening houden met een aantal zaken.

  • Let op je houding, maar let zeker op met tillen
  • Let op een goede zithouding
  • Afwisselen van werkzaamheden die belastend zijn voor de rug
  • Overgewicht kan rugklachten veroorzaken
  • Buikslapen verhoogt de druk op de onderrug, probeer eens een andere slaaphouding

Tenslotte:

De ene hernia is de andere niet. Maar neem je klachten altijd serieus en als je twijfelt raadpleeg dan je huisarts.