Wat is een whiplash

Inleiding

Ieder jaar komen er tussen de 15.000 en 30.000 nieuwe whiplash patienten bij. Een whiplash betekent letterlijk zweepslag. Bij een whiplash maakt het hoofd een plotselinge beweging van voor naar achter in vergelijking met de rest van het lichaam. Door deze plotselinge beweging worden de banden en spieren in de nek wat uitgerekt. Iedereen kan een whiplash krijgen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het sporten of een duik in ondiep water. Je kan ook een whiplash krijgen door bijvoorbeeld een auto ongeluk. Wanneer je bijvoorbeeld een aanrijding hebt wordt je als het ware met je hoofd naar voren geslingerd en gelijk weer naar achteren.

Klachten bij een whiplash

De klachten bij een whiplash hoeven zich niet altijd gelijk te openbaren. Dit kan een paar uur duren, maar ook enkele dagen. Ook heeft niet iedereen dezelfde klachten bij een whiplash. Het is eigenlijk moeilijk te zien of iemand een whiplash heeft omdat er geen beschadiging aan de nek of schouders te zien is. Dit zijn de klachten die je kunt krijgen bij een whiplash.

  • Een pijnlijke en stijve nek
  • Een pijnlijke schouder en arm
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Duizelig
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Angst
  • Depressie

Hoe kan je van een whiplash herstellen

Een whiplash hoort vanzelf over te gaan. Bij de helft van de mensen zijn de klachten na zes weken een stuk minder en na een jaar hebben de meeste mensen geen last meer van hun whiplash. Hoewel een whiplash vanzelf over gaat, kan je er zelf wel wat aan doen om ervoor te zorgen dat je sneller herstelt.

Door de plotselinge beweging wordt gezegd dat je nek is overbelast. Er wordt aangeraden als je een whiplash hebt om je nek juist gelijk na het ongeluk rustig te bewegen. De eerste paar dagen na het ongeluk moet je je nek voorzichtig alle kanten op bewegen tot je op het punt bent dat het pijn doet. Hierdoor voorkom je dat de spieren en banden in je nek alleen maar stijver en dus pijnlijker worden. Een bekende oefening hiervoor is om eerst afwisselend tien keer over de linker en schouder te kijken. En daarna tien keer afwisselend onder de linker en rechter oksel. Deze oefening kan om de één á twee uur gedaan worden.

 

Door alleen maar te rusten of een halskraag te dragen zal je niet sneller herstellen van een whiplash. Er wordt juist aangeraden om gewoon je dagelijkse dingen te doen. Wel in mindere mate natuurlijk en zeker de eerste drie weken moet je het rustiger aan doen. Hieronder nog wat tips om sneller te herstellen van een whiplash.

  • Laat je hoofd niet hangen, maar probeer rechtop te zitten
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten maar verwissel rond het kwartier
  • Doe zo min mogelijk activiteiten waarbij de nek langere tijd in dezelfde houding staat, zoals autorijden, computeren, strijken en fietsen.
  • Probeer met je dagelijks leven door te gaan, maar doe alles wat korter dan normaal en neem regelmatig een pauze.

Fysiotherapeut

Veel mensen met een whiplash gaan naar een fysiotherapeut. Deze helpt je te bekijken welke oefeningen goed zijn voor je nek en welke activiteiten je aan kan. Er kan samen met de fysiotherapeut een schema worden gemaakt hoe je dag eruit ziet. Er wordt dan rekening mee gehouden wanneer je de nek rust geeft en wanneer je hem juist belast.